Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ikona malih ekrana

Preminuo Miroslav Lilić, doajen TV novinarstva: "Njegova ostavština ostat će s nama zauvijek"

Miroslav Lilić
Miroslav Lilić Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Preminuo Miroslav Lilić, legendarni doajen televizijskog novinarstva u Hrvatskoj

U 80. godini preminuo je legendarni novinar i televizijski urednik, Miroslav Lilić. U svojoj bogatoj karijeri ostat će zapamćen kao ikona malih ekrana, izniman profesionalac koji je hrvatsko novinarstvo uvelike zadužio.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1967. bio je zaposlen na TVZ-u kao novinar, reporter, urednik razmjene vijesti, urednik Vijesti i Kronike, urednik i voditelj središnjega večernjeg TV dnevnika. Radio je i kao urednik Dnevnoga programa 1974, a od 1978. postao je odgovorni urednik Informativno-političkoga programa.

Pod njegovim uredništvom od sredine 1970-ih dnevnici TVZ-a postaju zanimljiviji i životniji te je u konkurenciji TV dnevnika JRT-a dvaput osvojio nagradu za najbolje uređen i vođen dnevnik. Glavni urednik programa TVZ-a bio je od 1986, potom direktor programa. U tom razdoblju TVZ preuzima vodeću poziciju u JRT-u i jača suradnju s Eurovizijom.

Bio je šef JRT poola Olimpijskih igara u Seulu 1988. U vrijeme jačanja velikosrpskoga nacionalizma, u TV programima jedan je od inicijatora izlaska TVZ-a iz zajedničkoga nedjeljnog Dnevnika 1989, potom i iz cijeloga informativno-dokumentarnog programa JRT-a. U neovisnoj Hrvatskoj postaje glavni urednik HTV-a.

U Domovinskom ratu osmislio je i sa suradnicima pokrenuo 24-satni Program za slobodu, jedan od najzahtjevnijih projekata u povijesti TVZ-a, inicirao suradnju s autorima i izvođačima antiratnih glazbenih spotova (Stop the War T. Ivčića te Moja domovina Z. Tutića i R. Dujmića).

Pročitajte i ovo Uništene kuće uslijed nevremena u Italiji - 2 Crni rekord FOTO Kakav kapitalac! Gigantska tuča padala u Italiji: "Samo ovaj komad je težak više od kilograma"

Bio je savjetnik glavnoga ravnatelja HRT-a za program 1992, od 1994. predsjednik uprave diskografske kuće Croatia records, član uprave Jadran filma, a 2000. postao je osnivač te direktor i glavni urednik programa Nove TV. Nakon pet godina provedenih na Novoj TV, na HRT-u radio je kao savjetnik glavnoga ravnatelja za program.

''Nevjerojatan je doprinos televizijskog urednika i novinara Miroslava Lilića, a njegov rad na Novoj TV obogatio je našu medijsku kuću, ostavivši trajni pečat na hrvatskoj televizijskoj sceni. Svojom predanošću, profesionalizmom i neizmjernim entuzijazmom oblikovao je način na koji pristupamo novinarstvu, postavši tako uzor mnogima. U svoje osobno, te u ime Nove TV, obitelji izražavam najdublju sućut. Njegova ostavština ostat će s nama zauvijek, potičući nas i dalje da nastavimo graditi na temeljima koje je postavio.'', izjavio je predsjednik uprave Nove TV Dražen Mavrić.

Među gledateljima Miroslav Lilić ostao je zapamćen i po priopćenju o smrti predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Dobitnik je Zlatnoga pera HND-a 1976. i 1984. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 2007. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata, odlikovan Redom hrvatskoga pletera. Napisao je i autobiografiju "Bez cenzure", koju je objavio 2011. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene