Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret u Bruxellesu

Orban: Slučaj Ina-MOL nije političko pitanje! Milanović: Mislim isto što i on!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović sastao se u Bruxellesu s mađarskim predsjednikom vlade Viktorom Orbanom. Razgovarali su i o slučaju Ina-MOL.

Hrvatski premijer Zoran Milanović susreo se na summitu EU sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Razgovarali su o odnosima dviju država, ali i o slučaju Ina-MOL.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pošalice i prepucavanja Plenkovićev glasnogovornik objavio plakat kojim se traži Milanović: "Nije nasilan ni naoružan, ali je vrlo plašljiv ako..." Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

Na novinarsko pitanje je li s hrvatskim kolegom o spomenutom slučaju postigao ikakav dogovor, Orban je odgovorio niječno. 'Ne. Ja mislim da to pitanje ne bi trebalo rješavati politički. Može ga se riješiti kroz ekonomske i pravne rasprave', rekao je.

>> Vrdoljak: MOL zamijenio glavnog pregovarača i dogovorenu poziciju

'Na mađarskoj strani postoje povjerenstva koja nisu vladina, nego poslovna i želimo da takva i ostanu. Ostavit ćemo MOL-ovoj upravi da vodi ta povjerenstva', dodao je Orban.

Na pitanje jesu li Ina i MOL uopće spomenuti tijekom razgovora, mađarski je premijer odgovorio: 'Moj je stav o tom slučaju jasan, tako da bio on spomenut ili ne, ja išljenje nisam promijenio. Ako nismo u stanju surađivati, onda je najbolje rastati se mirnim putem nakon poštene isplate.'

Milanović: Mislim isto što i on

Premijer Milanović je nakon toga, na pitanje kakav je njegov komentar na Orbanovu izjavu, odvojeno izjavio: 'Mislim isto što i on'.

Dodao je da je to 'nažalost postalo političko pitanje i samo slijepac može tvrditi da nije'. 'Ali, nećemo ga riješiti političkim, nego pravnim sredstvima', rekao je Milanović.

Slučaj Ina-MOL već neko vrijeme uzrokuje napetosti u odnosima

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i hrvatske vlade koja ima 44,84 posto udjela i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Odnosi su dodatno zaoštreni nakon što su na inicijativu hrvatskog pravosuđa izdane Interpolova tjeralica i europski uhidbeni nalog za predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

Hernadija se dovodi u vezu s podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera koji je nepravomoćno osuđen za primanje mita od MOL-a odnosno Hernadija, u zamjenu za ustupanje upravljačkih prava MOL-u u Ini koja mu inače ne bi pripala s obzirom na njegov vlasnički udjel.

Nakon izdavanja uhidbenog naloga za Hernadija, mađarska vlada je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica.

Milanović o špijunskoj aferi

Inače, summit EU je pomalo zasjenjen špijunskim skandalima, odnosno informacijama da su američki obavještajci uhodili građane EU i njihove državne čelnike.

Premijer Zoran Milanović na pitanje novinara o tim skandalima odgovorio je da se ne boji da je i on bio na listi prisluškivanih.

'Nisam zabrinut prisluškuju li me. Bio bih šarlatan kada bih rekao da imamo uvjete za to', odgovorio je Milanović na pitanje hoće li od hrvatskih obavještajnih službi tražiti odgovor prisluškuju li ga ili ne.

Dodao je i da su europski političari zabrinuti za tu aferu.(D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene