U Vladi je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića s izaslanstvom Hrvatske vatrogasne zajednice kojem je na čelu bio Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.


Davor Božinović je, nakon sastanka, novinarima rekao da je odlučeno kako će iz proračunskih zaliha Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici dodijeliti 7,6 milijuna kuna.

Vezani članci Kanader, ilustracija Gori gusta borova šuma kod Bola na Braču, vatru gase i kanaderi. Zbog požara isključen i dalekovod Vatrogasci evakuirali stanare iz stana u kojemu je izbio požar - 1 Požar nebodera u Šibeniku! Stanari evakuirani, nema ozlijeđenih: "U hodniku zgrade bila je strava i užas, sve puno dima"

"Razgovaralo se o nagrađivanju vatrogastva za vrlo tešku sezonu 2017. godine. Odlučeno je da će se iz proračunskih zaliha izdvojiti 7,6 milijuna kuna koji će se rasporediti HVZ-u, koji će kasnije odlučiti o modalitetima daljnje raspodjele", rekao je Božinović. 

Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, rekao je da su se neki vatrogasci već unaprijed odrekli novca tražeći da se on uloži u opremu. 

Sanader je rekao da su ih mnogi vatrogasci zvali kada su čuli da je premijer Plenković najavio nagrade vatrogascima, te su rekli da im ne trebaju dati kune nego da se kupi nešto od opreme. 

Božinović je rekao i da protupožarna sezona još nije završila, ali je proces analize ove sezone već počeo. "Siguran sam da ćemo izaći s konkretnim zaključcima koji su vezani i za organizaciju i funkcioniranje sustava vatrogastva", rekao je Božinović.

Ponovio je da je policija privela 28 osoba i predala ih tijelima pravosuđa. 

"U pitanje opremanja krenut ćemo nakon sezone na sustavan način", najavio je Božinović, dodajući da će do iduće sezone riješiti pitanje nedostatka opreme za vatrogasce

Osim Plenkovića, sastanku su prisustvovali ministri unutarnjih poslova Davor Božinović, financija Zdravko Marić te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.