Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka o obnovi

Premijer Plenković potvrdio da je išao u Kliniku za plućne bolesti: "Bio sam na pregledu jer sam jako kašljao nakon isteka izolacije, ne biste ni vi otišli u lunapark"

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon sastanka Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe financijskog doprinosa iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako su sredstva za obnovu nakon potresa tu.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Andrej Plenković Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću?"

"Jučer sam razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i oni su spremni pomoći i nakon ovog potresa", rekao je novinarima. 

Na pitanje je li točno da je bio u bolnici na Jordanovcu zbog početka upale pluća, o čemu je pisao tjednik Nacional, rekao je kako je bio u bolnici te mu je rečeno da treba još ostati kod kuće.

"Imate te bez navođenja izvora šalju upite pa od odgovora stvaraju kvazisenzacionalne naslovnice... Ako sam ja 10. dana izolacije shvatio da imam jaki kašalj umjesto da se vratim na posao trebao bi se s nekim malo konzultirati kakvo mi je zdravstveno stanje, a cijelo vrijeme sam u kući, pretpostavljam da ni vi ne bi otišli u luna park. Bio sam u bolnici jer mi je bilo lošije. Pa ne biste ni vi otišli u luna park", rekao je Plenković dodavši kako je sve bilo transparentno. 

Upitan jesu li mu tada dijagnosticirali početak upale pluća, premijer odgovara da su mu dijagnosticirali da treba još par dana ostati doma. 

"Nakon toga se nije razvila upala pluća", rekao je i poručio kako je glasnogovornik Vlade obavještavao o svemu. 

"Imali ste me na videu svaki dan, a to što netko glumi ekskluzivu to je njegov problem, a ne moj", srezao je Plenković. 

Rekao je kako je danas u Hrvatsku došlo skoro 8000 novih doza Pfizerovog cjepiva i ono se distribuira po županijama. 

"Mislim da smo dobro politički odabrali da cjepivo prvo ide najpotrebnijima", rekao je.  

Na pitanje postoji li neki broj zaraženih nakon kojeg ćemo olabaviti epidemiološke mjere kao što su to činile neke druge države, Plenković kaže kako Vlada nije to bila sklona. 

"To je priča sa semaforima, mi smo bili neskloni tome, oni koji su to radili, oni su dugo bili zatvoreni. Možete gledati na borbu protiv pandemije iz dva kuta, isključivo epidemiološke struke, koja u svojoj biti se svodi na koncept karantene Dubrovačke Republike iz 14. stoljeća, držati bolesnog što dalje od zdravoga. Istodobno vlade, ne samo naša, nemaju luksuz da se isključivo stave u taj kolosjek. Mi moramo osigurati plaće, mirovine, gospodarstvo, i treba balansirati“, rekao je.

Dodao je da razumije da je to teško i da postoji veliki zalog svih.

"Sad je trenutak s obzirom na brojeve kakvi su bili da se malo strpimo kako bi se mogli vratiti normalnom životu“, rekao je premijer.

Vlada: Nismo skrivali premijerovo zdravstveno stanje

Iz Vlade su u priopćenju poručili kako su u periodu od 28. studenog, kada je premijeru određena samoizolacija, pa do izlaska iz samoizolacije 16. prosinca, transparentno i kontinuirano izvještavali o njegovom zdravstvenom stanju. 

"Tijekom boravka u izolaciji, predsjednik Vlade nije bio hospitaliziran, već je zbog izraženog kašlja obavio pregled u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu. Produljena mu je izolacija po preporuci liječnika radi izraženog kašlja, s naznakom blagih početnih upalnih promjena na plućima. Uz primjenu simptomatske terapije, predsjednik Vlade cijelo vrijeme bio je dobro i redovito obavljao sve aktivnosti od doma, a budući da se nije radilo o ozbiljnijoj ugrozi zdravlja niti je došlo do razvijanja težih simptoma, već se radilo o blažim respiratornim simptomima, nije bilo potrebe za dodatnim informiranjem o pojedinostima zdravstvenog stanja, pored svega što je već priopćeno iz Vlade. Tome u prilog ide i izjava koju je o njegovom zdravstvenom stanju dala liječnica dr. Gordana Štajminger, koja je kazala da se premijera Plenkovića ,,tretira kao svakog najnormalnijeg pacijenta koji boluje od COVID-19 infekcije''.

Stoga u cijelosti otklanjamo bilo kakve teze o tome da je Vlada sakrivala od javnosti da je premijer u ozbiljnijem stanju nego što je prezentirano. Naprotiv, osigurali smo da Vlada i u okolnostima izolacije predsjednika Vlade, koristeći digitalnu tehnologiju, funkcionira te da redovito izvršavamo sve aktivnosti i obveze. Andrej Plenković vodio je u tom razdoblju čak pet sjednica Vlade, donesen je niz važnih odluka, održani su brojni sastanci videovezom i brinuli smo o tome da Vlada i državni sustav funkcioniraju.

Uostalom, hrvatska javnost i mediji u navedenom razdoblju gotovo svakodnevno bili su u prigodi pratiti javne nastupe predsjednika Vlade i uvjeriti se u njegovo stanje, s obzirom na niz aktivnosti koje je imao", poručuju u priopćenju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene