Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA

Premijer Plenković o propaloj kupnji aviona: "Mislim da otprilike imamo ideju zašto posao nije zaključen"

Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković je nakon sjednice užeg Predsjedništa HDZ-a odgovora je na pitanja novinara koja su se većinom ticala propalog posla kupnje izraelskih ratnih aviona. Pritom je komentirao svoj sastanak s američkim veleposlanikom Robertom Kohorstom, rekao da će u "sljedećim tjednima biti prilike" da se objasni temeljna analiza razloga propalog posla. Također je rekao da još uvijek postoji politička volja za "moderniziranjem hrvatskog ratnog zrakoplovstva".

Premijer Plenković je na pitanje novinarke o izjavi američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, koji je rekao da se Izrael i Hrvatska nisu mogli "prilagoditi uvjetima" SAD-a, rekao da je s Kohorstom danas imao dobar sastanak.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

"Hrvatska sa Sjedinjenim Američkim Državama ima dobre odnose, imamo niz tema koje su na dnevnom redu: od viznog režima, izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, povećavanja ulaganja u Hrvatsku od strane američkih kompanija. (Borbeni avioni) su bili samo jedna od tema", rekao je.

Na upit novinarke, Plenković je demantirao da je, suprotno prvoj od dvaju današnjih Kohorstovoj izjava, ikada vidio non paper.

"Već sam i ranije rekao da taj dokument nisam vidio. Dakle, to je razmjena tehničkih papira na razini američkog veleposlanstva i predstavnika hrvatskih vlasti", odgovorio je.

"Ništa nije upućivalo da neće doći do odobrenja"

Na pitanje o tome je li ulazak u proces kupnje bio naivan, pošto Izrael nikada nije prodao nadograđeni avion, Plenković je odgovorio da je odabir izraelske ponude bio dobar.

"Kada iz ove perspektive uzimate cjelinu informacija i svih zbivanja, mislim da je važno da hrvatska javnost shvati da je cijeli odabir izraelske ponude – u smislu kvalitete proizvoda, i u cjenovnom smislu, i u smislu paketa koji hrvatskoj strani nije ostavio upitnike po pitanju dodatnog troška u narednih 10 godina – bio jako dobar", rekao je.

"Zbog čega na kraju u dijalogu između SAD-a i Izraela nije došlo odobronje američkih vlasti? Tu prije svega treba gledati da je teret odgovornosti za ishođenje odobrenja trećoj strani, a mi smo ta strana, preuzeo Izrael. Komunikacija o obrambenoj suradnji između Izraela i SAD-a je, uz svo dužno poštovanje, toliko razgranata, toliko dugo traje, toliko oni u tome imaju posebne, doslovno strateške odnose", dodao je Plenković.

Također je rekao da smatra da su brojni događaji upućivali da će do odobrenja doći.

"Zbog svih onih točaka koje su se događale, a osobito posjeta američkog ministra obrane Jima Mattisa u srpnju, posjeta izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina, činjenice da je izraelsko zrakoplovstvo odlučilo poslati tri takva baraka da lete u Republici Hrvatsko, ništa nije upućivalo da neće doći do odobrenja", dodao je.

"Bit će prilike u sljedećim tjednima" za predstavljane analize razloga propadanja posla

Na pitanje novinarke o razlozima propadanja posla, premijer je rekao da će biti predstavljena analiza.

"Radimo temeljitu analizu cijeloga procesa. Iz razgovora s izraelskom stanom i iz dosadašnjih konzultacija s američkom stranom, mislim da otprilike imamo ideju zašto se to dogodilo", rekao je Plenković.

"Bit će prilike u sljedećim tjednima da to pojasnimo. Naša analiza stvari još uvijek traje", odgovorio je na pitanje o predstavljanju analize.

Plenković je također rekao da propadanja ovog posla ne znači da Hrvatska neće kupovati nove avione.

"Politička volja Hrvatske da modernizira svoje ratno zrakoplovstvo je i dalje prisutna i na strani Vlade i Predsjednice i, uvjeren sam, Hrvatskoga sabora. To će doći kasnije. U ovoj fazi želimo temeljito analizirati sve razloge koji su doveli do ovoga", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene