Nakon jutrošnjih medijskih natpisa o dokumentu u kojem je američka vlada dala informacije hrvatskoj Vladi o načinu postupanja s kupovinom aviona, američki veleposlanik je odlučio pojasniti situaviju te je izdao službeno priopćenje.

Galerija +0 Veleposlanik SAD-a William Robert Kohorst (Foto: Pixsell)

Izjavu američkog veleposlanika u Hrvatskoj, W. Roberta Kohorsta prenosimo u cijelosti.

Vezani članci Papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj - 20 U Vatikan pristižu poruke sućuti u povodu smrti Benedikta XVI.: "Katolička crkva ostala je bez velikog duhovnog čovjeka" Ilustracija Situacija se zakuhava: Kina poslala 39 aviona i tri broda prema Tajvanu

"Moji komentari koje sam jutros dao medijima su krivo interpretirani te ih zbog toga želim pojasniti.

Prije svega, želim naglasiti kako Sjedinjene Američke Države sjajno surađuju s Hrvatskom i Vladom premijera Andreja Plenkovića. Jutros smo imali produktivan sastanak na kojem smo razgovarali o nekoliko bilateralnih tema. 

Jednako tako, SAD su snažno podržavale i podržavat će namjeru Hrvatske da kupi vojne avione. Konkretno smo podržavali i Državu Izrael i učinili smo sve kako bi se dogovor mogao ostvariti. 

Koordinirali smo cijeli postupak s hrvatskom Vladom tijekom cijelog procesa odlučivanja kupovijne aviona, putem brojnih e-mailova, dokumenata i sastanaka. On je bio dio naše razmjene s vladom na tehničkoj razini i u njemu su bile dane informacije o američkom procesu prodaje trećoj strani, koji bi se odnosio i na ovu prodaju. Protivno onome što pišu neki mediji, SAD nije ni u jednom trenutku savjetovao hrvatsku Vladu da ne kupuje izraelske zrakoplove F-16.

Odvojeno od toga, Sjedinjene Države bile su u bilateralnim razgovorima s Izraelom po pitanju mogućeg transfera zrakoplova. Nažalost, kao što se ponekad može dogoditi u pregovorima, i bez krivice hrvatske Vlade, Izrael i Sjedinjene Države nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima za kupovinu. Ovo je nazadovanje, ali ne i neuspjeh. Razumijem da je Hrvatska još uvijek predana nabavi borbenih zrakoplova, a mi smo i dalje predani podržavanju tih napora. 

Tijekom ovog procesa, hrvatska je Vlada pokazala svoju odlučnost da osigura najbolje zrakoplove po najpovoljnijoj cijeni. Hrvatska ostaje ključni strateški partner Sjedinjenih Država i to se neće promijeniti."

Podsjećamo, američki veleposlanik jutros je bio na sastanku s premijerom Plenkovićem  te je nakon sastanka rekao kako su vlasti SAD-a obavijestile Hrvatsku o postupanju u procesu nabave aviona, a u slučaju da je uključena i treća država, u ovom slučaju Izrael. 

Ustvrdio je i kako je "američka vlada odobrila transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu se mogle prilagoditi uvjetima. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama."

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju