Nakon jutrošnjih medijskih natpisa o dokumentu u kojem je američka vlada dala informacije hrvatskoj Vladi o načinu postupanja s kupovinom aviona, američki veleposlanik je odlučio pojasniti situaviju te je izdao službeno priopćenje.

Galerija


Izjavu američkog veleposlanika u Hrvatskoj, W. Roberta Kohorsta prenosimo u cijelosti.

Vezani članci Branko Bačić Bačić: "Čvrsto stojimo iza ministra Beroša, niti jedan ministar u posljednjih 20 godina nije se suočio s izazovima s kojima se suočio on" Borbeni avion, ilustracija - 3 Robert Kohorst o ponudi SAD-a Hrvatskoj: "Vjerujemo da je F-16 najbolji borbeni avion na svijetu. Dokazao se u borbi"

"Moji komentari koje sam jutros dao medijima su krivo interpretirani te ih zbog toga želim pojasniti.

Prije svega, želim naglasiti kako Sjedinjene Američke Države sjajno surađuju s Hrvatskom i Vladom premijera Andreja Plenkovića. Jutros smo imali produktivan sastanak na kojem smo razgovarali o nekoliko bilateralnih tema. 

Jednako tako, SAD su snažno podržavale i podržavat će namjeru Hrvatske da kupi vojne avione. Konkretno smo podržavali i Državu Izrael i učinili smo sve kako bi se dogovor mogao ostvariti. 

Koordinirali smo cijeli postupak s hrvatskom Vladom tijekom cijelog procesa odlučivanja kupovijne aviona, putem brojnih e-mailova, dokumenata i sastanaka. On je bio dio naše razmjene s vladom na tehničkoj razini i u njemu su bile dane informacije o američkom procesu prodaje trećoj strani, koji bi se odnosio i na ovu prodaju. Protivno onome što pišu neki mediji, SAD nije ni u jednom trenutku savjetovao hrvatsku Vladu da ne kupuje izraelske zrakoplove F-16.

Odvojeno od toga, Sjedinjene Države bile su u bilateralnim razgovorima s Izraelom po pitanju mogućeg transfera zrakoplova. Nažalost, kao što se ponekad može dogoditi u pregovorima, i bez krivice hrvatske Vlade, Izrael i Sjedinjene Države nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima za kupovinu. Ovo je nazadovanje, ali ne i neuspjeh. Razumijem da je Hrvatska još uvijek predana nabavi borbenih zrakoplova, a mi smo i dalje predani podržavanju tih napora. 

Tijekom ovog procesa, hrvatska je Vlada pokazala svoju odlučnost da osigura najbolje zrakoplove po najpovoljnijoj cijeni. Hrvatska ostaje ključni strateški partner Sjedinjenih Država i to se neće promijeniti."

Podsjećamo, američki veleposlanik jutros je bio na sastanku s premijerom Plenkovićem  te je nakon sastanka rekao kako su vlasti SAD-a obavijestile Hrvatsku o postupanju u procesu nabave aviona, a u slučaju da je uključena i treća država, u ovom slučaju Izrael. 

Ustvrdio je i kako je "američka vlada odobrila transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu se mogle prilagoditi uvjetima. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama."