Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UOČI OBLJETNICE

Plenković obišao Maslenicu i položio vijenac, susreo se i s Gotovinom: ''Imamo Hrvatsku kakvu su željele generacije Hrvata''

Aktualno Galerija Polaganje vijenaca - Maslenica - 4 Polaganje vijenaca - Maslenica - 4 Foto: DNEVNIK.hr Polaganje vijenaca - Maslenica - 3 Polaganje vijenaca - Maslenica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Polaganje vijenaca - Maslenica - 1 Polaganje vijenaca - Maslenica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Polaganje vijenaca - Maslenica - 2 Galerija 1/4 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Zadarskoj županiji i otoku Pagu.

Posjet Zadarskoj županiji i otoku Pagu premijer Andrej Plenković započeo je obilaskom Maslenice gdje je položio vijenac kod spomen-obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica '93. Na obilježavanju je i bio i Ante Gotovina.

Podsjetimo, u ranu zoru 22. siječnja 1993. godine hrvatske snage su pokrenule Vojno redarstvenu operaciju Maslenica kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe s Novskim ždrilom, dio Velebita te područje hidroelektrane Peruča kod Sinja. Glavni cilj operacije, koja je promijenila tijek Domovinskog rata, bilo je prometno i komunikacijsko povezivanje sjevera i juga Hrvatske. Svečana proslava 29. obljetnice VRO Maslenica '93. održava se u subotu.

''Uoči 29. obljetnice operacije Maslenica prigoda je da se prisjetimo svih hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu, za državu kakvu su generacije Hrvata željele stoljećima i koju sada imamo i koja je i slobodna i demokratska, razvijena i članica Sjevernoatlanskog saveza i Europske unije (EU). Svega toga ne bi bilo bez hrvatskih branitelja. Stoga i ovom prigodom još jednom u ime cijele Vlade uoči sutrašnje velike obljetnice, želim zahvaliti njima i njihovim obiteljima, osobito onima koji su ostali bez najmilijih, za sve što su učinili za Hrvatsku'', kazao je premijer nakon polaganja vijenaca.

Gotovina o Popisu stanovništva i koronavirusu: ''Država i Vlada trebaju misliti o tome, na mladim ljudima je da rade''

"Danas odajemo počast jednoj važnoj operaciji. Cilj operacije je bio potisnuti snage agresora maksimalno u dubinu, osigurati maksimalnu sva mjesta duž obale sve do Šibenika. Operacija je završena, ciljevi su postignuti. Kao i u svakom ratu bile su žrtve, bilo je oko 180 poginulih i više od stotina teško ranjenih i tim ljudima odajemo počast. Oni su zaslužni što danas imamo suverenu državu, sigurnu zemlju i slobodno društvo'', istaknuo je Gotovina.

Novinari su umirovljenog generala zatražili i komentar posljednjih podataka iz Popisa stanovništva te činjenice da je u Hrvatskoj od koronavirusa umrlo ljudi kao u Domovinskom ratu. ''Država i Vlada trebaju misliti o tome, a na mladim ljudima je da rade'', poručio je Gotovina.

Plenković: ''Digitalna tranzicija je velika prilika za otoke''

Plenković se potom zaputio na Pag gdje je nakon posjeta Paškoj sirani sudjelovao na svečanosti dodjele oznake "Hrvatski otočni proizvod" za 2020. i 2021.

''Ovo je sjajan primjer promocije gospodarstva, autohtonosti, kulinarstva, poljoprivrednih proizovda, a što je pravi identitet hrvatskih otoka'', istaknuo je Plenković u prigodnom govoru u kojem je podsjetio i na važnost zelene i digitalne tranzicije koja ''predstavlja veliku priliku za otoke''.

''Otoci spadaju u bogatstvo Hrvatske, u pogledu turizma su među najatraktivnijim destinacijama. Oni upravo žele domaći proizvod, Hrvatski otočni proizvod. Svu našu tradiciju su nastojali emancipirati na vidljiv način i prepoznatljiv način. Čestitam svima vama koji ćete dobiti ovu oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Želio bih kazati da smo mi kao Vlada, dijelom nastavili, a dijelom unaprijedili strateški okvir unapređenja života na otocima i zakonski te programski i financijski okvir pružanja potpore otocima, istaknuo je Plenković dodavši da su otoci dio Nacionalne strategije razvoja do 2030. godine kao i da Hrvatska ima Nacionalni plan razvoja otoka od 2021. do 2027. godine.



''Želimo unaprijediti dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga, treba jačati uspostavu poticajne poduzetničke infrastrukture. Tu je i zaštita prirode i okoliša te pitanje korištenja obnovljivih izvora energije'', istaknuo je premijer.

Naglasio je da žele unaprijediti kvalitetu života na otocima uz napomenu: ''Radimo to u kontekstu kada se Hrvatska naglo digla iz krize koja je obilježila 2020. godinu. Pred nama su novi izazovi, kao i ovi valovi korone i ekonomski izazovi dolaze jedan za drugim''. ''Vlada predano radi na tome da spriječi udar na građane'', poručio je premijer.

U Gradskoj upravi Grada Novalje sastao se s gradonačelnikom Ivanom Dabom i županom Ličko-senjske županije Ernestom Petryjem.

Posjet završava u Zadru na sastanku sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković ZVONKO, KVADRATI I OBNOVA Plenković opet u sukobu s novinarima, pogledajte što mu je zasmetalo: "Samo se vi tješite. Ono, prestanite!"
Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Za sve je prekasno? Selak Raspudić s oporbom kreće u opoziv ministra Horvata: ''To je problem cijele Vlade na čelu s Plenkovićem''

Uz predsjednika Vlade su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a i Plenkovićev predstojnik Ureda Zvonimir Frka-Petešić, obnova čijeg je stana te pitanje prebivališta i boravišta jedna od aktualnih afera.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene