Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijeljen vrh HDZ-a

Plenković u Sabor sljedeći tjedan šalje Istanbulsku konvenciju: Ministri su uz premijera, ali zastupnici baš i ne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković šalje saborskim zastupnicima sljedeći tjedan Istanbulsku konvenciju na usvajanje. Konvenciju koja je podijelila i vrh njegove stranke. Njega i njegove ministre to ne brine.

Čekanju je odzvolilo. Konvencija ide na ratifikaciju. Premijer sa suradnicima sada radi na interpretativnoj izjavi. ''Kako će to zapravo izgledat a i to ćete dobiti uz dokument'', rekla je ministrica Nada Murganić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Fake news u kampanji - 4 Prljava kampanja Fake news HDZ-a razljutio predsjednika: "Kriminalna banda falsificirala je moju izjavu" - Stigao mu odgovor od premijera

Ona bi, sasvim je jasno, trebala umiriti njegovo desno krilo u stranci. ''Očito da je u HDZ-u postoje različita mišljenja, a ja vjerujem da će HDZ ostati dosljedna jedinstvena i da neće doći do potresa'', rekao je Lovro Kuščević, ministar uprave u HDZ-u.

Ministri uz premijera, ali zastupnici baš i ne, i to oni koji su stranci i koaliciji donijeli glasove.
Tu su Milijan Brkić, zamjenik predsjednika stranke. Davor Ivo Stier i Miro Kovač, politički i međunarodni tajnik, zastupnik Culej a uz njih je i zastupnik Hrasta Zekanović.

Tih pet zastupnika je sigurno protiv. No moguće je da će do ratifikacije broj zastupnika vladajuće koalicije porasti

HDZ nije jedinstven, bolje reći Andrej Plenković ima kao nijedan predsjednik HDZ-a oporbu u vlastitoj stranci. ''Mislim da smo u jednoj situaciji i ja i vlada i zastupnici pod određenim pritiskom aktivizma'', rekao je Plenković.

Razilaženja u vrhu HDZ-a ministrima nisu sporna. Ministri, dok nisu uzeli Istanbulsku konvenciju u ruke, kao da su bili u neznanju.

''Kada sam sve pročitao onda sam shvatio da stvari nisu onakvim kakve sam u medijima čitao'', rekao je ministar Oleg Butković.

''U Istanbulskoj se konvenciji ne spominje rodna ideologija i to HDZ ne bi propustio kroz svoje filtere'', dodaje Kuščević. Možda nisu čitali. U središnjicu HDZ-a stigle su i ostavke iz Kistanja. Na tome će i stati, misli predsjednik te stranke.

Premijeru Plenkoviću svoj su stav ponovili i hrvatski biskupi. Oni su jasno protiv: "Ne možemo se stoga oteti dojmu da se potiho, nedovoljno pojašnjenim pojmovima, na mala vrata uvodi rodna ideologija u naše društvo. Konvencija, naime, na prikriven način, uvodi novo poimanje ljudske spolnosti koje zadire u sam ustroj osobe".

Tako je lista onih koji premijera ne podržavaju u političkim odlukama sve duža i duža.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene