Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Europski dan pravosuđa

Plenković: "Potrebno je podići povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe, koje mora biti nepristrano i neovisno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković naglasio je u petak da je potrebno podići povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe, koje, kako je rekao na obilježavanja Europskog dana pravosuđa, unatoč pozitivnim koracima i smanjenju broja neriješenih predmeta još uvijek nije na razini koju bi svi zajedno ocijenili zadovoljavajućom.

Plenković je u govoru na zagrebačkom Trgovačkom sudu naveo da je Hrvatska, od početka pristupnog procesa EU-u broj neriješenih predmeta smanjila s 1,65 milijuna na 350 tisuća, odnosno za pet puta u 15 godina.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

"O tome treba pozitivno govoriti. No naravno da ukupno stanje još uvijek nije na razini koju bismo svi zajedno ocijenili zadovoljavajućom. I zato postoje naši napori i napori struke da idemo prema još učinkovitijem i u potpunosti nepristranom i neovisnom pravosuđu", poručio je premijer na obilježavanju Europskog dana pravosuđa 25. listopada.

Cilj tih napora, dodao je, nije samo promjena percecpije, već dizanje povjerenja građana u sustav.

"Nijansa povjerenja između toga vjerujemo li pravosuđu ili smo ljuti na državu, jedan je tako mali milimetar koji se gubi. Tko god od nas u bilo kojem segmentu nešto učini krivo, nekako dolazimo do gotovo objektivne odgovornosti svih koji smo za to zaduženi.

Zato je važno da djelujemo usklađeno, poštujući uloge svih aktera u procesu", rekao je premijer na svečanosti kojoj su nazočili i ministar pravosuđa, predsjednik Vrhovnoga suda, glavni državni odvjetnik, predsjednik Trgovačkog suda i drugi pravosudni dužnosnici.

Naglasivši načelo trodiobe vlasti, pozvao je sve dionike da "zajednički, u dijalogu pomognemo jedni drugima da država radi ono što treba, da pravosuđe bude učinkovitije, građani zadovoljniji".

"Ako se za nekoliko godina i percepcija malo poboljša, bit ćemo svi zajedno sretni", zaključio je.

U svom je govoru premijer naglasio da nema dvojbe da su ključni upravo suci, državni odvjetnici, odvjetnici, sustav ljudi u pravosudnim tijelima, a izvršna vlast tu je da napravi "što kvalitetniji okvir" za njihov rad. On treba biti u potpunosti neovisan, a to znači da je proces donošenja odluka isključivo prepušten struci, naglasio je.

"Ne smije biti utjecaja na donošenje odluka u pravosuđu"

Ta neovisnost znači, dodao je, da nema političkog, a ne smije biti niti bilo kojeg drugog utjecaja na proces donošenja odluka u pravosuđu. "To pretpostavlja i kvalitetno obrazovanje i prave stručne filtere u smislu tko kako napreduje i tko koje položaje u okviru pravosudnog sustava zauzima", dodao je.

Podsjetio je i na aktivnosti Vlade vezane za zakonodavni okvir te novčana ulaganja u pravosudni sustav, navevši da je u njezinu mandatu iz proračuna uloženo 171 milijun kuna za digitalizaciju pravosuđa, kao i da je 164 milijuna kuna za istu svrhu povučeno iz EU fondova.

Povrh ulaganja u digitalizaciju, dodao je premijer, iz proračuna je uloženo 96 milijuna kuna za infrastrukturu pravosuđa te još 178 milijuna kuna iz EU fondova.

Ukupno je u tri godine mandata ove Vlade iz fondova EU povučeno 449 milijuna kuna za projekte u pravosuđu, naveo je premijer.

Pritom je izrazio zadovoljstvo zbog obnove zgrade Vrhovnoga suda te pronalaska rješenja za buduću novu zgradu Uskoka. "Kad sam vidio slike u kakvim uvjetima radi ova institucija bio sam šokiran”, rekao je Plenković.

U sklopu obilježavanja Europskog dana pravosuđa nazočnima je videoprikazom prezentirana elektronička komunikacije između trgovačkog suda i stečajnog upravitelja, a potom su predsjednici trgovačkih sudova iz Osijeka, Varaždina i Rijeke videovezom iznijeli svoja pozitivna iskustva, naglasivši brzinu, skraćenje vremena procesnih radnji te transparentnost postupka.

Kratkim videom prezentirano je i na koji se način na daljinu, putem e-aplikacije, osniva trgovačko društvo.

"Bez papira" do bržeg, boljeg i modernijeg pravosuđa

Od lipnja 2018. godine e-komunikacija je u primjeni na svim trgovačkim sudovima, do kraja ove godine trebala bi biti u primjeni na svim općinskim sudovima, a plan je da do kraja 2020. bude na svim upravnim sudovima.

"Komunikacija bez papira dovest će do bržeg, boljeg, modernijeg pravosuđa”, naglasio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

U tom je smislu komentirao, odgovarajući kasnije na pitanja novinara, i činjenicu da je gotovo 50 posto pritužbi građana koje dolaze u nadležni odbor Hrvatskog sabora vezano za pravosuđe.

"Sporost je jedan od problema pravosuđa, a svi ovi alati omogućavaju da ono bude brže. Ove tehnologije omogućit će nam da budemo brži i vjerujem da će to postupno vratiti povjerenje građana u pravosuđe", rekao je.

Predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa naglasio je da je digitalizacija u pravosuđu samo sredstvo koje pomaže sucu da se više vremena posveti onome što mu je dužnost – poštivanju zakona i Ustava, vodeći se načelima pravičnosti.

"Plediram na sve da digitalizaciju shvate samo kao sredstvo i pomoć da ispune svoju temeljnu ulogu – koristeći jedno staro pravilo, ako mislite da postoji problem, on sigurno postoji”, dodao je. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene