Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nitko nije odgovarao

''Ovaj je zločin ožiljak na obrambeni rat'': Plenković izrazio žaljenje na komemoraciji u Varivodama i objasnio s čim se moraju suočiti Hrvati i Srbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković sudjeluje na komemoraciji u Varivodama, gdje su nakon Oluje ubijeni civili srpske nacionalnosti, a za što još nitko nije odgovarao.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijenac na komemoraciji u spomen na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije smrtno stradale za vrijeme i nakon akcije Oluja u Varivodama. S Plenkovićem je u Varivodama i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković POSLJEDNJA PRIJE IZBORA Ovo se rijetko viđa, sjednica Vlade počela na nesvakidašnji način: "Hrvatskoj su uplaćena 162 milijuna eura" Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

Čelnik SNV-a Milorad Pupovac podsjetio je na brojne civilne žrtve na tom području. ''Svim tim civilnim žrtvama zajedničko je da su ostale u svojoj kući, u svom zavičaju i svojoj zemlji. Bili su u uvjerenju da im se ništa neće dogoditi kao što se od njih nikome drugome ništa nije dogodilo. Nije ih imao tko zaštititi...'', rekao je Pupovac. Dodao je da im je zajedničko i to što ubojice ili nisu tražene ili nisu procesuirane. Rekao je da u javnosti još nema dovoljno svijesti o tim stradanjima.

Naglasio je da su prije dva mjeseca prihvatili poziv premijera jer ratovi završavaju zatvaranjem žrtava. ''Miloševićev dolazak u Knin, premijerov govor u Kninu, geste predsjednika Milanovića i potpredsjednika Vlade Medveda u Gruborima i dolazak premijera Plenkovića u Varivode razumijemo kao hrabar i neophodan potez'', istaknuo je Pupovac. Naveo je da je potrebna suradnja. ''Ratovi ne završavaju samo kad utihnu puške i topovi, nego kad utihnu i riječi prije tih topova i kad ih se više u javnom prostoru ne čuje'', zaključio je Pupovac.

Obraćanje premijera Plenkovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je u Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, i to nakon što na tom području više nije bilo ratnih djelovanja. Naglasio je da duboko žali zbog toga i izrazio sućut. ''Ovaj je zločin uvreda za suvremenu Hrvatsku jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo'', ocijenio je. Rekao je da je zločin u suprotnosti pozivu predsjednika Tuđmana građanima srpske nacionalnosti da ostanu i dočekaju hrvatsku vlast. ''Zločini počinjeni nakon operacije Oluja ne mogu se opravdati i zato žalimo. To je ružan ožiljak na obrambeni karakter Domovinskog rata'', istaknuo je i podvukao da su zločini bili čin pojedinaca. Posebno je naglasio da se trebaju pronaći odgovorni za zločin.

Plenković je rekao da se još traga za 1869 nestalih te da očekuje suradnju sa Srbijom i drugim zemljama u susjedstvu. ''Želim odaslati poruku pomirbe. To ne znači zaboraviti što se događalo u ratu, nego izvući pouke i pružiti ruku mira'', poručio je Plenković. Kaže da to znači da se Hrvati moraju suočiti s istinom da je bilo zločina, a Srbi da je na Hrvatsku izvršena agresija. ''Uvjeren sam da svi zajedno možemo graditi bolju i uspješniju Hrvatsku, da svi građani srpske nacionalnosti mogu izjaviti poput Nikole Tesle da su ponosni na srpski rod i hrvatsku domovinu'', zaključio je Plenković.

Boris Milošević složio se u izjavi novinarima da je vrijeme da nakon 25 godina otvorimo bolne teme i ''da konačno čujemo jedni druge''. ''Posljedica zataškavanja je da ovdje u Varivodama nemamo odgovorne za ratne zločine'', poručio je. Nada se da će oni koji imaju saznanja o zločinu prekinuti zavjet šutnje. Ne očekuje revolucionarne pomake, ali očekuje male pomake naprijed u odnosima Hrvatske i Srbije. ''Sve u svoje vrijeme'', odgovorio je na pitanje hoće li otići na mjesta stradanja u Škabrnju i Vukovar.

''Bijele krpe su ih izdale''

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević ponovio je na svom profilu na Facebooku status koji je objavio na današnji dan 2018. 

Svi oni koji su ostali u Varivodama, na svojim su kućama izvjesili bijele krpe: znak da su tu u svojim kućama ostali i...

Posted by Boris Milošević on Saturday, 29 September 2018

''Svi oni koji su ostali u Varivodama, na svojim su kućama izvjesili bijele krpe: znak da su tu u svojim kućama ostali i da su se predali, predali da bi se zaštitili, znak da očekuju milosrđe, da ih se neće dirati, znak da pokažu da su stari, nemoćni, civili…

Bijele krpe su ih izdale…jer zločin se dogodio.

Niti jedna kazna nije razmjerna zločinu koji je počinjen, ali ipak kazna je poruka države da su učinjena djela društveno nedopuštena i da se počinitelji moraju kazniti kako bi se u budućnosti obeshrabrilo počinjenje zločina i općenito kako bi se spriječilo moralno i pravno potonuće civilizacijskih vrijednosti na kojima želimo da nam društvo počiva.

Tražim poruku države da se nitko ne može bez kazne ušetati u selo i ubiti stare i nemoćne'', poručio je.

Za zločine nitko nije odgovarao

U Varivodama i Gošiću nakon Oluje ubijeno je 16 srpskih civila i za to još nitko nije odgovarao. U Gošiću je 27. kolovoza 1995. ubijeno sedam starijih osoba, a gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995., i devet mještana Varivoda.

Nakon komemoracije, predsjednik Vlade Plenković posjetit će Šibenik, gdje će se sastati s gradonačelnikom Željkom Burićem i županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom na tvrđavi Barone. Potom će premijer sudjelovati na svečanosti otvorenja Inkubatora za nove tehnologije Trokut Šibenik. U pratnji predsjednika Vlade bit će ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene