Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijepori u 2013.

Evo što je bila tema prepirki u obrazovanju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je riječ o obrazovanju u Hrvatskoj, ovu su godinu obilježili prijepori oko Kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Prijepori oko Kurikuluma zdravstvenog odgoja, odnosno njegova IV. modula "Spolno/rodna ravnopravnost" te odluka Ustavnoga suda da se taj kurikulum ukine obilježili su ovu godinu kada je riječ o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pisma iz 2013. Građane LJUTI rastrošna država, preplaćeni političari, ćirilica... Slika nije dostupna Ubojstva, provokacije... Evo čime je neobuzdani šef Sjeverne Koreje obilježio 2013. godinu!

Zdravstveni odgoj uveden je kao obvezni kurikulum u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj odlukom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića od 28. rujna 2012. godine. Odmah po uvođenju, na taj kurikulum kritički se osvrnula Hrvatska biskupska konferencija i dio hrvatske javnosti i time je počela rasprava koja je dobila zamah kada su Udruge Glas roditelja za djecu - GROZD i Reforma - udruga za promicanje etike, morala, obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava početkom travnja podnijele prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Odluke o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama s Ustavom i zakonom.

Nakon odluke Ustavno sud, ministarstvo otvorilo javnu raspravu

Ustavni sud ukinuo je pak 22. svibnja ove godine Kurikulum zdravstvenog odgoja i pokrenuo postupak za ocjenu njegove ustavnosti, što su poduprle udruge Grozd i Reforma, a premijer Zoran Milanović tada je rekao da će Vlada poštovati odluku, ali i najavio kako će se i dalje zauzimati da hrvatska djeca imaju zdravstveni odgoj.

Omejec: Ustavni sud podržava zdravstveni odgoj!

Ustavni sud ocijenio je neprihvatljivim da stupanju na snagu propisa takvoga sadržaja i takve pravne snage nije prethodilo mišljenje vijeća roditelja, niti je u proces bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, a upozorio je da nije bila provedena ni javna rasprava o sadržajima tog odgoja. U jednoglasno prihvaćenoj odluci Ustavnoga suda stoji da se sporan IV. modul o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te odgovornom spolnom ponašanju bavi "u našem društvu još uvijek osjetljivim pitanjima"

Ustavni sud odredio je da će se do donošenja drugog kurikuluma, u skladu s ustavnim i demokratskim načelima, predavati sadržaji zdravstvenog odgoja koji su se provodili do početka školske godine 2012./2013.

Jovanović: Više se nitko ne može buniti protiv zdravstvenog odgoja

Nakon odluke Ustavnoga suda, Ministarstvo je 1. lipnja otvorilo javnu raspravu koja je zaključena 12. srpnja. Rasprava je vođena 'on line', održane su četiri tribine u velikim gradovima i sastanci sa zainteresiranim skupinama, a u raspravi su sudjelovale 254 odgojne ustanove te je primljeno 1967 primjedaba udruga i pojedinaca.

Tiskano 30 tisuća priručnika za nastavu

Nakon javne rasprave, Ministarstvo je predstavilo njezine rezultate te Plan i program Zdravstvenog odgoja i priručnike za nastavu koji su tiskani u 30 tisuća primjeraka i dostavljeni svim školama u tiskanom obliku i putem mrežnih stranica.

U tijeku je i druga, posljednja, godina eksperimentalne provedbe Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja u 12 osnovnih i stručnih škola, a MZOS je pokrenuo i eksperimentalnu provedbu 25 novih strukovnih kurikuluma, te eksperimentalni program strukovnih gimnazija - tehničke, ekonomske i turističke.

Ministarstvo obrazovanja uvelo je elektroničke prijave i upise u srednje škole kako bi se osigurao jednostavan, transparentan i brzi upis u srednje škole bez nepotrebnih administrativnih poslova i dodatnih troškova za roditelje.

Početkom veljače ove godine osnovano je Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje - stručno i strateško tijelo koje prati kvalitetu sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj te predlaže mjere i aktivnosti razvoja i unaprjeđenja sustava školstva.

Vijeće obrazovne i odgojne 'vertikale' ima 15 članova, a njegova zadaća je provesti strateške reforme sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Na izmaku godine Ministarstvo je prvi put nagradilo učenike i učenice koji su osvojili odličja na međunarodnim olimpijadama znanja uz najavu da će to postati tradicija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene