Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj i Državni zavod za zaštitu prirode predstavili su danas rezultate CARDS projekta Europske unije pod nazivom "Institucionalno jačanje Državnog zavoda za zaštitu prirode".


Cilj tog projekta, vrijednog 497 tisuća eura, je poboljšanje očuvanja prirode i biološke raznolikosti u Hrvatskoj i to institucionalnim jačanjem Državnog zavoda za zaštitu prirode, rekao je izaslanik Europske komisije Davor Percan.

Vezani članci Pijavica Snimili prekrasni prirodni fenomen, nisu mogli vjerovati svojoj sreći kad su ga vidjeli Ptičja perspektiva (Foto: izismile.com) - 13 Pogled iz ptičje perspektive otkriva nevjerojatne prirodne ljepote

Istaknuo je da je taj projekt jedan od najuspješnijih CARDS-ovih u Hrvatskoj dodavši da je u svom približavanju Europskoj uniji Hrvatska na polju zaštite okoliša daleko odmakla prema usvajanju europskih standarda.

Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković rekao je na predstavljanju da je taj projekt izuzetno važan u mozaiku koji se zove zaštita prirode u Hrvatskoj.

Dodao je da se nakon početka približavanja Republike Hrvatske prema EU-u na sreću i u našoj zemlji počela institucionalna zaštita prirode po međunarodnim standardima.

Marković je naglasio da su se u okviru tog projekta posebno istaknula dva pilot podprojekta i to projekt zaštite prirode na lokalitetu Dubravica i Đurđevački peski.

Projekt "Institucionalno jačanje Državnog zavoda za zaštitu prirode" i njegove rezultate predstavio je potom voditelj projekta Jernej Stritih koji je istaknuo dobru suradnju s djelatnicima zavoda na terenu.

Inače ovaj projekt imao je i specifične ciljeve, a to su bili
uspostava mreže sudionika aktivnih u zaštiti prirode, standardizacija i početak djelovanja nacionalnog informatičkog sustava biološke raznolikosti, uspostavljanje i uvođenje EU sustava standarda za planove upravljanja zaštićenim područjima te olakšavanje pregovora s EU na području zaštite prirode i provedba direktiva o pticama i staništima.