Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nesreća kod Novske

Prometnici žestoko nakon presice strojovođa, šef sindikata za Dnevnik Nove TV: "Prisiljeni smo na ovo kako bismo otklonili sve one neistine koje su izrečene"

Aktualno Galerija Mario Grbešić Mario Grbešić Foto: DNEVNIK.hr Lina Dollar Lina Dollar Foto: DNEVNIK.hr Očevid željezničke nesreće - 1 Očevid željezničke nesreće - 1 Foto: DNEVNIK.hr Očevid željezničke nesreće - 2 Očevid željezničke nesreće - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Očevid željezničke nesreće - 3 Galerija 1/5 >>
Dva dana nakon teške željezničke nesreće kod Novske pljušte optužbe sa svih strana. Sindikat strojovođa prozvao je Agenciju za istraživanje nesreća, ali i HŽ da nisu rekli cijelu istinu o onome što se dogodilo. Oglasio se i Sindikat prometnika vlakova.

Iz Sindikata strojovođa navode da se zataškavaju stvari te da je strojovođa dobio odobrenje da može voziti.

U poslijepodnevnim satima stiže demantij Sindikata prometnika koji šalju i svoje dokaze.

Predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić o tome je razgovarao s reporterkom Dnevnika Nove TV Linom Dollar.

Na pitanje je li prometnik iz Okučana dao dozvolu strojovođi putničkog vlaka da prođe na sva crvena svjetla, Grbešić navodi kako žali što se uopće mora očitovati po toj temi.

"Izražavam žaljenje što se moram očitovati na ovu temu dok traje istraga, ali smo prisiljeni zbog današnje konferencije za medije koja je održana od strane Sindikata strojovođa kako bi otklonili sve one neistine koje su danas izrečene, odnosno zlonamjerne insinuacije koje smo danas tamo mogli čuti", kazao je.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić Nesreća kod Novske Slaže se mozaik užasa: Domagoj Mikić otkriva nove informacije o trenutku strašnog sudara vlakova

"Što se tiče otpreme vlaka u kolodvoru Okučani od strane dežurnog prometnika vlakova, mi smo na lokaciju došli neposredno nakon nesreće. Po viđenom na terenu, na signalno sigurnosnom uređaju koji je u Prometnom uredu i u pisanom nalogu koji prometnik daje strojovođi, on je postupio u skladu s važećim propisima i sukladno onome što je trenutno pokazivao signalno sigurnosni uređaj", dodao je Grbešić.

Je li signalizacija bila ispravna?

Na pitanje je li sva signalizacija na putu od Okučana do Novske bila ispravna, navodi da dio signalizacije nije bio ispravan.

"Ono što je bilo vidljivo na signalno-sigurnosnom uređaju u Prometnom uredu je da je izlazni signal iz kolodvora Okučani bio u kvaru, svi ostali signali na pruzi do Novske su bili ispravni i pružni tok je radio ispravno", navodi.

"Prometnik je poštivao strogo propisani postupak i izdao pisani nalog u kojem se vlak otprema u takvim slučajevima", dodao je.

Pročitajte i ovo Dizalica uklanja vlak - 1 Katastrofa kod Novske Na mjesto strašne nesreće stigla je i druga dizalica: "Crveni vagon bitan je za istražitelje"

Na pitanje o tome da je strojovođa putničkog vlaka je vozio 80 km/h, a na koliko mu je prometnik dao dozvolu, Grbešić navodi kako on ne zna koliko je strojovođa brzo vozio.

"Ne znam koja je redovita brzina na tom dijelu pruge u tim okolnostima. Ono što mu je prometnik dao - je da prometuje redovitom brzinom propisanom za tu dionicu pruge u tim okolnostima", dodao je. 

O tome želi li reći da Sindikat strojovođa Hrvatske ne govori istinu, Grbešić odgovara: "Ne želim reći da ne govore istinu."

"Mi smo ovdje u smislu zaštite tog prometnika. Treba se okončati istraga kako bi se utvrdio stvarni razlog ovog događaja kako bi naučili što se dogodilo i kako se to više nikad ne bi dogodilo", zaključio je Grbešić.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene