Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT SINDIKATA

Stigla žestoka reakcija Sindikata prometnika vlakova: "To je iznošenje nedokazivih insinuacija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Sindikata prometnika vlakova Hrvatske izvijestili su u ponedjeljak kako su prisiljeni reagirati priopćenjem zbog, kako kažu, niza neistina i zlonamjernih insinuacija o prometniku vlakova koji je kobne noći otpremio putnički vlak br. 2506 iz kolodvora Okučani.

Izrazili su duboku sućut obiteljima poginulih u teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila 9. rujna kod mjesta Raić te žaljenje što su u ovim trenucima prisiljeni reagirati na niz neistina i zlonamjernih insinuacija o prometniku vlakova, a koje su, kako kažu, vrhunac doživjele na današnjoj konferenciji za novinare koju je organizirao Sindikat strojovođa Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Željeznička nesreća kod Bjelovara: Vlak naletio na kombi, vozač prevezen u bolnicu Počelo raščišćavanje nakon željezničke nesreće - 5 Teška željeznička nesreća Sanira se pruga kod Rijeke, financijska šteta za mnoge velika: "Gradi se i privremena prometnica do mjesta nesreće"

"Neosporna je činjenica da je vlak za prijevoz putnika broj 2506 otpremljen iz kolodvora Okučani na propisan i sigurnosno nedvojben način. To potvrđuje pisani nalog čije je preuzimanje svojim potpisom, a samim tim i razumijevanje propisanog mu postupanja vožnje, potvrdio poginuli strojovođa", napisali su u priopćenju.

Ustvrdili su i kako je neosporno da slika komandnog stola kojim prometnik vlakova upravlja prometom vlakova pokazuje stanje signalizacije, upravo onako kako je navedeno u pisanom nalogu.

"Nije zabilježen slučaj da se komandni stol sam od sebe popravio i vratio iz neispravnog u ispravno stanje, tako da fotografija svjedoči o stanju uređaja za reguliranje prometa koju je prometnik vlakova vidio u trenutku otpreme vlaka broj 2506.

Očekuju žurno okončanje istrage

Za svako odstupanje signalno sigurnosnog uređaja i samih signala od redovitog i ispravnog stanja jasno je propisano postupanje svih sudionika koji neposredno sudjeluju u odvijanju željezničkog prometa i ono uvijek ide u smjeru održavanja neophodne razine sigurnosti. Problem nastaje kada bilo tko ne poštuje jasno utvrđena pravila.

Tko u ovom slučaju nije poštovao sigurnosna pravila, utvrdit će istraga, za koju se iskreno nadamo da će biti žurno okončana", napisali su iz Sindikata prometnika vlakova. To, kažu, prije svega zaslužuju poginuli sudionici ove tragedije, njihove obitelji i hrvatska javnost. To zaslužuju i oni koji su sudjelovali u ovoj nesreći "radeći svoj posao na potpuno odgovorno i ispravno".

Pročitajte i ovo Dalibor Petrović ZA DNEVNIK NOVE TV Dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske o spekulacijama: "Prije sat vremena dobili smo potvrdu da je on bio u prvom odjeljku s mladićem"

Pročitajte i ovo Tvrtka Enna Transport Sudar kod Novske Tvrtka demantirala optužbe Sindikata o strojovođi teretnog vlaka: "Signalizacija je bila u redu. Zvao je prometnika, ali ga nije mogao dobiti"

"Korištenje ove tragedije za obračune s neistomišljenicima, iznošenje čitavog niza nedokazivih insinuacija optužujući redom sve i svakoga je nešto što u ovakvim trenucima nije i nikada neće donijeti ništa dobro", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene