Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža zatražio je u četvrtak pojašnjenje od ministra zdravstva Milana Kujundžića o najavljenom ukidanju sustava koncesija i formiranju sustava ordinacija kao oblika vlasništva liječnika opće i obiteljske medicine.


Iz Komore poručuju kako HLK želi aktivno sudjelovati u procesu donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi nova rješenja bila optimalna za sve liječnike i ostale zdravstvene radnike, ali i za pacijente i cijeli zdravstveni sustav. Ističu kako je Kujundžić u brojnim medijskim nastupima iznio i najavio tek kratke naznake, bez nužnih pojašnjenja, promjena u organizaciji rada i statusu liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Šef Liječničke komore o brutalnom napadu na djelatnika KB-a Dubrava: "Zbog ovakvih stvari liječnici odlaze iz Hrvatske!" Ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Goluža upozorio na opasnost za pacijente ako se liječnicima smanje plaće

U dopisu upućenom u povodu promjena u sklopu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti Goluža podsjeća ministra zdravstva na zakonsku obvezu suradnje u izradi i usklađivanju propisa koji se tiču liječništva i obavljanja zdravstvene djelatnosti.

"U ime Liječničke komore, kao krovnog strukovnog tijela zaduženog za zaštitu interesa liječnika, molim Vas detaljno objašnjenje inicijative Ministarstva zdravstva kojom se planira mijenjati pravni status i položaj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tražimo cjelovit sadržaj najavljenih promjena kako bismo donijeli stav o tom pitanju, te se zatim aktivno uključili u donošenje odgovarajućih rješenja. To je naše zakonsko pravo, ali i obveza“, obrazložio je predsjednik HLK-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju