Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani jučer je prisustvovao komemoraciji na ceremoniji povodom obilježavanja Dana sjećanja u talijanskoj Bazovici, a svoj je govor završio povicima „Živio Trst“, „Živjela talijanska Istra“ i „Živjela talijanska Dalmacija“.

Galerija


Uoči ceremonije na Twitteru je objavio kako osjeća moralnu dužnost doći na komemoraciju povodom Dana sjećanja za žrtve za vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije. U govoru je istaknuo kako je „Trst grad koji simbolizira nacionalni identitet Italije“.

Vezani članci Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (Foto: AFP) Tajani se u pismu ispričao Grabar-Kitarović i Plenkoviću: "To nije bilo ono što sam mislio" Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Komentar Ivane Petrović: "Postoje političari poput Tajanija koji nisu dovoljno pametni pa govore glasno ono što drugi misle i o čemu djeluju tajno"

"Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija! Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine!" povicima je završio svoj govor. 

Osvrnuo se i na situaciju u Venezueli te izjavio kako se „ne smije dopustiti da se u Venezueli ponovi komunistička diktatura poput one u Trstu".

"Ne smijemo dopustiti da se u Venezueli, u kojoj žive brojni Talijani i u kojoj su brojna talijanska prezimena, ponovi komunistička diktatura kao Titova. Moramo izbjeći da dođe do tragedija poput onih na ovom području", rekao je Tajani.

Video možete pogledati na sljedećem linku, sporni povici nalaze se na samom kraju snimke.