Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra izjavio je u srijedu navečer u Bruxellesu da predsjednička trojka EU-a podupire napore povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se riješi hrvatsko-slovenski granični spor i nastave hrvatski pristupni pregovori te da očekuje rezultate na idućoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju s Hrvatskom koja je predviđena potkraj travnja.


Vondra je sudjelovao na sastanku koji je sazvao povjerenik za proširenje Olli Rehn i na kojem je sudjelovao švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, kao predstavnik budućeg predsjedatelja EU-a, i francuski veleposlanik Pierre Selal, kao predstavnik prijašnjeg predsjedništva. 'Razmjena mišljenja bila je dobra. Mislim da je zajedničko stajalište da podupiremo napore povjerenika Rehna i očekujemo neke rezultate na međuvladinoj konferenciji', rekao je Vondra.

Vezani članci Informer: Stanje s poljoprivredom - 1 Poljoprivrednici na sastanku s ministricom strahuju od zime: "Većina već sad ne može pokriti niti 70 posto troškova" Erdogan i bin Salman Erdogan i saudijski princ sastaju se prvi put od zvjerskog ubojstva novinara: "Počinje nova era"

Povjerenik Rehn je također rekao da je predsjednička trojka poduprla njegovu inicijativu. 'Rasprava je bila vrlo korisna. Dogovorili smo se da će potpredsjednik češke vlade govoriti u ime EU-a. Trojka je poduprla inicijativu Komisije i potiče obje zemlje da se konstruktivno uključe tako da postignemo rezultate prije međuvladine konferencije potkraj travnja', rekao je Rehn. Ministar Bildt i veleposlanik Selal nisu bili dostupni za izjave.

Jandroković saznao za odgodu na putu za Bruxelles

U srijedu popodne trebao se održati novi krug pregovora između povjerenika Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Sastanak je, po Europskoj komisiji, odgođen jer Hrvatska nije dostavila svoj odgovor na najnoviji Rehnov prijedlog. Umjesto toga Rehn je sazvao sastanak s predstavnicima prijašnjega, sadašnjeg i budućeg predsjedništva EU-a.

>> Hrvatska je pokazala stav i ima čišću poziciju za prljave igre

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je priopćilo da je ministar Jandroković dobio informaciju o odgodi sastanka dok je bio na putu prema Bruxellesu, gdje je trebao predstaviti hrvatski prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora. Na pitanje da komentira zašto Hrvatska nije dostavila svoj odgovor na Rehnov prijedlog, Vondra je odgovorio: 'Čekamo na to.'

Niovi sastanak nakon Uskrsa

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će ministar Jandroković predstaviti hrvatski prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om prvom sljedećom prilikom. Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu, kad je objavljeno da je otkazan predviđeni trojni sastanak, da bi se novi sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije s povjerenikom Rehnom trebao održati nakon Uskrsa.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju