Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci se naljutili

Hrvatska pokazala stav i ima čišću poziciju za prljave igre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je postala članica NATO saveza. Istodobno u Bruxellesu se nastavlja rovovska diplomatska bitka oko slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora. Sastanak Jandroković-Žbogar-Rehn je odgođen. Od njega je odustao slovenski ministar vanjskih poslova ljutit što Hrvatska nije odgovorila na najnoviji prijedlog Olija Rehna o rješenju graničnog spora.

Hrvatska je pokazala stav. Odbila je najnoviji prijedlog povjerenika za proširenje. Prijedlog je očigledno pogodovao Sloveniji. Podrazumijeva političko rješenje u kombinaciji međunarodnog prava i načela pravičnosti. Političko rješenje pod vodstvom političara Marttija Ahtisaarija nije moguće provući na razinu sudskoga merituma. 'Politički vući crtu granice nikad nije donijelo dobro, već samo nove probleme. Zato Hrvatska inzistira da se poštuje međunarodno pravo, a u slučaju graničnog spora među državama to treba riješiti Međunarodni sud pravde, koji je tijelo UN-a', naglasio je Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski list Dnevnik Za arbitražni sporazum treba godina dana, za arbitražu i više Slika nije dostupna Nisu se uzalud trudili Bildt i Rehn pozdravili dogovor Hrvatske i Slovenije

>> Hrvatska postala punopravna članica NATO saveza

>> Novi sastanak tek nakon Uskrsa

Rehn išao linijom manjeg otpora

Članstvo u NATO savezu Hrvatskoj stvara čišću poziciju za prljave igre Slovenija je prijedlog načelno prihvatila. Ako Hrvatska ne da svoje mišljenje o Rehnovu prijedlogu ministar Žbogar kaže da uvjeti za slovensku deblokadu hrvatskih pregovora neće biti ispunjeni. Slovenija koristi svoj položaj punopravne zemlje članice pa i dalje neizravno prijeti. Je li Ljubljana doista Rehnu rekla da ako predloži sud, pada Pahorova vlada? 'Nisam to tako doslovno rekao. Kazao sam povjereniku Rehnu da ideja o međunarodnom sudu pravde u Sloveniji nema potporu građana i parlamenta, pa da samim tim ni vlada ne može prihvatiti ideju o izlasku pred sud', objasnio je Žbogar.

>> 'Odbijemo li, možemo završiti kao Turska'

Povjerenik Rehn očito je išao linijom manjeg otpora procjenjujući Hrvatsku kao mekši orah. Uvučena u još jedan vanjskopolitički žrvanj Hrvatska igra zrelo. U bilateralni slovensko-hrvatski prijepor sad je htjela-ne htjela uvučena cijela Europska Unija. A članstvo u NATO savezu Hrvatskoj od danas stvara čišću poziciju za prljave igre.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene