Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Karlovcu te poručila kako joj je pronalazak nestalih u Domovinskom ratu jedan od prioriteta.


"Drago mi je sto sam senmogla odazvati pozivu Saveza udruga zatocenih i nestalih", poručila je Grabar-Kitarović.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sjeverna Makedonija i Albanija bez datuma početka pregovora s EU-om, Grabar-Kitarović izrazila žaljenje Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Predsjednica o vukovarskoj odluci: ''Tisuće branitelja i civila tamo nisu doživjele pravdu. Prvo treba riješiti velike stvari''

Predsjednica je naglasila kako je Dan nestalih osoba i dan koji nas podsjeća na brojne branitelje i civile iz Domovinskog rata za kojima tragamo.

"Drago mi je sto se obilježava u Karlovcu, koji je bio jedan od stupova obrane u Domovinskom ratu", istaknula je Grabar-Kitarović.

"Velikosrpska agresija zadala je Hrvatskoj mnogo rana ali rana nestalih najveća od svih", rekla je Predsjednica. "Taj moralni dug kao drzava još nismo ispunili, stoga sam to uvrstila među prioritete", dodala je.

Zbog toga je, kaže Grabar-Kitarović, i inzistirala na dijalogu sa Srbijom i naglasila je kako je to bio i ključan razlog za susret sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Predsjednica je poručila kako je potrebno učiniti puno više od malih pomaka po pitanju nestalih u Domovinskom ratu te da više nema nikakvog razloga da se s tim odugovlači.

"Dalje ću inzistirati na tom kao ključnom elementu dijaloga i naše potpore ulasku Srbije u EU", rekla je Grabar-Kitarović.

"Želim vjerovati kako u Srbiji postoji dobra volja. Nadam se da ćemo slijedećih dana i mjeseci postići napredak", rekla je Predsjednica.

Podsjetila je i da je svojim povjerenikom za nestale imenovala Ivana Vrkića te pozdravila Vučićevo imenovanje veterana Matića na istu funkciju u Srbiji.

"Nemamo drugog načina osim strpljivog dijaloga i istraživanja pitencijalnog grobišta", dodala je i na kraju apelirala na sve koji imaju informacije o nestalima u Domovinskom ratu, da ih jave vlastima.