Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Osvrnula se na svoj govor

Grabar-Kitarović: "Ako je itko nostalgičan za Jugoslavijom, idemo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je premijeri filma o kapetanu Hajduka Ivanu Gudelju u Splitu. Tom prilikom se osvrnula na svoj govor u Washingtonu. Tamo je u subotu primila nagradu Fullbright za životno djelo.

"Nogomet osamdesetih godina i prije toga nije bio samo nogomet, bio je izraz nacionalne pripadnosti. Pa sam tako ja, nadam se da mi neće zamjeriti neki, navijala i za Hajduk i za Dinamo. Voljela bih kad bi to zajedništvo juga i sjevera ponovno proradilo", kazala je Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna Nakon predsjedničine izjave Život iza željezne zavjese? Pitali smo povjesničare kako je bilo putovati s crvenom putovnicom u doba Jugoslavije

"Moj govor imao je toliko sadržajnih poruka da je fokusirati se ovako na ovu jednu stvar, oprostite, ali - vrlo, vrlo površno. I to nije dobro za ovo društvo. Churchill je rekao da se željezna zavjesa spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice srednjoeuropske kulture u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio netko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan.

Neka me, molim vas, nitko ne uvjerava u život kakav nije bio. Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je značilo plaćati depozite i tako dalje. Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, idemo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno. Jer ako kažete bilo šta protiv mene, završit ćete na Golom otoku.

A ovdje večeras ne želim govoriti o tome nego o onome što nas je ujedinjavalo, a to je upravo nogomet. Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka u to vrijeme je bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu Zvezdu i oni domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili su najviše u Hajduk, nešto malo u Dinamo. Dinamo i Hajduk bili su toliko blizu mojemu srcu. Nogomet je za nas koji smo voljeli Hrvatsku bio puno, puno više od nogometa. Značio je narodno zajedništvo", kazala je Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, Grabar-Kitarović primila je u Washingtonu nagradu Fulbright za životno djelo, istaknuvši kako to priznanje koje za nju predstavlja "privilegiju i zadovoljstvo" posvećuje svojoj obitelji i svojoj zemlji.

"Ne mogu vam opisati koliko mi večerašnji događaj znači", kazala je hrvatska predsjednica, istaknuvši da je bila djevojka rođena s "krive strane Željezne zavjese" koja je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, gdje se slobodno moglo govoriti i izražavati svoja uvjerenja a da se zbog toga ne bude progonjen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene