Novoizabrani ustavni suci položili su svečanu prisegu na Pantovčaku pred predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Galerija


Prvi od novoizabranih ustavnih sudaca prisegnuo je Miroslav Šeparović, a nakon njega Mato Arlović te naposlijetku Goran Selanec.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon prisege je čestitala novoizabranim sucima na izboru i poželjela im uspješan rad. Napomenula je važnost ovlasti Ustavnog suda prema strukturama vlasti.

"Ovim izborom osigurani su svi uvjeti za rad Ustavnog suda u punom sastavu", rekla je Grabar-Kitarović.

"Vaša neovisnost o bilo kome i bilo čemu mora uvijek biti neokrnjena", poručila je novoizabranim ustavnim sucima Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je Ustavni sud opterećen brojnim predmetima, ali je rekla da je isti sud nedavno donio odluke i o predmetima o kojima se nije raspravljalo posljednjih 20 godina.

Na kraju je izrazila uvjerenje da će biti čuvari Ustava.

Nakon Predsjednice pristunima na Pantovčaku i javnosti obratio se Miroslav Šeparović u ime novoizabranih ustavnih sudaca.

Zahvalio je Saboru na izboru i ukazanom povjerenju. "Tim nam je ukazana velika čast, ali i odgovornost koje smo itekako svjesni", poručio je Šeparović.

Šeparović izabran i za novog predsjednika Ustavnog suda

Ustavni sud nakon prisege novoizabranih ustavnih sudaca oglasio se priopćenjem u kojem obavještavaju o održanoj sjednici Ustavnog suda, na kojoj je dr. sc. Miroslav Šeparović tajnim glasovanjem jednoglasno izabran za predsjednika navedenog suda. Njegov mandat trajat će četiri godine.