HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u srijedu je izjavio kako premijer Andrej Plenković ima punu podršku koalicijskog HNS-a da riješi problem HOS-ove ploče u Jasenovcu te nije dao naslutiti da zbog sporne ploče s ustaškim pozdravom prijeti, kako se u medijima nagađa, raskol u Vladi.


"Premijer Andrej Plenković ima punu podršku HNS-a da riješi taj problem", istaknuo je Predrag Štromar na konferenciji za novinare upitan za HOS-ovu ploču u Jasenovcu nakon što je premijer u utorak izjavio kako se traži "zakonski put za njezinu zamjenu i rješenje u kojemu njezin sadržaj ne bi ugrožavao ničije osjećaje".

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o sukobima na Kosovu: "Srbija mora prihvatiti da su neovisni, to je gotova stvar" Andrej Plenković Plenković komentirao Bernardićeve uvrede: "Teško možemo voditi dijalog s takvim čovjekom"

No, Štromar nije želio tumačiti znači li to da ploča u Jasenovcu ostaje, a s nje se samo uklanja pozdrav "Za dom spremni", rekavši tek da je premijer bio dosta jasan te kako "ne bi htio s njim komunicirati preko medija".

Upitan za stav HNS-a o ploči u Borovu Selu, posvećenu četničkom vojvodi Vukašinu Šoškočaninu, rekao je kako je siguran da će se "to zakonski vrlo brzo definirati".

Predsjednik Kluba saborskih zastupnika HNS-a Milorad Batinić ponovio je stajalište stranke da bilo kakvim fašističkim obilježjima, koja asociraju na totalitarne, odnosno fašističke režime, nema mjesta u Hrvatskoj.

Upitan za opasnost od novih prosvjeda ili šatora u Jasenovcu zbog uklanjanja ili mijenjanja sadržaja HOS-ove ploče, Batinić je odgovorio kako "se neće buniti nitko tko želi dobro Hrvatskoj i dobro njezinim građanima".

Na HNS-ovoj konferenciji za novinare posvećenoj obrazovnoj reformi, novinare je zanimalo i zašto HNS, dok je bio u koaliciji s SDP-om, nije reagirao kada je HOS stavljao sporni pozdrav u svoj grb.

"Očito nam je onda nešto pobjeglo i nismo reagirali, međutim sada smo s koalicijskim partnerom stvorili drugačiji odnos i očekujemo da će se to riješiti na adekvatan način", poručio je Štromar. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju