Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLOČE HOS-A POSTAVITI DILJEM HRVATSKE

Hasanbegović: "Jedini je kontekst Jasenovca da je bio izložen brutalnoj srpskoj agresiji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zlatko Hasanbegović izjavio je da Jasenovac ne može nositi hipoteku jasenovačkog logora iz Drugog svjetskog rata te da je jedini kontekst Jasenovca taj da je bio izložen brutalnoj srpskoj agresiji 1991. godine.

"Jedino je moguće rješenje da ova ploča (HOS-a u Jasenovcu) ostane, da se sve slične ploče i spomen-obilježje pripadnicima HOS-a bez ikakvih ograničenja podižu diljem Hrvatske, jer je potpuno neprihvatljivo da zakoniti simbol jedne zakonite ratne postrojbe bude predmet bilo kakvih preispitivanja i dovođenja u pitanje", rekao je Zlatko Hasanbegović, predsjednik Kluba zastupnika stranke Neovisni za Hrvatsku, gostujući na televiziji N1.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Slika nije dostupna PREDSJEDNIK SABORA ZA NOVU TV Jandroković o tome što njemu znači "Za dom spremni" i tko su provokatori koji žele rušiti hrvatsku vlast

Hasanbegović je rekao i da je jedini relevantan kontekst Jasenovca taj da je Jasenovac bio izložen brutalnoj srpskoj agresiji '91.

"Protjerani su svi Hrvati, oslobođen je tek '95. godine. U obrani i hrvatske države i tog kraja sudjelovali su i hrvatski branitelji iz postrojbi HOS-a i pod simbolima HOS-a i jedino relevantno stajalište ne samo ovog predsjednika vlade nego i svakog drugog i budućeg u kontekstu ove ploče i Jasenovca je da ode i zapali svijeću na mjestu ove spomen-ploče i time oda počast vojnicima koji su poginuli za obranu hrvatske države. Zbog njihove žrtve i Plenković i svi mi u hrvatskoj državi ne bismo mogli obnašati svoje dužnosti. Bez njih ne bi bilo političke elite koja obnaša svoje dužnosti", kaže Hasanbegović.

Na pitanje što je s ustaškim žrtvama u Jasenovcu, Hasanbegović kaže da "mjesto i kraj Jasenovac ne može nositi hipoteku jasenovačkoga logora iz Drugoga svjetskog rata".

"Svako mjesto gdje su stradali ljudi je mjesto zločina, a u kontekstu ove ploče to je potpuno irelevantno i jedna je vrsta licemjernoga stajališta, jer ovdje imamo pokušaj rješenja po kojem bi se simboli HOS-a mogli postavljati u drugim dijelovima Republike Hrvatske, a ne u Jasenovcu. Pupovac zagovara stajalište da jasenovački kraj treba izdvojiti iz obilježja i pretvoriti u mjesto posebnoga pijeteta, upravo ono što je odbijao u gradu Vukovaru, kad je aktualno bilo postavljanje ploča i kontroverze oko toga", rekao je Hasanbegović odgovarajući na pitanje je li Jasenovac zločinački logor.

Hasanbegović ne vjeruje da bi moglo doći do novog preslagivanja u Vladi. "Mislim da je ovo bura u čaši vode", rekao je Hasanbegović za N1.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene