Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi toplinski val

Sljedećih dana "kuhat ćemo se u loncu s poklopcem": Meteorolog Vikić Topić otkrio što je fenomen toplinske kupole

Aktualno Galerija Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 2 Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV - 2 Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV - 1 Galerija 1/4 >>
Pred nama je toplinski udar koji donosi fenomen toplinske kupole. Očekuju se temperature do 40 stupnjeva. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić.

Uz globalno zatopljenje i El Nino još jedan razlog ovako ekstremnim temperaturama je takozvana toplinska kupola koja se upravo sada razvija nad našim dijelom Europe. Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić pobliže je objasnio ovaj fenomen. 

"Toplinska kupola je velika anticiklona odnosno područje povišenog tlaka zraka koja omogućuje da se topli zrak gomila ispod nje i to na nekoliko različitih mehanizama“, rekao je Vikić Topić te nadalje objasnio da se zrak u toplinskoj kupoli spušta, grije i suši.

"Samim time se onemogućava i nastanak oblaka. Većinom imamo vedro vrijeme zbog kojeg se tlo i zrak mogu više zagrijavati“, rekao je Vikić Topić.

Objasnio je fenomen toplinske kupole na principu poklopca s lonce. 

"Mi se na kraju kuhamo u loncu i taj poklopac onemogućava toplini da izađe van", rekao je Vikić Topić te naglasio zbog čega su kupole opasne.

"Zbog činjenice da je zrak ispod te kupole suh, postoji opasnost od požara. Jako često dolazi i do temperaturnih rekorda u tom periodu", rekao je. 

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković na utakmici hrvatske reprezentacije u Berlinu Put u Berlin Otvoren postupak protiv Jandrokovića jer je na utakmicu državnim zrakoplovom poveo sina

Srećom toplinska kupola koja slijedi iznad naših će se prostora zadržati svega nekoliko dana. Inače one znaju trajati i pod nekoliko tjedana. Meteorolog je nadalje objasnio kakve nas temperature očekuju u narednim danima. 

"U Hrvatskoj očekuje rast temperatura na između 33 i 38 stupnjeva. Najtoplije će biti u petak u Slavoniji, Baranji, Srijemu i unutrašnjoj Dalmaciji. Tamo očekujemo temperature čak i do 39 stupnjeva. Na snazi su i upozorenja DHMZ-a za toplinski val", rekao je. 

Objasnio je i da će posebno vruće biti noći kada se ne očekuje spuštanje temperatura ispod 25 stupnjeva, posebice na Jadranu. 

"To je inače jedna od posljedica globalnog zagrijavanja, da su i noći tople", rekao je Vikić Topić. 

Odgovorio je i na pitanje očekuje li nas nevrijeme kao ono lani u srpnju u Zagrebu i Slavoniji. 

"Gotovo uvijek nam nakon velikih vrućina prijeti i nevrijeme. Dovoljno je da dođe neka izražena hladna fronta i vrlo hladan zrak na ovu vrlo zagrijanu podlogu i te velike razlike u temperaturi dovode do nevremena. Gotovo uvijek to ljeti prati i tuča. Međutim za sad je još uvijek predaleko govoriti hoće li biti takvih nevremena", rekao je i nadodao da takva nevremena mogu prognozirati tek dan unaprijed. 

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić Bivši predsjednik o sadašnjem Mesić o Milanovićevim potezima: "Što imaš razgovarat s tim čovjekom? On je razarač!"

Dugoročna prognoza pokazuje da će i ostatak ljeta biti ekstreman s više toplinskih valova, osobito u kolovozu iako će i srpanj biti vrlo vruć.

"Kiše će u prosjeku biti manje nego inače padne, ali imamo povećanu mogućnost za lokala nevremena, prvenstveno na kopnu", rekao je Vikić Topić te objasni oda će pljuskovi padati obilno, ali nejednolično. 

Osvrnuo se i na temperaturu mora.

"Inače i more će ovog ljeta biti toplije nego inače. Mora je već sada 24, 25 stupnjeva, a u srpnju i kolovozu, pred te velike vrućine očekujemo i do 29 stupnjeva", rekao je Vikić Topić.

Čini se da ćemo i bez El Nina u ovom dijelu godine imati temperaturne ekstreme. Tome je tako zbog ispuštanja fosilnih goriva koje pojačavaju globalno zagrijavanje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene