Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik osudila je danas izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o "šonjama" i "frajerima" kao primjer stereotipa koji potiče muškarce na nasilno ponašanje.


Bandićeva izjava da "žene ne vole šonje, vole frajera, fakina koji iza sebe ima najmanje pet do deset tučnjava, i to s teškim ozljedama, da je veća šljiva" vrijeđa i žene i nenasilne muškarce, te podržava opasne stereotipe o njima, priopćila je Lukač Koritnik. 

Vezani članci Milan Bandić - 1 Zagreb započinje s podjelom novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu Milan Bandić - 2 Bandić u Banovini: Niste sami, Zagreb će vam pomoći

>> Bandić: Izjava o šonjama i frajerima izvučena je iz konteksta

>> Kosor od Bandića traži da se ispriča zbog izjave o šonjama i frajerima

>> Bandić: Poznato je da žene vole frajere sa šljivama, a ne šonje

Kako se radi o javnom govoru, bez obzira na kontekst, ta izjava ohrabruje muškarce koji nasilno komuniciraju, jer nije za očekivati da će oni ispitivati "kontekst" gradonačelnikove izjave, nego će je primiti kao dokaz svoje navodne popularnosti među ženama.

Stereotipi o muškarcima i ženama mogu dovesti do najtežih oblika nasilja nad ženama, čemu smo svjedočili kada je muškarac optužen za ubojstvo i pokušaj silovanja izjavio "Kakvo bih muško bio da nisam pokušao", podsjeća pravobraniteljica.

Lukač Koritnik također se osvrće na uvrede koje je novinarki jednog dnevnog lista uputio vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i savjetnik Uprave Zagrebačkog holdinga Stipe Čorić, ocjenjujući kako te izjave, zbog njihove kontradiktornosti, nije moguće ispitati bez uključivanja tijela progona.

Stoga će napise o tim izjavama dostaviti Državnom odvjetništvu radi ispitivanja eventualne osnovanosti pokretanja kaznenog postupka.