Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosor od Bandića traži da se ispriča zbog izjave o šonjama i frajerima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom izjave zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića na konferenciji 'Gradom protiv nasija' reagirala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, zadužena za ljudska prava u Vladi, a od njega je zatražila da tu izjavu povuče i da se ispriča.

Bandićeva izjava da 'žene ne vole šonje, vole frajera, fakina koji iza sebe ima najmanje pet do deset tučnjava, i to s teškim ozljedama, da je veća šljiva' rehabilitira nasilnike i krajnje je ponižavajuća za žene koje, po njegovu mišljenju, zapravo vole nasilje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati"

Izjava Milana Bandića ruganje je svim nacionalnim dokumentima i svim nastojanjima Vlade i ženskih nevladinih udruga u borbi protiv obiteljskog nasilja, uključujući i nasilje nad ženama, istaknula je potpredsjednica Kosor. 

>> Bandić: Poznato je da žene vole frajere sa šlivama, a ne šonje

'Razmišljanje o nasilnicima koje je promovirao gradonačelnik Zagreba urušava sva nastojanja u borbi protiv nasilja i za ravnopravnost spolova koja smo ugradili u novi Zakon o ravnopravnosti spolova, Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja u obitelji, kampanju protiv nasilja nad ženama i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama - 22. rujna', ocijenila je.

'Izjava da 'žene vole nasilne frajere' opasna je prije svega jer sugerira da žene uživaju u nasilju i da ih od nasilja ne treba štititi, pa su za nasilje zapravo same krive. Ta je izjava puna predrasuda i stereotipa i krajnje je seksistička', navodi u reagiranju potpredsjednica Kosor.

Potpredsjednica Vlade zatražila je od gradonačelnika glavnoga grada Republike Hrvatske da tu izjavu povuče i da se ispriča. Također je zatražila da pokrene postupak protiv vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i savjetnika uprave Zagrebačkog holdinga Stipe Čorića, koji je 'grubo izvrijeđao novinarke samo zato što su žene'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene