Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj koji je zgrozio sve

PREKRŠEN NIZ ZAKONA? Pravobraniteljica o postupcima aktivista protiv pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je država dužna zaštititi žene od kršenja njihovih prava u ime religije.

Potez aktivista molitvene inicijative 40 dana za život – Vukovar, koji su, kako je Dnevnik.hr već pisao, na svojoj Facebook stranici pozvali na doček trudnice koja je u OB Vukovar trebala doći na prekid trudnoće, komentirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Pročitajte i ovo Aktivisti Palestinske akcije uništili su portret Lorda Balfoura, političara kojeg se povezuje s nastankom Izraela rasjekli i uništili VIDEO Palestinski aktivisti izveli akciju na poznatom europskom sveučilištu: Pogledajte snimku Slika nije dostupna SIGURAN PREKID TRUDNOĆE Prosvjed pred Vladom i Saborom: ''Mirela, hvala ti što nisi pognula glavu, ovo nije samo tvoja borba''

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru navelo je na svojim web-stranicama da je "povodom objavljenih novinskih članaka vezano za slučaj okupljanja molitvene inicijative ispred Opće županijske bolnice Vukovar naložilo provođenje izvida. Izvidi su naloženi u cilju utvrđivanja elemenata mogućih kaznenih djela za koje se progoni po službenoj dužnosti". Na naš je upit navela kako je zaprimila više pritužbi na postupak molitvene inicijative 40 dana za život, koji su planirali spriječiti pacijenticu u obavljanju pobačaja, te shodno tomu smatra kako je važno istaknuti nekoliko zakonskih odredbi koje se mogu primijeniti na ovaj slučaj.

Po odredbama članka 6. st. 4. Zakona o ravnopravnosti spolova i članka 1. Direktive Vijeća Europske unije o provedbi načela jednakog postupanja prema muškarcima i ženama u pristupu i nabavi robe, odnosno pružanju usluga, kojima se zabranjuje diskriminacija u odnosu pristup uslugama, svaka žena ima pravo slobodno odlučivati o svojem seksualnom i reproduktivnom zdravlju, što uključuje i pravo na slobodno odlučivanje o broju djece. U skladu s time, ima i pravo na prekid trudnoće pod uvjetima propisanima Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Nadalje, po članku 11. Zakona o javnom okupljanju mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije se održavati u blizini bolnica na način da ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima.

Po članku 4. Zakona o zaštiti prava pacijenata ženama mora biti osigurano pravo na fizički i mentalni integritet te zaštita osobnosti, uključujući poštivanje njihove privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja.

U skladu s člankom 12. UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, čiji je potpisnik i Republika Hrvatska i pravno je obvezujuća za zemlje potpisnice, zdravstvene ustanove u RH dužne su poduzimati sve odgovarajuće mjere radi uklanjanja diskriminacije žena u području zdravstvene zaštite kako bi osigurale dostupnost zdravstvenih usluga, uključujući one koje se odnose na planiranje obitelji.

UN-ov Odbor za ukidanje diskriminacije žena u svojim je primjedbama na objedinjeno 4. i 5. izvješće Republike Hrvatske o provedbi te konvencije, objavljenima 24. srpnja 2015., istaknuo kako treba spriječiti nazadovanje u područjima spolnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući pristup sigurnom pobačaju i kontracepcijskim sredstvima. Stoga je Odbor u preporuci br. 31. pozvao Republiku Hrvatsku da, između ostaloga, osigura neometan pristup žena uslugama skrbi o reproduktivnom zdravlju, osobito skrbi pri pobačaju i poslije pobačaja, kao i kontracepcijskim sredstvima.

Važna rezolucija Vijeća Europe

U rezoluciji Vijeća Europe “Žene i religija u Europi“ ističe se da je dužnost zemalja članica Vijeća Europe zaštititi žene od kršenja njihovih prava u ime religije i promovirati i u potpunosti provoditi politiku rodne ravnopravnosti (čl. 6.). Stoga je Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvala zemlje članice i da između ostalog jamče odvojenost Crkve i države, što je nužno kako bi se osiguralo da žene ne budu podvrgnute religijski inspiriranim zakonima i politikama, npr. u području zakona o obitelji, razvodu i pobačaju.

Pravobraniteljica za istaknula i kako će u skladu s ovim odredbama pokrenuti ispitni postupak i od Opće županijske bolnice Vukovar zatražiti izvješće. Nadalje, Ministarstvu zdravlja uputit će preporuku da izradi naputak o postupanju zdravstvenih ustanova prema aktivističkim inicijativama unutar i u okolici prostora zdravstvenih ustanova.

Zaključno, pravobraniteljica Ljubičić pozvala je sve zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj da poštuju ovaj pravni okvir i osiguraju svojim pacijenticama neometan pristup zakonski zajamčenim zdravstvenim uslugama.

Podsjetimo, na jučerašnji upit novinarke Nove TV Anite Martinović, koordinatorica molitvene inicijative 40 dana za život Lidija Dugan istaknula je kako informacije o pacijentici nisu primili iz OB Vukovar, što je ranije ustvrdila i v. d. ravnateljice bolnice Vesna Bosanac, te da je to bio samo poziv moliteljima da se odazovu molitvi.

Nije međutim komentirala eksplicitnost navedenog u pozivu, u kojem je, kako smo već izvijestili, stajalo: "Najavljen je dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta na pobačaj u vukovarsku bolnicu. Molimo sve molitelje da nam se pridruže u što većem broju sutra ispred vukovarske bolnice kako bismo ju dočekali kao kraljevnu i pokazali koliko je vrijedna i kako smo spremni učiniti sve da joj pomognemo izabrati život!".  

Zdravstveni radnici protestiraju

Na cijelu su situaciju reagirali i iz vukovarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora. Ističu kako se iz vijesti objavljenih na portalima i u informativnim emisijama može steći dojam da su "zdravstveni djelatnici krivi za određene informacije".

Naglašavaju da molitvena inicijativa 40 dana za život nema nikakve veze sa zdravstvenim djelatnicima ni s radom OB i BHV Vukovar, kao ni s radom ordinacija na području Vukovara i Hrvatske te da su liječnici i medicinske sestre unaprijed osuđeni da su dali podatke o pacijentici.

"Niti jedan zdravstveni djelatnik bolnice ni primarnih ordinacija nije dao neki takav podatak. Zdravstveni djelatnici kao i nezdravstveni djelatnici zaposleni u zdravstvenim ustanovama imaju obavezu čuvanja medicinske tajne odnosno poštivanja Zakona o zaštiti prava pacijenata. Reakcije SDP-a kojom se zdravstveni djelatnici prozivaju su neistinite i netočne.

Molim sve da ne skupljaju političke bodove preko ramena zdravstvenih djelatnika, koji vrlo često naporno rade, nemaju slobodne vikende, dežuraju, nisu sa svojim obiteljima. Neka svojim aktivnostima pokažu da se brinu za stanovnike Vukovara i Hrvatske", istaknuto je između ostalog u priopćenju koje potpisuje predsjednica podružnice HLZ-a dr. Mirjana Semenić Rutko.

Ministarstvo zdravlja traži očitovanje ravnatelja bolnica 

Glasnogovornica Ministarstva zdravlja Ivana Jerković izvijestila je pak da su ravnateljstvima OB Vukovar te Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice Zagreb upućeni zahtjevi za očitovanjem vezano za okupljanje vjerskih aktivista u krugu tih zdravstvenih ustanova.

Iz resornog ministarstva ističu da svi pacijenti imaju pravo aktivno sudjelovati u odlukama o vlastitom zdravlju, imaju slobodan izbor između različitih postupaka i zahvata, kao i na izbor pružatelja takvih usluga. Važno pravo je povjerljivost vlastitih podataka, a među njima su i oni o našem zdravstvenom stanju i mogućim dijagnostičkim i terapijskim postupcima kao i zaštita privatnosti tijekom obavljanja pregleda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene