452597
452597
452597
452597
452597

Koordinatorica inicijative '40 dana za život': Informaciju nismo dobili iz bolnice

  • , 05.10.2016., 20:47
  • Autor:
  • komentara

Ispred vukovarske bolnice u srijedu je cijeli dan trajala molitva za život. Aktivisti inicijative 40 dana za život – Vukovar na svom su Facebook profilu u utorak dali do znanja da znaju da određena pacijentica stiže na abortus u Opću bolnicu Vukovar. Cijela Hrvatska se pita odakle aktivistima informacija o dolasku trudnice na pobačaj?

 
 
 
 
Aktivisti protiv pobačaja mole pred bolnicom (Video: Dnevnik Nove TV)
Aktivisti protiv pobačaja mole pred bolnicom (Video: Dnevnik Nove TV)

Ravnateljica bolnice Vesna Bosanac tvrdi da ta informacija nije došla iz njezine bolnice te da se u toj bolnici poštuje pravo svakog pacijenta na privatnost. Doktorica Bosanac iznosi i argument da u posljednjih osam dana nije obavljen ni najavljen ni jedan pobačaj u toj bolnici. Mnoge građanske udruge koje se bore i promiču ljudska prava već uložile prigovore pučkoj pravobraniteljici i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova zbog ove Facebook objave.

'Očekujemo od DORH-a da odradi istragu i da vidi je li bilo curenja informacija iz bolničkog sustava. Na nekim slikama su i djelatnici bolnice. Prema tome imamo puno pravo sumnjati da su podaci o ovoj ženi došli iz same bolnice', Milanka Opačić.

Regionalna koordinatorica inicijative '40 dana za život' Lidija Dugan, odgovorila je u Dnevniku Nove TV na pitanja o toj situaciji.

Odakle vama ova informacija, jeste li je dobili iz vukovarske bolnice?

Apsolutno ne. Mi ovu informaciju nismo dobili iz vukovarske bolnice. Objava na Facebook stranici bila je isključivo apel za poziv moliteljima, a kao što čujemo da je doktorica Bosanac izjavila da unazad osam dana nije bilo pobačaja, to nas jako raduje. A to ujedno i demantira objavu da je informacija došla iz bolnice.

Kad ste napisali da dolazi žena iz obližnjeg mjesta, to je upućivalo na to da znate tko je ta žena imenom i prezimenom. Smatrate li da takvim objavama kršite njezina prava?

Apsolutno ne. Inicijativa '40 dana za život' je ovdje da moli, da ljudi stoje pred bolnicom ukoliko možda neka trudnica bude došla izvršiti pobačaj, da joj pomognemo ako nam se obrati. Mi se nikome prvi ne obraćamo, mi stojimo i molimo za te obitelji i za sve one koji su ranjeni pobačajem.

Izlazite li iz okvira te molitve? Znamo da vjernici mogu moliti na bilo kojem mjestu. Vi ciljano molite pred bolnicama koje obavljaju pobačaj. Prelazi li vaš aktivizam u prisilu prema ženama i njihovoj slobodnoj volji?

Ne, stoga što smo miroljubiva molitvena ekumenska inicijativa. U cijelom svijetu ona ima više od 700.000 molitelja koji mole pred bolnicama. Naša su tri elementa – molitva i post, miroljubivo bdijenje pred bolnicama i osvješćivanje lokalne zajednice. Pod bdijenje spada da stojimo i budemo znak nade ako netko zatraži našu pomoć. Ako ne, mi se nikome ne obraćamo.

Podsjetimo, uznemirujući poziv uputili su vukovarski aktivisti koji se bore protiv pobačaja i za pravo na život nerođene djece. Okupljeni pod inicijativom '40 dana za život', na svojoj Facebook stranici objavili su da trudnica iz obližnjeg mjesta dolazi na pobačaj i pozvali ljude da im se pridruže na molitvi ispred ambulante. Facebook objava koja otkriva termin pobačaja i zadire u pravo na zaštitu osobnih podataka, naišla je na brojne kritike.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se