Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odakle aktivistima informacija?

Koordinatorica inicijative '40 dana za život': Informaciju nismo dobili iz bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred vukovarske bolnice u srijedu je cijeli dan trajala molitva za život. Aktivisti inicijative 40 dana za život – Vukovar na svom su Facebook profilu u utorak dali do znanja da znaju da određena pacijentica stiže na abortus u Opću bolnicu Vukovar. Cijela Hrvatska se pita odakle aktivistima informacija o dolasku trudnice na pobačaj?

Ravnateljica bolnice Vesna Bosanac tvrdi da ta informacija nije došla iz njezine bolnice te da se u toj bolnici poštuje pravo svakog pacijenta na privatnost. Doktorica Bosanac iznosi i argument da u posljednjih osam dana nije obavljen ni najavljen ni jedan pobačaj u toj bolnici. Mnoge građanske udruge koje se bore i promiču ljudska prava već uložile prigovore pučkoj pravobraniteljici i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova zbog ove Facebook objave.

Pročitajte i ovo Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene" Na Trgu jaslica u Betlehemu simbolično postavljena bodljikava žica Betlehem solidarno s Gazom Ove godine betlehemske "jaslice" izgledaju znatno drugačije: "S ovog svetog mjesta prenosimo poruku mira"

'Očekujemo od DORH-a da odradi istragu i da vidi je li bilo curenja informacija iz bolničkog sustava. Na nekim slikama su i djelatnici bolnice. Prema tome imamo puno pravo sumnjati da su podaci o ovoj ženi došli iz same bolnice', Milanka Opačić. Regionalna koordinatorica inicijative '40 dana za život' Lidija Dugan, odgovorila je u Dnevniku Nove TV na pitanja o toj situaciji.

Odakle vama ova informacija, jeste li je dobili iz vukovarske bolnice?

Apsolutno ne. Mi ovu informaciju nismo dobili iz vukovarske bolnice. Objava na Facebook stranici bila je isključivo apel za poziv moliteljima, a kao što čujemo da je doktorica Bosanac izjavila da unazad osam dana nije bilo pobačaja, to nas jako raduje. A to ujedno i demantira objavu da je informacija došla iz bolnice.

Kad ste napisali da dolazi žena iz obližnjeg mjesta, to je upućivalo na to da znate tko je ta žena imenom i prezimenom. Smatrate li da takvim objavama kršite njezina prava?

Apsolutno ne. Inicijativa '40 dana za život' je ovdje da moli, da ljudi stoje pred bolnicom ukoliko možda neka trudnica bude došla izvršiti pobačaj, da joj pomognemo ako nam se obrati. Mi se nikome prvi ne obraćamo, mi stojimo i molimo za te obitelji i za sve one koji su ranjeni pobačajem.

Izlazite li iz okvira te molitve? Znamo da vjernici mogu moliti na bilo kojem mjestu. Vi ciljano molite pred bolnicama koje obavljaju pobačaj. Prelazi li vaš aktivizam u prisilu prema ženama i njihovoj slobodnoj volji?

Ne, stoga što smo miroljubiva molitvena ekumenska inicijativa. U cijelom svijetu ona ima više od 700.000 molitelja koji mole pred bolnicama. Naša su tri elementa – molitva i post, miroljubivo bdijenje pred bolnicama i osvješćivanje lokalne zajednice. Pod bdijenje spada da stojimo i budemo znak nade ako netko zatraži našu pomoć. Ako ne, mi se nikome ne obraćamo.

Podsjetimo, uznemirujući poziv uputili su vukovarski aktivisti koji se bore protiv pobačaja i za pravo na život nerođene djece. Okupljeni pod inicijativom '40 dana za život', na svojoj Facebook stranici objavili su da trudnica iz obližnjeg mjesta dolazi na pobačaj i pozvali ljude da im se pridruže na molitvi ispred ambulante. Facebook objava koja otkriva termin pobačaja i zadire u pravo na zaštitu osobnih podataka, naišla je na brojne kritike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene