452516
452516
452516
452516
452516

Aktivisti protiv pobačaja planirali dočekati pacijenticu pred vukovarskom bolnicom

  • , 05.10.2016., 13:56
  • Autor:
  • komentara

Aktivisti inicijative 40 dana za život – Vukovar na svom su Facebook profilu jučer dali do znanja da znaju da određena pacijentica stiže na abortus u OB Vukovar. Nikome nije sporna molitva pred bolnicom, već njihovo očito korištenje tuđih privatnih informacija. Iz OB Vukovar demantirali su točnost informacije koju su aktivisti objavili na Facebooku.

 
 
 
 
Objava inicijative 40 dana za život - Vukovar (foto: screenshot Facebook)
Objava inicijative 40 dana za život - Vukovar (foto: screenshot Facebook)

Aktivisti inicijative 40 dana za život – Vukovar, koja se zalaže za očuvanje života nerođene djece, odnosno protiv pobačaja, jučer su na svojoj Facebook stranici objavili poziv simpatizerima da se u velikom broju odazovu molitvenom skupu ispred Opće županijske bolnice Vukovar.

Povod pozivu je, kako su ustvrdili iz inicijative, dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta na pobačaj u vukovarsku bolnicu. „Doček kraljeve kćeri – Najavljen je dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta na pobačaj u vukovarsku bolnicu. Molimo sve molitelje da nam se pridruže u što većem broju sutra ispred vukovarske bolnice kako bismo ju dočekali kao kraljevnu i pokazali koliko je vrijedna i kako smo spremni učiniti sve da joj pomognemo izabrati život!“, istaknuto je u objavi na Facebooku.

Ne ulazeći u Ustavom zajamčeno pravo na slobodu mišljenja i govora, postavlja se pitanje odakle aktivistima podaci o tome da trudnica dolazi prekinuti trudnoću u vukovarsku bolnicu. U izravnoj je to koliziji sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te Zakonom o zaštiti prava pacijenata, u kojem je posebno istaknuta obveza poštivanja privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja pacijenata.

Objava inicijative 40 dana za život - Vukovar (foto: screenshot Facebook)

Nadalje, na Facebook stranicama inicijative 40 dana za život vidljivo je kako su na molitvenoj seansi 29. rujna 2016. pred OB Vukovar uz sudionike molitve stajale i dvije zaposlenice bolnice, u službenoj odori, pa se postavlja pitanje predstavljaju li one službeni stav bolnice, s obzirom na to da je očito kako su u radnoj odjeći.

Kontaktirali smo aktiviste ove inicijative te ih pitali odakle im podaci o pacijentici, kao i podržavaju li ih djelatnici bolnice, no nisu nam htjeli odgovoriti na upite.

Ovim smo se povodom obratili i izravno Općoj bolnici Vukovar. Službenik za informiranje istaknuo je kako on ne može davati komentar u ime bolnice, a Maša Pušić, zadužena za pritužbe pacijenata na nepravilnosti u radu bolnice i osoblja, kazala nam je da nisu primili nikakvu pritužbu pacijenata ovim povodom.

Tajnica v.d. ravnateljice kazala nam je pak da je ravnateljica cijeli dan zauzeta u Županiji te otklonila mogućnost da nam se kasnije povratno telefonom javi vezano uz naš upit o ovom slučaju.

Ipak, nešto kasnije dobili smo mail iz Ureda ravnatelja OB Vukovar, u kojem se ističe kako se aktivisti molitvene inicijative nisu okupljali na području bolnice, već na nogostupu ispred poliklinike vukovarske bolnice te kako OŽB Vukovar "u potpunosti poštuje Zakon o zaštiti prava pacijenata pa tako i o tajnosti podataka o svakom pacijentu". Dodaje se i kako je informacija objavljena na Facebook profilu inicijative u potpunosti neistinita.

Iz Centra za građansku hrabrost ovim su povodom uputili prijavu pravobraniteljici za zaštitu spolova i pučkoj pravobraniteljici, kao i Županijskom povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata te samoj OB Vukovar. U prijavi su istaknuli kako je riječ o javnoj, a ne privatnoj bolnici, te dodali da ovaj slučaj predstavlja kršenje prava na privatnost pacijentica, ali i uznemiravanje drugih pacijenata čiji boravak u bolnici nema veze s pobačajem.

40 dana za život - Vukovar (Foto: Facebook)

Fotografija je snimljena 29. rujna na jednom od molitvenih skupova

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se