Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rončević u aferi s kamionima

Pravo izvješće koje pokazuje nepravilnosti skrivali od istrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nalaz Države revizije za 2005. godinu, koji je u međuvremenu misteriozno nestao, navodi se da je Ministarstvo obrane u izravnoj pogodbi s tvrtkom Eurokamioni vozila preplatio čak 5,5 milijuna kuna, a pritom je nabavljeno pet vozila manje od dogovorenog broja.

U nalazu koj je nedavno došao do istražitelja, Večernji list piše kako se detaljno analizirana kupnja vojnih kamiona iz 2004. te je upozoreno na niz nelogičnosti u postupku nabave. Iz nalaza koji je bio dostupan saborskim zastupnicima izbačeni su svi sporni dijelovi tako da se cijelo vrijeme vjerovalo kako su državni revizori dali za pravo tadašnjem ministru obrane Berislavu Rončeviću, koji stoji iza afere.

Pročitajte i ovo Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem" Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Počeli sanaciju zida Obitelj u čiju se kuću zabio kamion treba pomoć: "Ozlijeđena djevojčica je u bolnici, ali je dobro''

Rončević prijetio generalu koji je uočio nepravilnosti

Skriveni nalaz poklapa se s riječima generala Joze Miličevića koji je rekao da je kao glavni inspektor u postupku nabave vojnih vozila uočio nepravilnosti te koji je zbog svojih riječi bio pod pritiskom i prijetnjama tadašnjeh ministra Rončevića. Državna revizija početkom 2004. u izvješću je navela da je za kupnju nebojnih vozila planirano oko 35 milijuna kuna, a u rujnu iste godine osnovano je povjerenstvo za pripremu i postupak javne nabave te je odlučeno da će se nabava provesti nadmetanjem po pozivu.

Povjerenstvo je prikupilo ponude, utvrdilo da sve udovoljavaju tehničkim karakteristikama, no shvatili su da nisu osigurana dovoljna sredstva za nabavu 79 vozila budući da bi stajala 39 milijuna, pa je Povjerenstvo u studenom odredilo da treba smanjiti količinu vozila koja se nabavljaju ili pak odustati od određene vrste vozila. Državna revizija navela i dva dopisa od 25. studenoga i 29. studenoga 2004. u kojima je Glavni stožer OS-a predložio Ministarstvu obrane da nabavu završi izravnom pogodbom s više ponuđača, piše Večernji list.

Odluka bez ikakvog objašnjenja

Revizija dalje navodi kako je sredinom prosinca donesena odluka o poništenju postupka nabave nadmetanja po pozivu. Nakon toga u spomenutom nalazu Države revizije navodi se da 'prema odluci ministra Berislava Rončevića od 23. prosinca 2004. godine određeno je putem izravne pogodbe pregovarati s društvom Eurokamioni d.o.o. Zagreb, koje je ponudilo najbolje uvjete nabave'. Nadalje stoji kako se u Rončevićevoj odluci ničin ne objašnjava po čemu je ponuda Eurokamiona bila najpovoljnija.

Revizija je usporedila cijene kamiona marke Iveco, tvrtke Eurokamioni u postupku nadmetanja i poslije u postupku izravne pogodbe. Tako u postupku nadmetanja ponuditelj za isti broj i tip vozila ponudio 28,9 milijuna kuna, a u postupku izravne pogodbe 34,4 milijuna ili 5,5 milijuna više te je za autocisternu cijena u izravnoj pogodbi uvećana za 194.750 kuna, a na kraju je nabavljeno čak pet vozila manje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene