Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki požar u Žrnovnici

Vatrogasci obranili kuće, kanaderi ponovno u zraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bura koja je požar u Žrnovnici prebacivala s jedne strane na drugu, i iscrpila vatrogasne snage na terenu, je oko 10.30 sati popustila

Požar sad gase kanaderi i zračni traktori. Požar na predjelu Perun su vatrogasci uspjeli lokalizirati, a izvan opasnosti je i raketna baza u Žrnovnici.

Pročitajte i ovo Požar progutao obiteljsku kuću - 1 Bez krova nad glavom Otkriven uzrok požara u Donjem Miholjcu, susjeda opisala dramatične trenutke: "Diži se susjeda, gori ti kuća!" Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara - 4 Ugovori potpisani Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara: "Ovo je nova mogućnost, nova snaga"

Oko 13 sati vatrogasci i kanaderi su se još borili s vatrom koja jenjava, no bura koja nije jaka kao  što je bila jučer, ostavlja mogućnost da se vatra još jednom razbukta.

Fronta požara se proširila na oko 150 hektara. Požar je zahvatio travu, borovinu i nisko raslinje, a zbog jake bure bile su povučene sve zračne snage jer su bile u nemogućnosti da se bore protv vatrene stihije koja je u nekim trenucima bila i do 10 metara udaljenosti od kuća. No, vatrogasci su uspjeli obraniti pojas oko kuća koje zasad nisu ugrožene.

U gašenju požara sudjeluju pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Split, državne intervencijske postrojbe (DIP) Split, sezonske vatrogasne snage Splitsko-dalmatinske županije te dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Žrnovnica, Split, Kaštela, Gomilica, Mladost, Solin, Vranjic, Klis, Muć, Dugopolje, Trogir, Seget Vranjica, Dugi Rat, Slatine i Podstrana s ukupno 93 vatrogasaca i 23 vatrogasna vozila.

Jutros su na požarište bila upućena i tri kanadera i tri air tractora, ali su zbog jakog vjetra zračne snage povučene.

Požar koji je sinoć oko 23 sata izbio između naselja Srinjina i Žrnovnice kod Splita nošen burom proširio se prema Gornjoj Podstrani i raketnoj bazi u Žrnovnici, no po riječima vatrogasaca baza nije ugrožena. Kako doznajemo, oko raketne baze je već otprije znalo gorjeti, a sada joj prijeti i ovaj najnoviji požar koji joj je nadomak.

Jedan front požara širi se prema Gornjoj Podstrani a drugi prema raketnoj bazi, rekao je rano jutros pomoćnik zapovjednika Javne vatrogasne postaje Split Zoran Radunić.
Dodao je da baza nije ugrožena. 'Glavne prostorije objekta su pod zemljom, a bazu čuvaju pripadnici njezine jedinice za zaštitu od požara koji su raspoređeni na terenu', kazao je Radunić.

Nakon izbijanja požara u Žrnovnici se oglasila sirena za uzbunu. Stanovništvo je upozoreno da preventivno zatvori prozore.Požar koji se zbog bure širi velikom brzinom u jednom se trenutku u zaseocima Barbarići i Vilar na 30-ak metara približio kućama koje su vatrogasci uspjeli obraniti od vatre.

Požar kod Tučepa pod nadzorom

Šumski požar koji je izbio sinoć oko 21 sat iznad naselja Blato u zapadnom dijelu Tučepa kod Makarske stavljen je pod nadzor vatrogasca oko 23,30 sati. U požaru, koji se zbog jake bure brzo širio, izgorjeli su borova šuma, nisko raslinje, makija i dijelom masline na površini od 20-ak hektara, rekao je kasno sinoć vatrogasni zapovjednik splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Požar se u jednom trenutku bio približio kućama u naselju Blato na svega nekoliko metara ali su vatrogasci uspjeli obraniti naselje, kazao je Glavina. Zbog požara je na tom području bio zatvoren promet koji se odvijao zaobilazno, doznaje se od policije.

Bio je isključen dio dalekovoda pa su Tučepi do iza ponoći bili bez struje, dok Blato još nema struju. Požar su tijekom noći nastavili gasiti 153 vatrogasaca sa 43 vozila, kazao je Glavina, koji vodi akciju gašenja. (Hina)

Ukoliko ste se i Vi našli na mjestu događaja pošaljite nam Vaše slike ili video na moj.report@novatv.hr ili ih postavite na našu FB stranicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene