Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bura se smilovala

Požar kod Solina uzrokovao i ugrozio živote opušak bačen iz automobila?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olujna bura se napokon umirila, vatrogascima je u pomoć stigao i kanader.

Ukoliko se nalazite na mjestu događaja pošaljite nam slike i snimke na moj.report@novatv.hr ili putem online formulara.

Pročitajte i ovo Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo

Još jutros u gašenje požara zbog bure nisu mogli kanaderi. Iako su poletjeli, morali su se vratiti u bazu. Požar je ugašen tek nakon što se bura smirila i vatrogascima se pridružio kanader. Na požarištu još dežura stotinjak vatrogasaca. Izgorjelo je oko 80 hektara borove šume, trave i makije. U gašenju požara jedan je vatrogasac lakše ozlijedio oko.

>> Pogledajte dramatičnu snimku gašenja požara iznad Solina

Gorjelo je oko Klisa iznad Solina i Splita, a vatra koju su vatrogasci ugasili oko kuća, ponovno se mjestimično aktivirala zbog olujno jake bure koja je puhala i do 120 kilometara na sat. Najugroženiji su bili zaseoci Odžići i Radići gdje je vatra došla i na samo nekoliko metara od kuća. U gašenje požara uključili su se i sami mještani koji čitavu noć nisu spavali zbog vatre. U popodnevnim satima ponovno je uspostavljen i dovod električne energije. Naime, nekoliko električnih stupova i jedan dalekovod su izgorjeli pa su ih radnici HEP-a morali zamijeniti.

Mještani kažu kako je ovo već treći požar posljednjih 20-ak godina koji se dogodio na istoj lokaciji. Kažu i kako je uzrok požara bačeni opušak iz automobila. Jedan je mještanin navodno vidio kada se to dogodilo i pokušao odmah gasiti, no zbog orkanske bure nije uspio. Mještani kažu i kako je sumnjivo to što je požar istodobno buknuo na čak četiri različite lokacije. No, što se točno dogodilo utvrdit će istraga.

U međuvremenu, Vatrogasno operativno središte DUZS-a izvijestilo je o dva nova požara u splitsko-dalmatinskoj županiji. U 14:10 sati stigla je dojava o požaru otvorenog prostora na otoku Visu u predjelu Sv. Vlaž kod Komiže. U gašenju požara sudjeluju lokalne vatrogasne snage, a iz zraka im pomažu dva kanadera.

Oko 15 sati DUSZ je primio dojavu o požaru otvorenog prostora kod mjesta Pisak kod Omiša. U gašenju tog požara sudjeluju lokalne vatrogasne snage i jedan kanader.

Drama trajala cijelu noć

Nakon čitave noći gašenja, vatrogasne postrojbe splitsko-dalmatinske županije i dalje gase požare. Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine doznajemo kako je situacija jutros nešto bolja, no da su požari i dalje aktivni te kako se očekuje i uključenje zračnih snaga.

Od zapovjednika JVP-a Split, Felicija Parčine, jutros doznajemo kako je požar aktivan na dva fronta. 'Dojavu o požaru u Gornjoj Rupotini smo dobili u 21.36, a trenutno je na terenu 116 gasitelja i 35 vozila. Vatra je još uvijek prisutna na području Bobanovih zaseoka na zapadnoj fronti i zaseoka Radići na istočnoj fronti', pojasnio je Parčina. Požari još nisu stavljeni pod kontrolu.

Desetak požara na području Omiša i Solina, bura lomila stabla i vatru donijela pred kuće

U velikom požaru nisu stradali objekti, a Parčina je pohvalio ponašanje građana, istaknuvši kako nije bilo panike. Napore vatrogasaca u gašenju požara dodatno ometa i jak vjetar.

Na području Solina i Omiša buknulo je tijekom noći desetak požara. Kako Dnevnik.hr doznaje od zapovjednika Glavine, tijekom noći su bila aktivna tri požara i to u Muću, Dućama i Solinu, gdje je jaka bura brzo nosila vatru prema kućama, ali nije uspio doći do objekata. Gori na području cijelog Klisa. Čitatelji nam javljaju da su prizori zastrašujući.

Ostala požarišta nisu aktivna i trenutačno su pod kontrolom. Na teren su izašle sve raspoložive vatrogasne snage i sa trogirskog, solinskog i kaštelanskog područja, dok su ekipe iz Makarske krenule prema Dućama. Za sada se ne može nagađati o tome je li neki od požara podmetnut, rekao je Glavina.

Diljem županije u akciji je oko 150 vatrogasaca, od kojih su neki raspoređeni na hitne intervencije uklanjanja šteta jer bura, kako nam je rekao Glavina, lomi stabla na makarskom području, a stabla se pod jakim naletima vjetra lome i u Splitu.

Kako je prognoza prilično nepovoljna, jer je najavljena jaka bura, čini se da je pred vatrogascima splitsko-dalmatinske županije duga i teška noć.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene