Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Povlači se lijek Viracept zbog onečišćenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarska farmaceutska tvrtka F. Hoffmann-La Roche, odlučila je povući s europskog tržišta svu količinu Viracepta, lijeka za liječnje oboljelih od HIV-a.

Roche je, naime, primio nekoliko prijava o neobičnom mirisu filmom obloženih tableta.

Pročitajte i ovo Stravična prometna nesreća kod Stare Gradiške - 1 Očevid u tijeku FOTO Detalji velike nesreće kod granice: Teretnjak se zabio u kolonu, vozila smrskana, ozlijeđeno 18 osoba, među njima i djeca Dvije osobe poginule u prometnoj nesreći u Kaštel Sućurcu Poginuo i motorist Stravični detalji tragedije u Dalmaciji: U plamtećem automobilu bili su mlada majka i dijete, njoj nije bilo spasa

Detaljnom analizom uzoraka lijeka, koji je imao neobičan miris, utvrđeno je onečišćenje kemijskom tvari (etilni ester metan-sulfonske kiseline) iznad dopuštene razine.

U tijeku je ispitivanje uzroka onečišćenja i do okončanja postupka, Roche je u interesu zaštite bolesnika odlučio u dogovoru i suradnji s europskim javnozdravstvenim vlastima (EMEA I Swissmedic) povući sve serije navedenog proizvoda u Europi i još nekim regijama u svijetu, osim u Americi, Kanadi i Japanu, gdje ne postoji sumnja u onečišćenje.

U Hrvatskoj do sada nije bilo prijava o neugodnom mirisu lijeka koje bi upućivale na potencijalno onečišćenje.

Viracept je u Hrvatskoj dostupan u tabletama, a filmom obložene tablete nisu niti dostupne na našem tržištu. No, u skladu s odlukom središnjice, Roche Hrvatska je odmah pokrenuo postupak povlačenja lijeka iz prometa, te o tome obavijestio nadležno tijelo, Agenciju za lijekove i medicinske proizvode, navodi direktorica Odnosa s javnošću Rochea Hrvatska, Silva Stazić.

U Hrvatskoj se ovim lijekom liječi mala grupa bolesnika, manje od trideset, dodaje se u priopćenju.

Viracept (nelfinavir) je inhibitor protease i Roche ga proizvodi od 1998. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene