Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opterećuje odnose

Povlačenje tužbe? Ne pod bilo kojim uvjetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ono što stoji između Hrvatske i Srbije i dodatno opterećuje odnose dviju zemalja jesu tužbe su za genocid. I dok Srbija zadovoljno trlja ruke i nada se kako će se tužbe povući iz Hrvatske, iako bi to neki željeli, stižu drugačiji odgovori.

'Bez velike patetike i emocija, susjedi i partneri možemo raditi i poštivat se ništa više od toga ne treba, ako to postignemo to je velika stvar', rekao je Zoran Milanović, predsjednik Vlade.

Pročitajte i ovo Željeznička nesreća u Srbiji Teška nesreća u Beogradu Sudarili se vlakovi u tunelu: Jedan prošao kroz crveno, 13 osoba je ozlijeđeno Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

'U zadnje dvije godine smo napravili vidan pomak nabolje, međutim ima još važnih otvorenih pitanja i mislim da je došao trenutak da ih odlučno rješavamo', zaključio je predsjednik Josipović.

Ovako državni vrh gleda na odnose sa Srbijom. No ono što ih dodatno opterećuje tužbe su za genocid. I dok srbijanska vlada iz izjava hrvatskih političara iščitava poruku kako bi se tužba za genocid mogla povući, hrvatska politika poručuje, ne pod bilo kakvim uvjetima.

'Na njoj se radi već dvanaest godina u toj tužbi su i neki zahtjevi koje Hrvatska postavlja o ispunjenju tih zahtjeva od strane naših danas partnera u Beogradu ovisi svaki daljnji razgovor o sudbini te tužbe', dodaje Zoran Milanović. A Hrvatska traži da Srbija odgovara za genocid i kažnjavanje ratnih zločinaca, traži naknadu štete, informacije o nestalima i povratak kulturnog blaga.

Hrvatska je tužbu podnijela prije 12 godina. Deset godina poslije uslijedila je srbijanska protutužba. Pa hrvatski odgovor i srbijanska nadopuna protutužbe. Prva rasprava trebala bi se održati 2013.

'Pa sad me pitate moram reći naravno da je tužba najbolje napisana. Ja sam radio kao pravnik mislim da je tužba vrlo solidna', rekao je predsjednik Josipović. Srbiju za nekoliko mjeseci čekaju izbori. I hrvatsku vlast zanima tko će biti na drugoj strani kada će se rješavati ključna pitanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene