Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba bez kraja

Ostaju bez lijeka koji im znači život: ''Bojimo se što će biti s našom djecom''

Aktualno Galerija Povlačenje lijeka - 1 Povlačenje lijeka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Povlačenje lijeka - 2 Povlačenje lijeka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Povlačenje lijeka - 3 Povlačenje lijeka - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Povlačenje lijeka - 4 Galerija 1/4 >>
Sedam dječaka u Hrvatskoj ostat će bez lijeka koji im pomaže u borbi protiv mišićne distrofije.

Sedmorica dječaka s rijetkom mišićnom distrofijom nadaju se boljem. Uskoro će ostati bez lijeka jer ga Europska unija povlači s tržišta.

Mirjanin sin Marijan ima 12,5 godina, boluje od Duchenn mišićne distrofije i od sedme godine pije lijek Translarnu. Njegova majka tvrdi da je zbog lijeka još uvijek na nogama.

"Mom djetetu omogućava normalan život, kvalitetniji definitivno nego što bi bio bez nje. To je progresivna bolest, dječaci od 12 godina su u kolicima, a  on još hoda", emotivna je Marijanova majka Mirjana Rodić.

Pročitajte i ovo Staford, ilustracija (Foto: Getty Images) doznaje Dnevnik Nove TV Ne ide u istražni zatvor: Vlasnik staforda koji je usmrtio 82-godišnju ženu branit će se sa slobode

Lijek Translarna dobio je uvjetno odobrenje u EU-u 2014. godine. Sada Europska agencija za lijekove više ne preporučuje obnovu tog odobrenja. Tvrde da su sve studije pokazale kako djelotovrnost lijeka nije potvrđena. U Hrvatskoj ga koristi sedam dječaka.

"Apeliramo na Ministarstvo zdravstva da nađe neku proceduru po kojoj bi za ovih sedam dječaka lijek i dalje bio dostupan. Kao obitelji bojimo se što će biti s dječacima kada prestanu uzimati ovaj lijek", tvrdi Tina Vučković iz udruge DMD.

Ministar vjeruje Europskoj agenciji

Ministar zdravstva Vili Beroš odgovara kako Europska agencija za lijekove ovakve odluke donosi na temelju ozbiljnih studija.

"EMA za to ima opravdanje i moramo joj vjerovati, produžiti upotrebu tog lijeka protivno odluci EMA-e bilo bi kontraproduktivno. Postoje neke druge terapijske opcije, a isto tako veseli me čuti da se razvijaju i drugi lijekovi koji će možda u budućnosti pomoći tim bolesnicima", kazao je Beroš.

Pročitajte i ovo Policijska potraga u Splitu - 5 Opasni nasilnik Još se traga za bjeguncem koji bi mogao biti i naoružan: "Ako ga uočite, ne prilazite mu, nego odmah obavijestite policiju"

Iz Hrvatske agencije za lijekove navode da za ovakav lijek ne postoji generička zamjena i da se roditelji o budućoj terapiji moraju savjetovati sa svojim liječnicima. Neuropedijatar KBC-a Zagreb Ivan Lehman kaže da je razočaranje roditelja očekivano.

"Prema nekim rezultatima ona ipak usporava progresiju bolesti i takve slične učinke uspjeli smo vidjeti kod nekih naših bolesnika i to je bio jedini lijek koji se u njih mogao primjenjivati",kazao je Lehman.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Nakon hitnog samita Orban ipak nije popustio pred pritiscima EU? "Spriječio sam da mađarski novac završi u Ukrajini"

Nakon što preporuku Europske agencije za lijekove potvrdi Europska komisija, ovaj lijek više neće biti odobren u Europskoj uniji. Marijan će lijek primati još 60 dana - što nakon toga, njegova majka ne zna.

Ovakva odluka kod roditelja budi najtužnije osjećaje.

"Tužno, a u neku ruku i beznadno", zaključila je Rodić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene