Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u srijedu da je SDP-ov saborski zastupnik Siniša Varga tijekom 2014. godine, kao tadašnji ravnatelj HZZO-a, bio u sukobu interesa jer je samoinicijativno Vladi predložio da za jednog od njegovih pomoćnika imenuje Lea Šunjića, koji za tu funkciju nije ispunjavao zakonom propisane uvjete.


Siniša Varga je, obrazložio je član povjerenstva Boris Spudić, u postupku imenovanja zaobišao nadležno ministarstvo i kadrovsku službu HZZO-a te je prijedlog za imenovanjem Lea Šunjića uputio izravno u Vladu.

Vezani članci Slika nije dostupna Povjerenstvo: Krstičević, Varga i Božinović nisu u sukobu interesa Slika nije dostupna Povjerenstvo kaznilo Vargu s 20.000 kuna zbog sukoba interesa

Varga je u očitovanju Povjerenstvu otklonio mogućnost da je to napravio samoincijativno, navodeći da mu je to pripremila kadrovska služba HZZO-a koja, pak, u očitovanju Povjerenstvu tvrdi da je to učinio Varga.

Iz dopisa HZZO-u, kaže Spudić, vidljivo je da je Varga dopisom u lipnju 2014. godine Vladi samoinicijativno dostavio prijedlog za imenovanje više pomoćnika, među njima i Šunjića koji nije imao završen diplomski sveučilišni studij, što je Statutom HZZO-a propisano za tu dužnost.

Time je prekršio članak 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer nije postupao savjesno i odgovorno te je propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo, no za taj se prekršaj ne izriče sankcija.

Povjerenstvo je također pokrenulo postupak protiv saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića jer ni nakon zahtjeva Povjerenstva nije u imovinsku karticu unio porezni dug prema državi od 341.500 kuna.

Povjerenstvo začuđeno Marasovim upitom

Povjerenstvo je na upit saborskog zastupnika SDP-a Gordana Marasa bi li, ako bi ga Vlada eventualno imenovala u Nadzorni odbor HPB-a, smio dobiti kredit po povlaštenim uvjetima, izrazilo iznenađenje pitanjem poručujući kako bi državni dužnosnik trebao znati da prema zakonu ne smije biti član nadzornih odbora trgovačkih društava.

Podsjetili su pritom da je upravo Maras već morao platiti kaznu od 4000 kuna zbog sukoba interesa, jer je kao ministar bio istovremeno i član državne Agencije za investicije i konkurentnost u razdoblju od 25. svibnja 2012. godine do 28. svibnja 2015. godine, zbog čega je izgubio spor pred Upravnim sudom protiv Povjerenstva.

Spudić kaže da ga čudi što dužnosnik takvoga ranga nije prepoznao članak 14. stavak 1, koji govori da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, temeljem čega je Povjerenstvo već donijelo više od stotinu odluka.

Novinari su Marasov upit protumačili kao aluziju na slučaj ministra financija Zdravka Marića koji je 2008. godine od HPB-a kao član NO-a banke također dobio kredit po povlaštenim uvjetima. Iz Povjerenstva im je objašnjeno da o tom slučaju neće moći odlučivati jer je zakon izmijenjen 2011. godine, a postupke ne mogu retroaktivno pokretati. (Hina)