Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postupak i protiv Ćorića

Povjerenstvo pokreće postupak protiv premijera Plenkovića zbog zapošljavanja kuma

Sjednica Povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr)
Sjednica Povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Sjednica Povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja vjenčanog kuma za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pokreće se i postupak protiv ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića zbog imenovanja premijerova ujaka u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na dnevnom je redu imalo odluku o otvaranju ili neotvaranju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića po dvije neanonimne i jednoj anonimnoj prijavi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u: Spominju i stijene i žene; Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

Krajem prošle godine predsjednik Vlade prijavljen je Povjerenstvu da je iskoristio svoj položaj kako bi svog ujaka Marka Raosa imenovao u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, njegovu kćer Neru Miličić (premijerovu sestričnu) postavio za voditeljicu Ureda Hrvatske turističke zajednice u Münchenu, a premijerov kum Igor Pokaz imenovan je veleposlanikom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U slučaju imenovanja u Park prirode i HTZ nije odluka na premijeru, pa su prijavljeni i resorni ministri; ministar turizma Gari Cappelli i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Odlučeno je kako se pokreću postupci protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja vjenčanog kuma za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu te ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića zbog  imenovanja premijerova ujaka u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo.

Tijek sjednice pratite u nastavku: 

12:00 Povjerenstvo je nakon stanke potvrdilo kako se pokreće postupak protiv premijera zbog zapošljavanja kuma te ministra Ćorića , javlja reportera Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović. 

11:25 Povjerenstvo raspravlja o prijavi zbog imenovanja Igora Pokaza, kojem je premijer Plenković vjenčani kum,  na mjesto veleposlanika RH u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Podnositelj prijave smatra da je uloga premijera gotova presudna u imenovanju članova i šefova konzularnih misija te da Predsjednica samo formalno potvrđuje njegov izbor supotpisom. Podatak da je Pokaz vjenčani kum Plenkovića nije utvrđeno, ali je zato utvrđeno da je Plenković kum Pokazu. MVEP je dostavilo rezime referenci Igora Pokaza i nedvojbeno je da je riječ o karijernom diplomatu. Vidljivo je da je procedura imenovanja dosta temeljita i prolazi kroz puno instanci. Postavlja se pitanje može li premijer delegirati svoju ovlast na nekoga drugoga u pojedinim situacijama. Smatram da se radi o ustavnom prerogativu premijera kojeg on ne može prenijeti na drugu osobu. Predložio bih da Povjerenstvo u ovom slučaju zatraži potvrdu od ustavno-pravnih stručnjaka. Obzirom da je premijer u situaciji da mora imenovati osobu s kojom je povezan, postavlja se pitanje kako i dužnosnik trebao ispravno postupati u takvoj situaciji. Dužnosnik je trebao upoznati javnost s ovom situacijom i objasniti zašto mora sudjelovati u imenovanju njemu bliske osobe. Predlažemo pokretanje postupka", kazao je član povjerenstva Davorin Ivanjek 

11:14 Povjerenstvo je potom prešlo na slučaj imenovanja Plenkovićevog ujaka Marka Raosa u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo.

Navela je kako Povjerenstvo nije dobilo sve podatke koje su tražili.

"Ministarstvo zaštite okoliša odgovorilo nam je da imenovanja u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo spada u diskrecijsko pravo. Zaključili smo da se ne smatra dobrom praksom da dužnosnici svojim diskrecijskom odlukama imenuju na funkcije osobe u bliskoj rodbinskoj vezi s dužnosnicima. Odluka o imenovanju koju je donio ministar donesena je sukladno statut, ali mišljenja smo da takva odluka mora sadržavati i obrazloženje da bismo znali koji je kriterij ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić imao prilikom odabira članova Vijeća ", kazala je Jozić-Ileković.

Postupak protiv Plenkovića neće se pokrenuti jer nije utvrđeno da je sudjelovao u izboru članova Vijeća, ali predlažemo pokretanje postupka protiv Ćorića. 

11:09 "Povjerenstvo nije utvrdilo da je premijer na bilo koji način sudjelovao u izboru Neru Miličić pa optužbe ocijenjujemo kao neosnovane. Navodi iz zaprimljene prijave da je Cappelli imao presudnu ulogu u obavljanju natječaja smatraju se neosnovanima. Nisu utvrđene okolnosti da je Cappelli prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Predlažem da se ne pokreće postupak protiv Plenkovića i Cappelija vezano uz zapošljavanje Nere Miličić", kazala je Vučetić. 

11:05 "Radi se o tri prijave s istim osobama pa smo sve tri prijave spojili u jednu. HTZ je poručila kako su posebni uvjeti natječaja regulirani posebnim pravilnikom, a sve prijave pregledalo je stručno povjerenstvo. Na natječaj je pristiglo 169 prijava. Povjerenstvo koje je evaluiralo prijave pozvalo je 42 kandidata na razgovor, a za mjesto u Munchenu pozvano je 5 kandidata. Mogu konstatirati da je Povjerenstvo dobilo cjelokupnu dokumentaciju te sve odgovara činjeničnom stanju", izvijestila je članica povjerenstva Tatijana Vučetić.

HDZ-ovi napadi na Povjerenstvo

Podsjetimo, ove su teme na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u jeku žestokih napada visokih HDZ-ovih dužnosnika na to tijelo koje je najavilo propitivanje puta Vladinim zrakoplovom premijera Plenkovića, članova Vlade i HDZ-a u Finsku gdje se održavao i summit Europske pučke stranke.

Nakon ministra uprave Lovre Kuščevića, Povjerenstvo je u razgovoru za Dnevnik Nove TV kritizirao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Vidimo da se to podgrijava i od strane naših političkih protivnika, činjenica je da i Povjerenstvo inzistira na nečemu što imam dojam da bi jedva htjeli da nas u nečemu uhvate - ali neće uspjeti!", rekao je Jandroković.

Nema nikakvoga sukoba interesa, poručio je premijer Andrej Plenković nakon što je Povjerenstvo najavilo da će pročeljati slučaj Helsinki.

''Dok sam predsjednik Vlade, gdje god jesam, uvijek nastupam u toj funkciji. I na kongresu EPP-a sudjelovao sam kao premijer i kao drugi premijeri iz stranaka EPP-a. Tamo idem normalno, službenim zrakoplovom. Tko je bio u avionu, ide onaj tko odredi, a određujem ja'', decidirano je zaključio premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene