Ponovno frcaju iskre na relaciji HDZ - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon što su počeli provjeravati odlazak Vladina i HDZ-ova izaslanstva u Helsinki, iz vrha HDZ-a na adresu Povjerenstva stigle su i optužbe za politizaciju! Nakon ministra Kuščevića, Povjerenstvo kritizira i predsjednik Sabora.

Galerija


HDZ-ovce ljuti Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa koje češlja njihov put u Helsinki.

Vezani članci Avion sletio na autocestu (Foto: Dnevnik.hr) Svjedok o slijetanju aviona na autocestu: "Priseban je bio pilot, ali i vozači koje je nadlijetao. Na vrijeme su to uočili. Svaka im čast svima" Avion sletio na autocestu (Foto: Dnevnik.hr) Sportski avion prisilno sletio na autocestu kod Ravne Gore! Otkriveno zašto je pilot morao sletjeti

"Da se naslutiti zaista da povjerenstvo koje bi trebalo biti neovisno se polako stavlja u funkciju politike", kaže Kuščević.

Natašu Novaković izabrala je baš HDZ-ova većina. Ona ministru uzvraća!

"Povjerenstvo se drži zakona, nismo politički angažirani i mislim da bi ministar trebao imati u vidu da smo neovisno tijelo i da se na nas ne utječe", kaže Novaković.

HDZ je prozivao i bivšu šeficu povjerenstva. Tvrdio da preširoko tumači ovlasti.
Ali, premijer uvjerava.

"Nisam primjetio nikakve serijske napade, niti sam vidio što je rekao Kuščević.
Kad se upoznam komentirat ću, ali ne vidim takav stav", rekao je premijer Plenković.

"Vidjet ćemo da li je riječ o igrici vladajućih, a to će ovisiti o odlukama povjerenstva u slučaju Plenkovića i Marić u aferi Borg, odnosno Hotmail", komentira šef SDP-a Davor Bernardić.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković za Dnevnik Nove TV kaže:

"Vidimo da se to podgrijava i od strane naših političkih protivnika, činjenica je da i Povjerenstvo inzistira na nečemu što imam dojam da bi jedva htjeli
da nas u nečemu uhvate - ali neće uspjeti!"

No, Povjerenstvu će morati dati odgovore - tko je sve bio u Finskoj. I pokazati račune.

"Ono što je bitno utvrditi ne samo put, nego i dio koji se odnosi na smještaj, na dnevnice, te ćemo utvrditi kada dobijemo sve dokumente što ćemo dalje s predmetom.", poručila je Novaković.

I mi smo tražili uvid u račune hotela i putne naloge. No, nismo ih dobili. U HDZ-u kažu - troškovi prijevoza bili su oko 40 tisuća kuna, a smještaja - 30-ak tisuća kuna. U to nisu uračunati troškovi vladina zrakoplova i dnevnice, koje također, kao i ove iznose, uvjeravaju plaća - HDZ.

"Mi smo u Helsinki išli kao predsjednik Vlade i Sabora i imamo pravo koristiti vladin avion. Ovo je bio jedan put koji je sadržavao i državničke i stranačke obveze. Trošak smještaja, dnevnica svih onih koji nisu išli Vladinim zrakoplovom platila je Hrvatska demokratska zajednica. Kada Povjerenstvo pošalje zahtjev u zadanom roku ćemo im sve dostaviti, ali je najvažnije da hrvatska javnost zna da se ne radi o nikakvim radnjama koje nisu u skladu s pravilima i zakonima", kaže Jandroković.

Ostale troškove podmiruje HDZ. Premijer je odlučio tko će s njim u Vladin avion. Na skup pučana, Kovač, Stier i Milošević, između ostalih, išli su komercijalnim letom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr