Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istanbulska konvencija

Glavaš: "Vjerujem u Boga Svemogućega, ali Istanbulska konvencija nije sotona i crni vrag, kako govore pojedini biskupi"

Andrej Plenković u Saboru (Foto: Pixell)
Andrej Plenković u Saboru (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Andrej Plenković u Saboru (Foto: Pixell) Andrej Plenković u Saboru (Foto: Pixell) Foto: Pixell Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ministri i premijer u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) Ministri i premijer u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Pixell) Andrej Plenković (Foto: Pixell) Foto: Pixell +1 Gordan Maras (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Nakon saborskog aktualca i kratke pauze, sjednica Sabora nastavljena je raspravom o Istanbulskoj konvenciji, koja je potrajala do kasnih noćnih sati

Nova sjednica Sabora započela je u srijedu aktualnim prijepodnevom na kojem su ministri i premijer Plenković odgovarali na pitanja saborskih zastupnika. Pitanja su se odnosila na neke od gorućih tema - Agrokor, Slavonski Brod, nabavu borbenih aviona.

Postavljeno je i pitanje koji je premijerov osobni stav vezano za pobačaj, ali i o nedavnim zapošljavanjima osoba bliskih premijeru.

Pročitajte i ovo Voditelji Dnevnika Nove TV, Romina Knežić i Petar Pereža Jedan odbio, drugi pristao Propustili veliku priliku - čelnici najvećih stranaka nisu iskoristili poziv Dnevnika Nove TV: "Ja sam jedva čekao" Andrej Plenković Izbori su sve bliže Plenković uskoro mijenja radno mjesto? Sprema se promjena, a znamo što se tada događa

Nakon aktualca sjednica je nastavljena raspravom o Istanbulskoj konvenciji, koja je potrajala do kasnih noćnih sati. 

Saborski zastupnici su u srijedu u raspravi upozoravali na potrebu ratifikacije Istanbulske konvencije radi efikasnije zaštite žena od nasilja i nasilja u obitelji, dok su protivnici kojih ima i u redovima vladajuće koalicije isticali da se konvencijom u hrvatsko zakonodavstvo i obrazovni sustav uvodi rodna ideologija.

Rasprava o konvenciji izazvala je podjele u nekoliko zastupničkih klubova. U Mostu su najavili da će svatko glasati prema vlastitoj savjesti, a podijelio se i Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a. Svi opozicijski klubovi najavili su podršku ratifikaciji.

U nastavku čitajte tijek sjednice:

00:12 Ministrica Nada Murganić govorila je zadnja te tako okončala maratonsku raspravu: "Očito Konvencija neće biti 100 posto usvojena, ali očito je da ćemo je usvojiti i to je bio cilj ove rasprave".

00:08 Arsen Bauk (SDP) rekao je: "Nadam se da ovaj napor i ove prijetnje, ovaj pritisak koji zastupnici HDZ-a trpe oko ovoga neće biti kompenziran na rješenjima o zakonu o abortusu, medicinski potpomognutoj oplodnji i Obiteljskom zakonu".

23:20 Miro Kovač (HDZ) kazao je: "Ja ću postupiti po svojoj savjesti i neću moći podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, ali ostajem normalan čovjek, i borit ću se svaki dan da nema nasilja".

22:55 Branimir Glavaš (HDSSB) kazao je: "Pripadnik sam Katoličke crkve, vjerujem u Boga Svemogućega, ali ako kažem da ću glasati za ratifikaciju, to ne znači da glasam protiv svoje savjesti. Smatram da Istanbulska konvencija nije Sotona i crni vrag, kako govore pojedini biskupi. Vjernik sam, ali ne prihvaćam takav stav Crkve s oltara.

Ništa veći katolik od mene nije onaj koji glasuje za prihvaćanje Istanbulske konvencije ili onaj koji glasuje protiv. Ne smatram se manje ili više vjernikom što ću glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije od onoga što će glasati protiv. Isto tako ne smatram se ništa manje Hrvatom i domoljubom ako glasam za Istanbulsku konvenciju u odnosu na one koji budu glasali protiv", kazao je i istaknuo da će glasati.

Stier: "Nemojmo zatvoriti oči pred činjenicama"

21:09 Davor Ivo Stier (HDZ), jedan od najvećih protivnika ratifikacije Istanbulske konvencije, imao je poduže izlaganje.

"Vjerujem da su svi zastupnici protiv nasilja, ipak postoje razlike u ocjeni ove Konvencije. O tome moramo govoriti bez omalovažavanja, savjesno i istinito. Prijepor se ne odnosi na borbu protiv nasilja, nego koncepte rodne teorije. Potpuno je jasno da se Konvencija temelji na rodnoj teoriji.

Nama ne preostaje ništa drugo nego da glasamo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Posrijedi su dva različita shvaćanja čovjeka. Ona da čovjek ima apsolutnu autonomiju da sebe definira bez obzira na biološke činjenice. To znači da osoba muškog spola sebe može definirati kao žensko. Nije problem spominjanje riječi rod niti tumačenje da su se uloge žena i muškaraca mijenjali kroz povijest, problem je u tome što se u Istanbulskoj konvenciji, za razliku od drugih dokumenata, rod odvaja od spola.

Nasuprot tome je razmišljanje koje uvažava naravni poredak. Točno je da je kršćanstvo prihvatilo takav način razmišljanja, ali ono postoji i prije kršćanstva i izvan kršćanstva. Nisu to riječi jednog teologa ni pape, to je klasično razmišljanje. Nije to vjerska dogma, to je razum, od Cicerona do danas.

Pravna služba potvrđuje da se rod mora smatrati kao nešto što je odvojeno od spola i potvrđuje da se to ne može nikakvim naknadnim interpretacijama promijeniti. Nisam danas čuo niti jedan argument koji poriče da se usvaja obveza da se rod odvoji od spola.

Nemojmo zatvoriti oči pred činjenicama. Poštujem da i oni koji imaju različit svjetonazor od mene imaju pravo to izreći, a da ne budu sotonizirani, ali isto tako tražim da se ne stigmatiziraju ljudi koji su protiv Konvencije.

Nemojte očekivati od mene da ne glasam po savjesti. Itekako sam svjestan da sam savjestan, grešan čovjek, i zato nikome ne dam da mi oduzme slobodu savjesti, jer samo tako mogu biti i ostati slobodan čovjek, a samo slobodan čovjek može uzdignute glave, oči u oči, pogledati svoj narod", rekao je Stier.

"Obračun" Murganić sa Zekanovićem

20:02 Ministrica Nada Murganić javila se za riječ nakon brojnih prozivki tijekom pojedinačnog dijela rasprave. "Cijelo vrijeme govorimo o borbi protiv nasilja, a koliko je u ovih nekoliko sati bilo verbalnog nasilja, žuči i uvreda, a moram iskreno priznati, i složit ćete se sa mnom, da je bilo opet nesrazmjerno u odnosu na ženu. Kolega Zekanoviću, moram vas pitati s kojim pravom mene kao dužnosnicu, ministricu, mene cijelo vrijeme prozivate, propitujete se o mom vjerskom uvjerenju, odanosti i pripadnosti stranke i to otkako sam ja kao dužnosnica pripremila ovaj dokument i ovaj zakon?", upitala je Murganić Zekanovića.

"Rekli ste da bih ja kao prava katolkinja i HDZ-ovka dati ostavku. Zašto vi ne dajete ostavku? Zašto se ne odreknete mandata, jer ste došli na listi HDZ-a? Vi žalite moje kolege, ja sam se nasmijala i pitala ih žele li da ih HRAST vodi. Ne možete svaki moj pogled i osmijeh kritizirati i javno me prozivati. Je li to zbog toga što sam suradljiva, susretljiva, zato što sam ministrica ili zato što sam žena?", nadodala je.

Ministrica je zaradila ovacije nakon odgovora Zekanoviću.

No, ni SDP-ov Mirando Mrsić nije prošao bez "packe" pa ga je Murganić prozvala da se i on uvredama odnosio prema njoj i drugim kolegicama te da je i to verbalno nasilje.

"Nema bitnih iznenađenja"

18:37 Nema bitnih iznenađenja i teško je vjerovati da bi premijer Plenković mogao uvjeriti one koji su protiv ratifikacije da dignu ruku u petak, izvještava iz Sabora reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago. Mjesec dana od njegove najave da će se ići u ratifikaciju Istanbulske konvencije, zapravo sve se pretvorilo u raspravu HDZ-ovaca jednih s drugima. Dvije suprotstavljene strane gdje jedna pokušava uvjeriti drugu da je ratifikacija dobra ili štetna za Hrvatsku.

Isto tako, premijer zadnjih dana između redaka, ali i direktno pokušava razgovarati i uvjeriti katoličku crkvu da sve ono što će biti ratificirano u petak ne znači uvođenje trećeg roda ili ne znači da se time negiraju neke ustavne vrednote Hrvatske. Naravno, cijela rasprava bit će posvećena tome i očekuje se kako i na koji način će Davor Ivo Stier razgovarati i koji će biti njegovi argumenti. Koji će biti argumenti Mire Kovača i koji će biti odgovor premijera Plenkovića.

Istanbulska konvencija će u petak dobiti potrebnu većinu, no HDZ će biti napuknut što se tiče Hrvatskog sabora. Još uvijek je nepoznato kako će i kako smiju glasati zastupnici HDZ-a, po slobodnoj savjesti ili temeljem stranačke stege. Premijer Plenković teško da može kažnjavati ovih maksimalno 15 zastupnika koji su protiv konvencije jer praktički o njima ovisi njegova parlamentarna većina.

17:51 Miro Bulj započeo je pojedinačnu raspravu. "Papak i papčina je onaj tko tuče svoju ženu, ali onaj tko misli da će Konvencija spasiti žene je u krivu. Zastupnici trebaju glasati kako osjećaju. Osobno Konvenciju neću podržati", naglasio je zastupnik Mosta.

17:35 U ime kluba zastupnika HNS-a govorila je Marija Puh. Rekla je da je Istanbulska konvencija standard 21. stoljeća. Dodala je kako nije pronašla ništa o rodnoj ideologiji u toj konvenciji te postavila pitanje što je to rodna ideologija?

S druge strane, rekla je da Konvencija promiče rodnu ravnopravnost muškaraca i žena.

Podsjetila je na crnu statistiku o nasilju u obitelji, koja govori da policija intervenira svakih 15 minuta zbog nasilja u obitelji.

17:30 U ime kluba zastupnika Glasa i PGS-a govorila je zastupnica Anka Mrak Taritaš. Poručila je da ne želi Hrvatsku po uzoru na Poljsku i Mađarsku. Upozorila je i na problem širenja lažnih vijesti u javnom prostoru oko Istanbulske konvencije.

Na kraju je poručila da će njezin klub podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

17:17 U ime kluba zastupnika HSS-a govorio je Krešo Beljak. čestitao je Plenkoviću što je Hrvatsku doveo u 2018. godinu.

Istaknuo je da U Hrvatskoj ne funkcioniraju institucije, ponajviše sigurne kuće. Da sustav funkcionira sustav, onda one ne bi trebale biti ni potrebne, istaknuo je Beljak.

HSS je prva stranka u Hrvatskoj koja je stala u obranu žena i to prije 100 godina, naglasio je Beljak. HSS je dao prvu hrvatsku političarku, rekao je.

Na kraju je poručio da će klub zastupnika HSS-a glasovati za ratifikaciju istanbulske konvencije.

Hasanbegović u svome stilu

17:04 U ime kluba Neovisni za Hrvatsku govorio je Zlatko Hasanbegović, Oštro je komentirao raspravu o Istanbulskoj konvenciji. Rekao je da je vještom političkom i medijskom manipulacijom učinjeno to da u javnosti vrijedi stav da se može biti ili bezuvjetno za ili bezuvjetno protiv ratifikacije.

"Klub Nezavisni za Hrvatsku bezuvjetno je protiv ratifikacije i pristupanja Istanbulskoj konvenciji. O tome smo iznosili jasna stajališta i argumentaciju, nismo se skrivali iza takozvane savjesti ili kao politički hermafroditi izbjegavali stav", naglasio je Hasanbegović.

Hasanbegović je dodao kako u idućem sazivu Sabora Neovisni za Hrvatsku želi sudjelovati u onoj saborskoj većini koja će aktivirati članak 80. Istanbulske konvencije i otkazati je.

"O pobjedama i porazima će odlučivati hrvatski narod, a ne briselski birokrati, samozvani marketinški stručnjaci, sluškinje, babe, genderolozi, macani i odabrani novinski kolumnisti na stalnoj vezi sa stalno poznatim, takozvanim neimenovanim izvorima iz vrha HDZ-a", rekao je na kraju Hasanbegović.

16:57 Slijedeći je govorio zastupnik Boris Miletić u ime kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i LRI-ja.

Naglasio je da se IDS uvijek beskompromisno zalaže i bori za zaštitu temeljnih ljudskih prava.

Dodao je da Hrvatska treba raditi na jačanu zakonske regulative u sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. U tom smislu je Konvencija poboljšanje, a država ima šansu poslati poruku na čijoj je strani, rekao je Miletić.

"Moramo se oduprijeti retrogradnim stavovim i desnici. Napadi na Istanbulsku konvenciju nisu izoliran slučaj", napomenuo je Miletić.

Njegov klub će podržati ratifikaciju istanbulske konvencije.

16:50 U ime kluba zatsupnika Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, govorio je i Branimir Glavaš.

Odmah je rekao da će HDSSB i HSLS podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Izrazio je čuđenje time da dio zastupnika HDZ-a sad odjednom pada s Marsa oko Istanbulske konvencije, koja je bila dio njihovog predizbornog programa.

Raspravu u hrvatskom javnom prostoru o Istanbulskoj konvenciji, okarakterizirao je kao čistu histeriju.

Posebno je naglasio članak 80. Istanbulske konvencije, koji jasno propisuje način poništavanja primjene konvencije.

16:44 U ime kluba zatsupnika Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, govorio je Goran Dodig.

Baukovo izlaganje je nazvao najvećim nasiljem nad kršćanstvom dosad.

"Ja sam posljendjih dana sa svih strana maltretiran porukama što moram činiti. Otkud nekom pravo da mi kaže da nemam pravo misliti?", poručio je Dodig.

Rekao je da će glasovati protiv ratifikacije, zbog "pet posto" rezervi koje ima prema Istanbulskoj konvenciji.

16:25 U ime kluba zastupnika SDSS-a govorio je Milorad Pupovac. Spomenuo je 1991. godinu i početak rata, kad je u Kninu sniman film "Virgina". Pojasnio je da je to ime koje bi dobivalo jedno žensko dijete u obiteljima koje ne bi imale muških potomaka pa da se spase od sramote, jedna bi kćer morala preuzeti ulogu muškarca. Dodao je da je posljednja Virgina umrla 2016. godine u Crnoj Gori.

Rekao je da će klub zastupnika SDSS-a podržati Istanbulsku konvenciju, zajedno s interpretativnom izjavom.

16:21 U ime kluba zastupnika HDZ-a govorila je Sanja Putica. Podsjetila je na činjenice koje je ranije spomenuo i premijer Andrej Plenković.

14:12 Hrvoje Zekanović javio se sa povredom poslovnika i zaradio opomenu Jandrokovića, na što su zastupnici SDP-a zapljeskali.

16:02 Započela je rasprava po klubovima, a prvi na redu je Arsen Bauk u ime kluba zastupnika SDP-a.

Odmah na početku je poručio da će SDP podržati ratifikaciju u Saboru, uz nadu da će ona dobiti dvotrećinsku većinu u Saboru.

Bauk je rekao i kako je interpretativna izjava neportebna jer podilazi "modernim križarima", no da ih nije nimalo udobrovoljila, najavio je i da će SDP zatražiti amandmanom da se ona ukloni.

Aleksić čestitao premijeru

15:50 U replici premijeru zastupnik Goran Aleksić čestitao je premijeru na tome da neka obećanja uspjeva ostvariti i poručio da će podržati konvenciju.

Zastupnik Hrvoje Zekanović pitao je premijera za mišljenje pisma HBK-a u kojem su pozvali zastupnike da ne podrže Istanbulsku konvenciju.

"Respektiram strah HBK oko Istanbulske konvencije, respektiram strah građana. Ispitali smo do najsitnijih detalja ima li pravnih posljedica kako ste to protumačili", odgovorio mu je Plenković.

"Nije primjereno da prozivate nekoga. nastupili ste odlučno ali ste prozvali SDP, koji u ovome ima svoju odgovornost, ali nitko tko sjedi u Saboru nije bez odgovornosti", replicirao je Bojan Glavašević.

Joško Klisović je pozdravio premijerove poruke. "Konačno danas imamo jednu smislenu raspravu i ja to pozdravljam", rekao je.

Za interpretativnu izjavu rekao je da re nepotrebna, ali da će to pojasniti u pojedinačnoj raspravi.

Plenković mu je rekao da interpretativna izjava nije nepotreban dokument, već važna, bitna i referentna. "Ona je tu da bude smjernica hrvatskim institucijama kako da tumače konvenciju", rekao je Plenković.

Zastupnik Gordan Maras naglasio je kako prvi put u ovom mandatu daje potporu premijeru i dodao da će ratifikaciju podržati sa ili bez interpretativne izjave. "Ukoliko se vi osjećate bolje (zbog izjave) onda neka bude", rekao je Maras.

Zastupnica Anka Mrak Taritaš iskazala je zadovoljstvo time što je Istanbulska konvencija u Saboru i da se o njoj može raspravljati, ali je premijeru poručila da je lako "biti general poslije bitke".

Premijer Plenković odgovorio je zastupnici Mrak Taritaš i poručio kad to nije učinila SDP-ova Vlada, da će to učiniti njegova, ali uz konsenzus, dijalog i poštovanje.

Zastupnik Davor Bernardić izrazio je zadovoljstvo da je Istanbulska konvencija na raspravi godinu dana nakon SDP-ovog prijedloga da se ona uvrsti u raspravu. Poručio je da je SDP za ratifikaciju.

Zastupnik Miro Bulj poručio je premijeru da je po pitanju Istanbulske konvencije bio isključiv i napravio veliku podjelu u narodu.

Premijer Plenkvić poručio je Bulju da ne postoji niti jedna rečenica koju je on izrekao, koja će potvrditi njegove tvrdnje. "Nemojte to činiti. Štetite ovom domu i remetite mir", rekao je Plenković.

Bulj je reagirao povredom poslovnika ali ga je Gordan Jandroković opomenuo.

Zastupnik Robert Podolnjak postavio je pitanje premijeru zašto pojam rodne ideologije uvrštava u članak 4. zakona.

Plenković mu je odgovorio da je interpretativna izjava rađena kao pomoć u tumačenju Konvencije kod stručnjaka.

Zastupnik Domagoj Hajduković pitao je premijera što je to rodna ideologija.

Zastupnica Sabina Glasnovac poručila je da je jedini strah koji danas trebamo prevladati je strah žena od nasilja.

15:35 Nakon premijera riječ je preuzela ministrica Nada Murganić. naglasila je da je Hrvatska potpisivanjem Istanbulske konvencije odabrala svrstati se među civilizirane zemlje koje žele ići naprijed.

"Cilj konvencije je ono što stalno ističemo, štititi žene od nasilja", rekla je Murganić i dodala da je Konvenija jasno definirala nasilje nad ženama i u obitelji.

Murganić je rekla da našim zakonodavstvom samim nismo mogli napraviti više u sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

15:29 Plenković je još jednom napomenuo da nema pravnih obeza za priznavanje trećeg spola, redefinicije braka i slično.

Premijer je pobrojao niz zakona koji već spominju rod i rodno izražavanje i koji su već na snazi u Hrvatskoj.

Na kraju je opet spomenuo kako ga najviše brine statistika s početka, a ona glasi da su 50 posto svih ubijenih u posljednjih pet goina, žene. "To znači da ne činimo dovoljno", rekao je.

"Ratifikacijom šaljemo ženama poruku, da nasilje nije samo njihov problem, nego problem čitavog društva i zato ih pozivamo da prijavljuju nasilje", rekao je Plenković.

"Smatram da iz odgovornosti prema žrtva moramo jačati mehanizme koji će sprječavati nasilje nad ženama, djecom i u obitelji. I zato stojim iza ove konvencije, jer će ona pomoći u rješavanju ovog problema pred kojim ne smijemo zatvoriti oči", poručio je premijer.

15:23 "Hrvatski sabor ima važnu ulogu u provedbi ove konvencije pa bi izvješća dolazila u ovaj parlament i odluke bi se donosile i ovdje", istaknuo je Plenković.

Što se rodne ideologije tiče, premijer Plenković je zastupnicima poručio da Hrvatska ni na koji način ratificiranjem nema nikakvu obvezu uvođenja rodne ideologije u svoje pravni ili obrazovni sustav.

SDP-u koji je interpretativnu izjavu Vlade nazvao bezvrijednim papirom, Plenković poručuje da prouče međunarodne zakone i tamo pronađu definiciju interpretativne izjave.

"Ona je tu da bi olakšala onima koji u Konvenciji vide problem. Na nju se mogu osloniti", istaknuo je Plenković.

Izlaganje Andreja Plenkovića

15:15 Premijer Andrej Plenković preuzeo je riječ i otvorio raspravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Premijer Plenković je napomenuo kako je od 2013. do 2018. godine zabilježeno 195 ubojstva, od čega su većina ubijenih žene.

"Konvencija se bavi ovim zabrinavajućim društvenim problemom", rekao je premijer.

Naveo je kako Konvencija jača, između ostalog i ovlasti policije i povećava kazne za nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

Plenković je istaknuo da su u izradi Istabulske konvencije sudjelovale i hrvatske stručnjakinje.

"Hrvatska je ovu konvenciju potpisala u vrijeme SDP-ove Vlade. Pune tri godine je Vlada predvođena SDP-om imala vremena da konvenciju predloži za ratifikaciju. Tri godine je dosta, tri godine nisu tri mjeseca", naglasio je premijer

"Stavljanje ove Konvencije na dnevni red je plod programa i političke volje HDZ-a i koalicije, ali ne uz pritisak bilo koga. To je važno da hrvatska javnost zna i da toga bude svjesna, jer se u Hrvatskoj razvija jedan antieuropski sentiment za koji nisam ni slutio da se može dogoditi", rekao je Plenković.

Plenković je napomenuo kako je podatak da je trošak ratifikacije Istanbulske konvencije od milijardu kuna podvala te da je za njezinu provedbu Hrvatska izdvojila 70 milijuna kuna. "Sve ostalo je laž", rekao je Plenković.

15:00 Sabor je nastavio zasjedanje raspravom o Istanbulskoj konvenciji.

14:13 -  U Saboru je stanka do 15 sati kada bi zastupnici trebali glasovati o novoj kolegici, a onda raspravljati o prvoj točki dnevnog reda.

13:56 - Sonja Čikotić postaje nova saborska zastupnica Mosta umjesto Miroslava Šimića. Trebala bi prisegnuti u Saboru, međutim u Saboru nema dovoljno zastupnika koji bi o tome glasovali. Zato će se glasovati u 15 sati.

13:51 - Završeno je aktualno prijepodne u Saboru. Premijer i ministri odgovorili su na ukupno 39 zastupničkih pitanja.

13:21 - Gordan Maras imao je pitanje za premijera.

"Ja sam iz nekih vaših odgovara zaključio da ste vi čudotvorac, nažalost čudotvorac ste samo za sebi bliske ljude i za tvrtke pa ste maloprije objasnili kako pet članova vaše obitelji značajno avansira u javnom sektoru upravo kada ste postali premijer. A tvrtke koje su do prije godinu i pol dana  zarađivale toliko da mogu isplaćivati 4000 kuna neto plaće, poput Texo Menagementa, sada zarađuju 12 milijuna kuna godišnje. To su tvrtke koje su također bliske vama i Martini Dalić. Zanči do prije godinu i pol gotovo ništa, a nakon vašeg dolaska 12 milijuna kuna godišnje. Vi ste verificirali te dokumente i rekli da je ispravno da Texo Management toliko zarađuje. Mene zanima koliko će oni dobiti od 60 milijuna kuna nagrade za restrukturiranje, koliko će od toga dobiti HDZ", pitao je premijera Gordan Maras.

"Hvala lijepa zastupniče Maras, sutra ćete imati ovo priliku elaborirati detaljno. Vidim da vi koji ste bili protiv donošenja zakona, sad kad na kraju vidite da je operacija uspjela, nastojite napraviti problem. To je vaše pravo. Što se tiče angažmana tvrtke koja se zove 'Texo Management', vidjeli ste da kad sam postao svjestan te stuacije da je imenovana nova izvanredna uprava i da je proces nastavljen", rekao je Plenković

"Vaše insinuacije da sredstva koja dobivaju ljudi koji rade svoj posao kao savjetnici mogu imati veze s HDZ-om su besprizorne. Apeliram da promislite malo drugi put kad koristite takve riječi", rekao je Plenković.

"Nažalost, to je vrlo prizorno, te situacije smo gledali do prije 7, 8, 9 godina. Vi ste legitimirali cijeli postupak, ukoliko ste mogli smijeniti Ramljaka, mogli ste spriječiti da se nastave takvi ugovori i dalje. Nije istina da su svi dobavljači zadovoljni, zadovoljni su oni koje ste doveli na konferenciju. Nije istina da to građane neće ništa koštati. Što je s 3000 manje zaposlenih nego prošle godine. Ne govorite istinu gospodine Plenković "; rekao je Maras.

Zapošljavanje članova premijerove obitelji 

12:34 - Sinša Hajdaš Dončić (SDP) imao je pitanje za premijera koje se odnosilo na zapošljavanje njegovih članova obitelji i prijatelja. "Prošli put sam vas pitao kako će biti izbarano 326 dužnosnika za koje je raspisan natječaj. Nakon toga sam isto pitanje postavio ministru uprave koji mi je odgovorio da stranačka kadroviranja ne dolaze u obzir, a onda čitam u novinama da je vaš šogor postao šef Zračne luke Dubrovnik, vaš ujak član uprave Parka prirode Bikovo, vaš kum veleposlanik u Britaniji, muž vaše rodice rektor splitskog sveučilišta. To je kao Dinastija, Dallas, Santa Barbara. Je li vi to sad zapošljavate po obiteljskom umjesto po stranačkom ključu", pitao je Hajdaš Dončić.

"Prva rodica moje mame supruga je novog rektora splitskog sveučilišta. Kako se biraju rektori, mislite li da ih Vlada bira? Ja vas upućujem da malo guglate, pogledajte CV dekana Dragana Ljutića. Što se tiče veleposlanika, ja sam njemu bio kum... Bili su vam tu kumovi i vaš bivši premijer i zastupnik. Nisam primijetio da se netko buni. Što se tiče brata moje majke, čovjek koji tamo ima iskustva u funkcioniranju grada, parka prirode zadnjih 50 godina. Ne znam kolika je naknada za to, vjerojatno 300, 400 kuna... Što se tiče gospođe Nere Miličić koja je postala šefica ureda HTZ-a u Münchenu, ona ima sve kvalifikacije, uz to govori nekoliko jezika, išla je na javni natječaj i bila najbolja. Što se tiče gospodina Maslaća, prešao je na dužnost u zračnoj luci na način koji ima veze s funckioniranjem zračne luke. Čitav niz pitanja bazira se na čitanju novina", rekao je.

"Ne mogu ljudi koji imaju svoj životni put zato što je netko na nekoj dužnosti stati sa svojim aktivnostima"; rekao je.

"Možda je bolje da se vratite stranačkom ključu kod kadroviranja", rekao je Hajdaš Dončić.

12:06 - Marta Luc-Polanc (SDP) imala je pitanje o zagađenju vode u Slavonskom Brodu. Kaže da je cijela situacija obilježena brojnim sukobima ministara i slavonskobrodskog gradonačelnika. "Građani su uznemireni i nisu sigurni u konzumiranje vode i za svoje zdravlje. Prvo pitanje za vas je, ako Vlada ništa ne prikriva, zbog čega do danas nismo dobili izvješće nadležnih inspekcija?Broj dva, s obzirom na to da ste objavili da je voda ispravna, kako to možete garantirati, jer mi do danas ne znamo što je uzrok zagađenja?" pitala je premijera.

"Uz svo dužno poštovanje, nitko od nas nije ekspert za javno zdravstvo, sve što se napravilo napravilo se po pravilima struke. Vijest koja je objavljena vijest je iza koje stoje oni koji su gledali kakva je kvaliteta vode, a ona je u ovom trenutku takva da je i za piće i za kuhanje", rekao je premijer.

"Kada nadležne inspekcije sve utvrde, moći ćemo kategorički tvrditi što se dogodilo. Cilj vlade nije političko prepucavanje. Mi smo sutradan od vijesti bili u Brodu, razgovarali sa svim akterima", rekao je premijer. Naglasio je da je bitno povjerenje u stručne institucije.

Luc-Polanc nije zadovoljna odgovorom i smatra da nije dovoljno konkretan. "Ja vjerujem u nalaz Zavoda za javno zdravstvo, ali i dalje ne znamo što je zagadilo vodu", rekla je.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić priznao je da se uzrok onečišćenja ne zna te poručio kako "nitko neće biti sretniji kada se saznaju uzroci".

11:58 - Franko Vidović (SDP) imao je pitanje za premijera.

"Na Vladi je donesena odluka o kupnji zrakoplova starih između 30 i 35 godina. Vi ste više puta obrazlagali da je investicija isplativa i spominjali suradnju s Izraelom. Zanima me kolika će biti preostala vrijednost aviona nakon još 25 godina korištenja? Jeste li planirali dio uloženog novca vratiti prodajom aviona kad za to dođe vrijeme?"

"Vidjet ćemo, kažu da se ta tehnologija može dugo nadograđivati. Ako je to tako, možda ih uspijemo prodati po većoj vrijednosti. Imali smo prigodu taj proces voditi zadnjih godinu dana, pitanje nabave aviona na dnevnom je redu različitih tijela zadnjih 20 godina. Niti jedna Vlada nije imala odvažnosti da donese ovakvu odluku", rekao je Plenković.

"Mi smo odabrali ono što je priuštivo i u sebi ne krije dodatne troškove", rekao je premijer. "Procijenili smo da ne želimo biti jedna od članica saveza koja će se odreći zrakoplovstva. Odabir koji smo napravili je kvalitetan, bio je najbolji", kaže Plenković.

Vidović je rekao da nije nimalo impresioniran odgovorom. "Cijeli je postupak obilježila netransparentnost i brzopletost. Obilježen je i nizom manjih ili većih skandala. Svojevrstan je skandal slanje pilota u medije da bi branili vašu odluku. Mi smo podržali nabavu zrakoplova, ali ne ovakvu", rekao je Vidović.

Hrelja za Žalac o ugradnji dizala

11:53 - Pitanje za ministricu Gabrijelu Žalac postavio je Silvano Hrelja, a ticalo se ugradnje liftova u zgrade. "Od ministrice Žalac tražim odgovor zašto su stanari zgrada krivi za neugradnju liftova", rekao je Hrelja.

Odgovorio mu je premijer jer je ministrica odsutna.

"Žao mi je da ministrica nije ovdje da sama objasni vaše navode. Ona danas traži alternativne načine za rješavanje i ovoga problema. Kada su se planirale aktivnosti za ovaj program, jedini način da bi se u projekte uvrstila ugradnja liftova to je bilo putem projekata koji su se odnosili na energetsku učinkovitost. Navodno je bilo malo zahtjeva koji su se odnosili na liftove. Dopustite mi da ministricu zamolim da vas o problemu detaljnije informira pismenim putem", rekao je Plenković.

11:47 - Nikola Grmoja imao je pitanje za premijera o klimatskim promjenama s kojima smo suočeni posljednjih godina. Osvrnuo se na poplave, požare koji su pogodili Hrvatsku. "Posljedice tih šteta nisu sanirane, a već smo se u ovoj godini suočili sa snježnim olujama, klizištima... Iako je uzrok drugačiji, tome treba dodati i zagađenje u Brodu. Dolazi i sezona požara. Štete su ogromne, odštete su niže i od popisa šteta. Očito je potrebno preventivno djelovanje i izgradnja sustava otpornosti na klimatske promjene. Moje pitanje glasi: Što Vlada poduzima da izgradi sustav radi jačanja otpornosti na klimatske promjene i druge ugroze u skladu sa strategijom nacionalne sigurnosti. Koliko iznose sredstva?" pitao je Grmoja.

Plenković je rekao da postoje i drugi uzroci uz klimatske promjene. "Vidjeli ste da je država u Brodu u pogledu kriznog reagiranja reagirala promptno. Dostava flaširane vode bila je takva su građani imali vodu na vrijeme", rekao je premijer.

"Kad je riječ o klizištima i zimskoj službi, postoje sredstva HC-a. Kad gledate što nas je sve pogodilo, možemo biti zahvalni da nije bilo ljudskih žrtava. Očekujem da cijeli sustav domovinske sigurnosti i zaštite od elementarnih nepogoda dignemo na još višu razinu. Proračunski smo učinili sve što možemo. Pronašli smo alternativni smještaj za ljude koji su ostali bez kuća...", odgovorio je Plenković.

"Hrvatska i hrvatski građani ne mogu dalje ovako", poručio je Grmoja.

11:32 - Vedran Babić (SDP) imamo je pitanje za premijera. "Mislite li da je pobačaj nepovredivo pravo svake žene koje se ne smije ograničavati?" pitao je.

"Što se tiče mog osobnog stava, ja sam za to da se učini sve da do takvih situacija ne dolazi. Generalna zabrana nije realna, a sve drugo doći će na red", rekao je premijer.

"HDZ je tu bio sasvim jasan", rekao je.

Babić je rekao da je njegov stav da je pobačaj nepovredivo pravo žene koje se ne smije ograničavati.

11:27 - Ivan Vilbor Sinčić (Živi zid) imao je pitanje za ministra Tomislava Ćorića vezano za Slavonski Brod i prenamjenu produktovoda u plinovod.

"Što se tiče ispitivanja produktovoda, za njega nije trebalo raditi studiju utjecaja na okoliš", rekao je između ostalog Ćorić.

Sinčić je rekao da je ministarstvu poslao 20-ak pitanja kako bi se što prije raščistila situacija vezana za zagađenje u Slavonskom Brodu.

"Što se tiče zagađenja vode, niz je tu neriješenih pitanja", poručio je Sinčić. Dodao je kako ni od Croduxa nemamo konkretne informacije što se dogodilo.

11:13 - Damir Felak (HDZ) postavio je pitanje ministru Tomi Medvedu. "Prošlo je više od godinu dana od otvaranja doma veterana u Lipiku. Možete li nam pojasniti tko može koristiti usluge, kakva su dosadašnja iskustva... Jeste li krenuli s izgradnjom drugih centara?" pitao je Felak.

"Ministarsvo je pokrenulo projekt Dom hrvatskih veterana. Dom u Lipiku započeo je s radom 22. veljače 2017. Do 5. travnja ove godine uslugu je koristilo 714 korisnika, od kojih je većina invalida Domovinskog rata", rekao je ministar.

"Prema povratnim informacijama, korisnici doma iznimno su zadovoljni kvalitetom usluge. U 2018. planira se prijam do 1000 korisnika", rekao je Medved.

11:08 - Boris Miletić (IDS) imao je pitanje za premijera, a odnosi se, kaže, na područje kraj Pule. Naglasio je na početku postavljanja pitanja važnost turizma, i zamolio premijera da kaže koji je stav vlade o bivšem vojnom aerodromu kod Pule.

"Sve skupa nas je nedavno šokiralo spominjanje reaktivacije tog dijela u vojne svrhe. Izmjenama planova omogućeno je da se to područje stavi u civilne svrhe, ali nedavne informacije o militarizaciji su nas šokirale. Što namjeravate učiniti s tim područjem?" pitao je Miletić.

"Koliko je meni poznato, vojska je sve svoje objekte koji postoje u Istri dala jedinicama lokalne samouprave. Ovo je jedini preostali objekt Hrvatske vojske koji je još fizički u posjedu MORH-a. Detalji o pogledu na tu imovinu prije svega su na nadležnom ministarstvu. Predlažem da kao gradonačelnik krenete u dijalog s MORH-om, iznesete planove i vidite na koji način se danas promišlja o tome", odgovorio je Plenković. "S te strane Vlada u ovom trenutku ima poruku dijaloga za vaš grad", rekao je premijer.

"Ja sam siguran da nitko neće doći u Istru da bi slušao probijanje zvučnog zida. Inzistiramo da MORH preda imovinu Ministarstvu državne imovine", rekao je Miletić.

"Ne idu vojska i turizam, to naprosto ne ide zajedno", rekao je.

Radnička prava u Dalmaciji

11:03 - Miro Bulj (Most) također je imao pitanje za Plenkovića o kršenju radničkih prava u Dalmaciji. "Namjerava li se država odreći vlastitih potraživanja u korist radnica Dalmatinke koje su dva desetljeća radile besplatno. Radi se o ženama koje su iskorištavane kao roblje", pitao je Bulj.

"Pretpostavljam da je Ministarstvo financija temeljito odgovorilo. Vidjet ćemo postoje li još neki načini da se pronađe rješenje posebno za radnice koje su radile da nisu plaćene", rekao je Plenković.

10:56 - Krešo Beljak (HSS) imao je pitanje za premijera. "Prije nešto više od godinu dana donesen je lex Agrokor uz koji je išao određeni pisak trgovačkih društava. Sad imamo jednu novu situaciju da pretežiti vlasnik Agrokora postaje ruska banka, a sjedište Agrokora se seli u Nizozemsku. Postavljam jedno laičko pitanje - znači li to da se sa spiska koji je išao uz zakon briše Agrokor. Odnosi li se lex Agrokor na poduzeće koje seli iz zemlje", pitao je Beljak.

"Mislim da ste jučer imali priliku čuti osnovne konture koncepta nagodbe. U sljedeća tri mjeseca dobit ćete detaljne informacije na koji način će biti organizirana kompanija, njezino upravljanje. Vi znate da su praktički financijski vjerovnici ti koji su determinirali strukturu vlasništva, oni tamo nisu našim odabirom. Oni su tu. Kada pogledate danas kako to izgleda, vidite da su ovakvom nagodbom dobavljači vrlo zadovoljni. Mi smo postigli tri temeljna cilja i vidim kako se ništa loše nije dogodilo lani, kako smo spriječili kolaps, sve djeluje kao da je normalno, kao da se to dogodilo samo po sebi i da nitko nije promislio kako reagirati na izvanrednu situaciju. Mi smo uložili veliki rizik. Sad kad smo došli u fazu da su svi zadoovljni, vi posatvljate pitanje kakva je vlasnička struktura", odgovorio je Plenković.

"Ponavljam, ruske banke ili američki fondovi, oni su tu došli s ekonomskim interesom, nema teorija zavjere", rekao je Plenković.

Beljak je rekao: "Ja sam vas pitao nešto drugo. Samo pitam hoće li se lex Agrokor nastaviti odnositi na poduzeća koja će s Hrvatskom imati sve manje i manje", rekao je Beljak. "Nitko ne spori da su tu nekakvi rezultati, ali ostaje činjenica da Zakon... da mi niste odgovorili na pitanje hoće li zakon vrijediti za Agrokor", rekao je Beljka.

10:49 - Zastupnik Željko Lacković imao je pitanje za Garbijelu žalac, ali budući da je nema odgovorit će mu premijer. Ticalo se korištenja sredstava iz raznih EU fondova.

"Jedna bitna poruka je ubrzanje svih procesa kada je riječ o europskih sredstvima. Dobro je da javnost zna da se iskoristilo više od 90 posto alociranih sredstava. Kad se s jednim vremenskim odmakom pogleda sredstva, stojimo dobro. Zatekli smo 9 posto ugovorenih sredsatava, a sad ih je 39 posto", rekao je Plenković.

"Ukupno gledajući smo bitno ubrzali procese, pojednostavili ih. Pratimo aktivnosti i krajnih korisnika i provedbenih tijela", rekao je premijer.

10:42 - Tomislav Lipošćak (HDZ) imao je pitanje za ministricu Nadu Murganić kojeg je zanimalo kada se može očekivati rezultate poziva odnosno natječaja za sufinanciranje izgradnje vrtića.

"Općepoznato je da je u RH većina gradova i općina ima problem s nedostatkom mjesta u vrtićima, a isto tako imamo i nezadovoljavajući broj djece obuhvaćene predškolskim programom. Upravo zbog toga donijeli smo odluku da pomognemo, da se jedinicama lokalne samouprave pomoge u sufinanciranju ulaganja u vrtiće. Odaziv je izuzetno velik, zaprimili smo 273 prijave koje će biti obrađene i krajem travnja prezentirane. Odluku ćemo donijeti na sjednici Demografskog vijeća u svibnju", rekla je ministrica.

"S posla na groblje"

10:27 - Kažimir Varda iz Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih postavio je pitanje ministru Paviću. "Kako komentirate kritke da će se podizanjem granice za odlazak u mirovinu ići s posla na groblje? U kojoj je fazi mirovinska reforma?", pitao je.

Minisatr Pavić demantirao je "određene glasine". "Na početku bih htio podsjetiti da oni koji rano ulaze u sustav rada, a to su zanimanja s nižim stupnjem obrazovanja, oni mogu već sada odlaziti ranije u mirovinu. Taj institut ćemo zadržati. Ovo što ste rekli s groblja na posao neće biti primjerice za blagajnice. Mirovisnki sustav je održiv"; rekao je.

"Preporuke EK idu u tom smjeru. Samo 20 posto umirovljenika ima puni staž. Cilj reforme koju ćemo vrlo brzo pokrenuti je da osiguramo održivost i adekvatnost mirovina", rekao je ministar. Dodao je kako se 2020. želi uvesti nacionalna mirovina za one s manje od 20 godina staža.

"Cjelokupna mirovinska reforma planirana je da ide s 1. siječnja 2019.", zaključio je.

10:21 - Ines Strenja-Linić imala je pitanje za premijera. "Osvrćem se na trenutnu situaciju u Uljaniku, donosno Trećem maju. Danas je objavljeno da je podignuta kaznena prijava za Uljanik. Anonimna kaznena prijava govori o osnovanoj sumnji na malverzacije u psolovanju i vođenju knjiga. Brodogradnja je pitanje nacionalnog interesa i treba nam biti btino što se događa u brodogradnji. Treba znati da je 600 milijuna dolara aktivnih jamstava izdano od strane RH", rekla je Strenja Linić.

"Ja nemam saznanja odakle anonimna prijava i ne znam što piše u članku koji ste pokazali. Znam da RH ulaže sredstva i znanje kako bismo riješili pitanje brodogradnje", odgovorio je Plenković.

"Ono što smo napravili kao Vlada, vodili smo dijalog s upravom. Oni su u stalnom komunikaciji s nadležnom ministricom. Ključno je pitanje da Uljanik pronađe strateškog partnera. Povezanost između Uljanika  i 3. maja je poznata. Ministarstvo financija provelo je nadzor poslovanja. Ono što ćemo mi učiniti je da pomognemo proces pronalaženja strateškog partnera", rekao je Planković i dodao da sve što rade, rade zakonito.

Strenja-Linić rekla je kako se nada da će nakon kaznene prijave neki odgovori biti jasniji.

10:16 - Boris Milošević (SDSS) imao je pitanje za ministra Butkovića. "Dok čekamo zakon o potpomognutim područjima, građani na tim poddručjima nemaju pristup struji, vodi, adekvatnu prometnu infrastrukturu. Na području Karlovačke županije pojedine ceste su u katastrofalnom stanju. Moje pitanje je kada će most u Veljunu biti gotov i što država može napraviti da se saniraju ceste o kojima pričam", rekao je.

"Ministarstvo radi na više projekata koji su smješteni na područjima posebne državne skrbi. Mosz u Veljunu, ja sam bio na poziciji i vidio da ljudi da bi došli do državne ceste moraju oko 50 km ići zaobilazno i potrebna izgradnje je neupitna. Hrvatske ceste ugovorile su most i u ovom trenutku 40 posto radova je izvedeno, ali zbog poplava, vremenskih uvjeta nije se moglo raditi. Sad će se nastaviti raditi i vjerujem da treba biti gotovo ove godine", rekao je Butković.

"Neki zastupnici su bili sa mnom u Veljunu. Još malo strpljenja, radovi će se dovršiti u ovoj godini"; ponovio je. Zastupnik Milošević rekao je da ne može izraziti zadovoljstvo u potpunosti. Objasnio je kako je to iz razloga što nemamo sustavno riješeno financiranje županijskih uprava za ceste u slabo naseljenim područjima.

10:10 - Bernarda Topolko (HNS) imala je pitanje za ministricu Blaženku Divjak koje se ticalo eksperimentalnog programa "Škola za život". "Možete li nam obrazložiti hoće li do jeseni sve biti spremno kako bi školska godina mogla započeti u redu? Bio je prijavljen i veliki broj škola koje nisu ušle u keksperimentalnu skupinu. Kakav je plan za njih?", bilo je pitanje.

"Eksperimentalni program 'Škola za život' ulazi u 72 škole diljem Hrvatske. Mogu garantirati da će sve biti spremno. Sve što planiramo napraviti stavljeno je u nacionalni plan reformi", rekla je Divjak.

"Samo društvo koje uči ima šanse u ovom vremenu brzih promjena. Sada radimo na edukaciji učitelja i ostalih suradnika. U prvih 48 sati imamo preko 1200 učitelja u našim online okruženjima. Preko 20 mentora već sada radi u punom obimu", rekla je Divjak. Dodala je kako će ukupni broj savjetnika biti oko 150. Raspisan je i natječaj za eksperimentalne udžbenike i sadržaje.

10:04 - Marija Puh (HNS) postavila je pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru Pregdragu Štromaru, a ticalo se klizišta u krapinsko-zagorskoj županiji. "Nije samo ta županija pogođena. Imamo u gotovo cijeloj Hrvatskoj pojave klizišta i odrona. Ove godine po prvi puta se ministarstvo uključilo. Možete li nas izvijestiti o mjerama koje se provode i koje će se provoditi", pitala je.

Štromar je rekao da je ova vlada prva reagirala na probleme klizišta. Jandroković je pak zastupnike zamolio da se ponašaju pristojno jer jako glasno razgovaraju i dovikuju.

Štromar je nastavio odgovarati govoreći da su osigurana sredstva za općine i gradove za sanacije svih cesta koje trenutno nisu prohodne.

"Mi ćemo u sljedeće dvije, tri godine morati uložiti 150 milijuna kuna. Moram reći da ćemo sanirati sva klizišta", rekao je.

09:58 - Marija Jelkovac (HDZ) imala je pitanje za Martinu Dalić, a koje se odnosilo na situaciju u Agrokoru. "Postupak izvanredne uprave daje rezultate, ide svojim tijekom", rekla je Jelkovac. 

Ministrica Dalić rekla je kako "ono što može reći jest da načelan dogovor o nagodbi koji je postignut predstavlja jedan od bitnih koraka i kapitalan korak prema dovršetku cjelokupnog postupka i prema vraćanju sustava Agrokor u normalno poslovanje".

Rekla je i da je ostalo još puno posla. "Ono što načelan sporazum sadrži je sporazum o bitnim kapitalnim pitanjima o tome kako će Agrokor u budućnosti funkcionirati", rekla je Dalić.

"S obzirom da se ogromni dugovi neće moći naplatiti u novu, sadašnji vjerovnici naplaćivat će se dijelom iz vlasništva, a jedan dio duga će se otpisati", rekla je Dalić koja je poručila i da će sva sadašnja radna mjesta biti očuvana i u novom sustavu.

"Ono što držim da možemo reći je da svi dosadašnji rezultati procesa izvanredne uprave pokazuju da su svi rizici koji su se pojavili za gospodarstvo savladani te da u ovoj konačnoj fazi su osigurani preduvjeti za normalno poslovanje Agrokora", rekla je Dalić.

09:49 - Prvo pitanje premijeru postavio je zastupnik Veljko Kajtazi: "Vaša vlada je donijela program za ancionalne manjine, a među njima je posebno operativni program za romsku manjinu. On je dokument na kojem se temelji moja podrška Vladi. Definirani su rokovi u kojima se aktivnosti moraju provesti. Vlada je jednoglasno usvojila operativni program u kojem su gotovo svi roki probijeni. Nisu previđena sredstva za provedbu većine aktivnosti. Imajući u vidu da je za ožujak predviđen prvi izvještaj o provedbi, što planirate učiniti da se krene s punom provedbom dogovorenog, da ministarstva preuzmu provedbu i da im se osigura zakonski okvir."

Odgovorio je Plenković: "Prije svega kao premijer i čelnik koalicije cijenim potporu manjina našoj Vladi. Mislim da ste s tom potporom dali važan signal da manjine čine važnu sastavnicu društva i da trebaju participirati u vlasti. Zajedno smo izrađivali program, on je usluglašen na međuresornoj razini, osobno ste sudjelovali u njemu. Smatram da je broj natječaja koji je raspisan izrazito važan i koristan. Želimo da se uključite u sve što može pridonijeti obrazovanju. Ja mislim da smo do sada gledajući uspostavili kvalitetan dijalog, razumijevanje, stavili smo naglasak rješavanja problema na višu razinu."

Kajtazi mu je odgovorio da "ne može reći da je zadovoljan s odgovorom zbog problema koje imaju".

09:45 - "Saslušao sam sve što ste predložili. Pred Uskrs sam vam poslao pismo da orgaiziramo plenarnu sjednicu povodom izvještaja EK o ekonomskom stanju u Hrvatskoj. Ne znam zašto se zaobilaze takva pitanja", rekao je Ivan Lovrinović predsjedniku Sabora. Jandroković je rekao da će dobiti pisani odgovor.

Željko Jovanović je rekao da bi izvješće o radu Državnog odvjetništva trebalo na dnevnom redu biti prije nego je predviđeno.

09:42 - "Smatram da se taj zakon ne može donositi po hitnom postupku. Bilo bi obezno i nužno da se raspravi po redovitoj proceduri kroz dva čitanja", rekao je zastupnik Zekanović o ratifikaciji Istanbulske konvencije koja je uključena u dnevni red. 

Arsen Bauk rekao je da je na snagu stupio novi poslovnik i da nema poslovničke mogućnosti da se zakon ne uvrsti po hitnom postupku. Prema novom poslovniku međunarodni ugovori idu u jednom čitanju i zakon će se razmotriti u ovakvoj proceduri.

09:36 - Počeo je buran tjedan na Markovu trgu. U Sabor su stigli premijer Plenković i ministri. Otvorena je 8. sjednica Sabora na početku koje je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozdravio zastupnike i članove Vlade. Rekao je da je u konačni prijedlog dnevnog reda uvrstio 12 novih točaka.

Vruće saborsko prijepodne

Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i njegove ministre u srijedu očekuje "vruće" saborsko prijepodne s obzirom na aktualne teme, a osobito one koje dolaze na dnevni red sjednice - Istanbulska konvencija i opoziv potpredsjednice Vlade Martine Dalić. No, i vladajući dolaze na sjednicu oboružani dogovorom oko nacrta nagodbe u Agrokoru, a postizanje nagodbe, čemu se nadaju, Plenkovićev suradnik Gordan Jandroković već je nazvao "najvećim uspjehom ove Vlade".

Upravo zbog Agrokora, oporba je u Saboru pokrenula pitanje povjerenja potpredsjednici Vlade Martine Dalić. Smatraju da je kompromitirana i da više ne može obnašati dužnost jer je, tvrde, znala da je sada bivši izvanredni povjerenik u Agrokoru, Ante Ramljak za savjetnike među ostalim angažirao i tvrtku u kojoj je radio do imenovanja (pa i malo duže). Zbog slučaja Texo Managementa i visokih savjetničkih naknada Ramljak je u konačnici i otišao iz Agrokora pa bi i Dalić, smatra oporba, trebala iz Vlade

No, Dalić ima potporu i Plenkovića i vladajućih pa je samouvjereno poručila da do opoziva neće doći. Opoziv je na redu za raspravu u četvrtak.

Dio HDZ-ovaca ne popušta Plenkoviću

Prva tema oko koje će se u Saboru lomiti koplja i to odmah nakon "aktualca" je ratifikacija Istanbulske konvencije, zbog koje ne samo da su zaratili vladajući i oporba već je njezino usvajanje podijelilo i samu vladajuću većinu i HDZ.

Vlada je usvajanjem interpretativne izjave u kojoj se ističe da odredbe Istanbulske konvencije ne sadrže obvezu uvođenja "rodne ideologije" u hrvatski pravni i obrazovni sustav uspjela smiriti dio protivnika, no Plenkoviću nije pošlo za rukom učiniti isto i u redovima vlastite stranke. Nekolicina zastupnika HDZ-a, među kojima su Davor Ivo Stier, Milan Kovač i Milijan Brkić i dalje idu "tvrdo" protiv Istanbulske, a tu su i HDZ-ovi partneri iz Hrasta kojima je konvencija također neprihvatljiva i koji su napustili koaliciju pa HDZ-ova većina u Saboru doslovce "visi" na jednom zastupniku, odnosno imaju 77 ruku.

O ratifikaciji Istanbulske konvencije Sabor će glasovati u petak, no još nije posve jasno hoće li HDZ-ovi zastupnici pri tome moći glasovati prema savjesti ili će Plenković ipak inzistirati na stranačkoj stezi. Sjednicu Kluba na kojoj će to odlučiti održat će u petak prije glasovanja. Većina oporbenjaka podržat će ratifikaciju, a protiv će sigurno biti Most. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene