Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kontroverze s turudićem

"Povezan je s kriminalnim miljeom, ne smije biti na čelu DORH-a", "Ne bi smio biti ni sudac": Oporba na nogama zbog nove afere vladajućih

Peđa Grbin i Ivica Puljak
Peđa Grbin i Ivica Puljak Foto: Damir Krajac / Paun Paunovic / CROPIX
Turudić je povezan s kriminalnim miljeom, ne smije biti na čelu DORH-a, poručio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak. O najnovijoj aferi Andreja Plenkovića oglasio se i prvi čovjek SDP-a Peđa Grbin.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je kako Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, "ne da ne smije biti glavni državni odvjetnik već ne bi smio biti niti sudac" te je pozvao predsjednika Vrhovnog suda i ministra pravosuđa da pokrenu stegovni postupak i zatraže Turudićevo razrješenje.

"Osoba koja se na ovaj način dopisuje s jednom osumnjičenicom umočenom u niz afera, koja se u noćnim satima sastaje s ljudima koji su netom pušteni iz zatvora, ne da ne smije biti na čelu državnog odvjetništva, nego ne smije biti pravosudni dužnosnik", rekao je Grbin u nedjelju u Opatiji.

Naime, Jutarnji list je danas objavio detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju, koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali.

Grbin je kazao kako predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić i ministar pravosuđa Ivan Malenica imaju ovlasti pokrenuti stegovni postupak protiv Turudića i zatražiti njegovo razrješenje. "Očekujem da to već sutra naprave. On ne smije biti u pravosuđu i ne smije zagađivati onaj minimum povjerenja koje je u te institucije u Hrvatskoj ostalo", poručio je čelnik SDP-a.

Da je Lex AP na snazi, kaže Grbin, on bi danas progonio one koji su se drznuli objaviti poruke. "A ja mislim da su za 'radost' i 'ljepotu' naši mediji i građani trebali saznati", ustvrdio je referirajući se na međusobno oslovljavanje Trudića i Rimac u porukama s 'di si radosti' i 'di si lipa'.

Poručio je i da će, ako vladajući uspiju skupiti glasove 'svojih satelita, podanika i žetončića da se Turudića izabere za glavnog državnog odvjetnika', nakon izbora "pokrenuti postupak za njegov opoziv".

Turudić je povezan s kriminalnim miljeom, ne smije biti na čelu DORH-a

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak izjavio je u nedjelju da je sudac Ivan Turudić povezan s kriminalnim miljeom, što dokazuje njegova prepiska s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, stoga takav čovjek nikako ne smije biti izabran za glavnog državnog odvjetnika.

"Prepiska je samo još jedan dokaz da je gospodin Turudić povezan s kriminalnim miljeom u Hrvatskoj i to je dokaz koji je poprilično jasan i snažan. Zato ovakav čovjek nikako ne smije biti izabran za glavnog državnog odvjetnika, ali ja nažalost u Hrvatskom saboru očekujem da ga HDZ i njegovi poslušnici izaberu'', kazao je Puljak na konferenciji za medije na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Splitski gradonačelnik time je komentirao stotinjak WhatsApp poruka između Turudića i Rimac objavljene u medijima, u razdoblju između 2016. i 2020. godine.

Dokaze o Turudićevoj povezanosti s kriminalnim krugovima predočio je i predsjednik države Zoran Milanović, kazao je Puljak, međutim ''premijer Andrej Plenković i Vlada omalovažavaju cijeli taj slučaj i imaju ozbiljnu namjeru izabrati takvog čovjeka za glavnog državnog odvjetnika te tako poslati poruku svima onima koji su umočeni u kriminal da će ih ova država zaštiti'', poručio je.

Zbog toga je, ustvrdio je Puljak, važnije spriječiti izbor Andrej Plenkovića na sljedećim izborima, nego izbor Turudića za čelnu osobu DORH-a.

Osim Turudića, s kriminalnim su miljeom povezani viši državni i policijski službenici koji štite investitore u izvođenju nelegalnih radnji, naglasio je gradonačelnik Splita dodavši da time sprječavaju službenike na terenu da uredno i savjesno obavljaju svoj posao.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 25 tajne mjere SOA-e Milanović iznio detalje odnosa Turudića i Mamića: "Tajni susret pod plaštom noći, voze se satima, skrivaju na tajnim mjestima"

Puljak je govorio o prošlotjednom verbalnom sukobu na Gripama između njegovog zamjenika Bojana Ivoševića i investitora zemljišta koji je počeo s čišćenjem terena, tijekom kojega je najavio da će srušiti zaštićeno stablo.

''Niti jedna inspekcija nije izašla na teren. Kad država ne radi svoj posao, moj zamjenik je bio jedini koji je izašao na teren da spriječi nelegalno djelo, a to se nelegalno djelo dogodilo. Što radi policija? Uhićuje Ivoševića. Tko će spriječiti kriminal ako inspekcija i policija ne rade svoj posao?'', pitao je.

Nakon što je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer izjavio da ''gospoda iz Splita vrlo dobro znaju da je policija vrlo učinkovita u svim slučajevima gdje je i dogradonačelnik bio sudionik, bilo kao počinitelj ili kao oštećenik'', splitski gradonačelnik pozvao je ministra da ''odgovori kako to da su se neki od viših državnih, tj. policijskih službenika stavili na stranu kriminala''.

Puljak je istaknuo da je splitska gradska vlast pokazala da se mogu pokretati veliki projekti i bez podrške države, samo neka ne smeta.

Započeli smo rekonstrukciju plaže Žnjan, najveći projekt u zadnjih 45 godina, uskoro počinje gradnja novih vrtića i školskih dvorana, napravili smo najveći tehnološki park u Hrvatskoj, gradimo još puno javnih sadržaja'', nabrajao je gradonačelnik Puljak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene