Obavijesti Pretražite Navigacija
Najbolje vrijeme

Rekordan broj cijepljenih protiv pneumokoka koji, uzrokuje tešku upalu pluća

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
S toplijim vremenom smanjuje se pojavnost respiratornih bolesti, koje su bile itekako izražene tijekom zimskih mjeseci.

Među njima je i pneumokokna infekcija, koja uzrokuje tešku upalu pluća. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, utrošen je rekordan broj cjepiva protiv pneumokokne bolesti za odrasle osobe.
"U ovoj sezoni cijepljene su 340.073 osobe protiv gripe.

Od rujna 2022. godine cijepljeno je 63.239 osoba protiv pneumokokne bolesti. Protiv gripe cijepimo se svake godine ponovno, dok se protiv pneumokokne bolesti većina osoba cijepi jednom u životu.

Protiv gripe se cijepi sezonski, svake jeseni ili zime, dok se protiv pneumokokne bolesti može cijepiti tijekom cijele godine. Upravo su naredni mjeseci idealno razdoblje za cijepljenje protiv pneumokoka jer će time cijepljena osoba do sljedeće zime, kada su infekcije češće, razviti odgovarajuća antitijela te steći imunost. Kako bi se građani mogli cijepiti protiv pneumokokne bolesti tijekom ovog proljeća i ljeta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo upravo je nabavio 15.000 doza cjepiva", rekla je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

"Pozivamo sve osobe u povećanom riziku, a koje se još nisu cijepile protiv pneumokokne bolesti da to učine sada. Neka iskoriste ljepše vrijeme za cijepljenje kada ima manje respiratornih infekcija i time se zaštite za cijeli život. Od osoba koje su se cijepile imamo informacije da tijekom zimskih mjeseci nisu oboljele niti su hospitalizirane", napomenula je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koji je provoditelj javno- zdravstvene kampanje Reagiram i preveniram.

  Pročitajte i ovo Ilustracija Nova doza Ova zemlja uvodi petu dozu cjepiva: "Pomoći će nam da se suočimo s onim što je neizbježno"

Cjepivo se preporučuje osobama koje su pod povećanim rizikom, poput osoba koje imaju neku kroničnu nezaraznu bolest, a to su osobe sa šećernom bolešću, kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, kroničnom srčanom bolesti te ostale imunokompromitirane osobe (npr. onkološki bolesnici, transplantirani bolesnici i ostali).

Pročitajte i ovo Ilustracija KOMPLIKACIJE MOGU BITI TEŠKE U susjedstvo stigla izrazito zarazna virusna bolest: Epidemiolozi upozoravali na epidemiju, ali ih nisu slušali

Kako je objašnjeno, cijepljenje protiv pneumokoka izuzetno je važno za kronične bolesnike jer ih može zaštititi od teške upale pluća, pogotovo sada u doba infekcije COVID-om koja se može na taj način komplicirati te s obzirom na sve veću otpornost bakterija na antibiotike.

Cjepivo je dostupno kod obiteljskih liječnika te je ono besplatno za osobe s povećanim rizikom. Ako se cijepe odmah, liječnici naglašavaju kako će na vrijeme biti zaštićeni za nadolazeću, ali i ostale sezone respiratornih infekcija.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene