Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potvrđene sumnje u prijevare s cestarinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policijski izvidi potvrdili su sumnje Hrvatskih autocesta po kojima pojedina trgovačka društva i obrti nezakonitim korištenjem magnetnih kartica varaju HAC i izbjegavaju plaćanje cestarine.

Kriminalistička obrada, koja je obuhvatila čak 61 poduzeće i 78 obrta, potvrdila je sumnje da veći broj pravnih subjekata vara HAC na način da međusobno zamjenjuju magnetske kartice zbog plaćanje cestarine za najkraću moguću dionicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rok od 60 dana Uskoro bez kolona na autocestama: HAC objavio natječaj vrijedan 100 milijuna eura Ilustracija daljinski nadzor Vozači, oprez! Od nedjelje na nekoliko postaja na autocesti samo bezgotovinsko plaćanje

Primjerice, vozač koji vozi iz Zagreba u Split, od kolege uzme
karticu koji se na autocestu uključio u Šibeniku, nakon čega vozač iz Zagreba na izlasku s autoceste u Splitu plati cestarinu samo za prijeđeni put od Šibenika do Splita.

Istodobno, vozač iz Zagreba kolegi iz Šibenika preda karticu s kojom je ušao na autocestu u Zagrebu, nakon čega vozač iz Šibenika siđe u Jastrebarskom s autoceste i plati cestarinu samo za put od Zagreba do Jastrebarskog.

Utvrđeno je da više poduzeća i obrta ne posjeduje poslovnu dokumentaciju, te da je ne vode po propisima.

'Takva praksa ne plaćanja cestarine uskoro bi trebala biti onemogućena jer HAC planira izdati novu karticu koja bi trebala spriječiti prijevare, rekao je glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

Koordinirana kriminalistička obrada provodi se od prošlog tjedna, a u nju su uz 18 policijskih uprava uključene i Mobilne jedinice Prometne policije, kažu u Ravnateljstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene