Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje izbjeći

Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

Ilustracija
Ilustracija Marko Todorov/Cropix
Aktualno Galerija Naplatna postaja Bregana Naplatna postaja Bregana Foto: Ivana Nobilo/Cropix Ilustracija Ilustracija Foto: Matija Djanjesic/Cropix Ilustracija Ilustracija Foto: Marko Todorov/Cropix +0 Naplatna postaja Galerija 1/4 >>
Izgubite li magnetsku karticu za cestarinu, Hrvatske autoceste naplatit će vam kaznu dvostrukog iznosa cestarine za najdužu relaciju.

Dođete li bez kartice za cestarinu na naplatne postaje, Hrvatske autoceste (HAC) propisno će vas kazniti.

Prilikom ulaska na autocestu svaki vozač, osim onih koji imaju ENC, mora preuzeti magnetnu karticu koja označava mjesto ulaska na autocestu. Istu tu karticu vozač je dužan predočiti prilikom izlaska s autoceste, a na temelju nje plaća i iznos cestarine. 

Pročitajte i ovo Pojačajte oprez u prometu! Pokrovitelj Osiguraj.me Pojačajte oprez u prometu: Najviše nesreća događa se na suhim kolnicima, i to u vrijeme putovanja s posla

No ako vozač na izlasku s autoceste iz nekog razloga nema karticu, slijedi mu kazna, i to u visini dvostrukog iznosa cestarine za najdužu relaciju za odgovarajuću kategoriju automobila.

Primjerice, ako osobnim automobilom putujete iz Karlovca u smjeru Zagreba, na naplatnoj postaji Lučko u normalnim ćete okolnostima platiti 2,50 eura. Međutim, ako nemate magnetsku karticu, naplatit će vam kao da ste na autocestu A1 ušli kod naplatne postaje Čarapine. Odnosno, platit ćete 61,40 eura, što je dvostruki iznos cestarine za tu najdužu relaciju.

Isti iznos platit će i vozač koji se zadrži na autocesti duže od 24 sata bez opravdanog razloga ili ako nekim čudom između dvije naplatne postaje izgubi ENC uređaj.

Isto tako, svakom vozaču koji naknadno pronađe i vrati magnetnu karticu HAC će vratiti novac u iznosu razlike kazne i dionice kojom je vozio. 

"U 2023. godini evidentirano je 17.763 transakcija u kojima je korisnik terećen za iznos ugovorne kazne jer na izlazu nije predao magnetsku karticu preuzetu na ulazu ili na ENC uređaju nije imao evidentiran ulazni podatak, što je 0,02 posto vozila u odnosu na ukupni promet", poručili su za DNEVNIK.hr iz HAC-a.

Pročitajte i ovo Prijedlozi o vozačkim dozvolama - 1 Stručnjaci skeptični Sa 17 godina za volan kamiona i autobusa: Prijedlog zakona Europske unije budi zabrinutost

ENC može u minus

S ENC uređajem vozači mogu ići u minus, ali u visini samo jedne transakcije. Dakle, iznos nije ograničen, ali kad je ENC uređaj već jednom u minusu, taj minus ne može se "povećati".

No korisnik je nakon toga u roku od 30 dana dužan podmiriti prekoračenja. Ako ne podmiri minus, korisniku se dostavlja opomena pred tužbu i pokreće se postupak naplate potraživanja.

Sva dodatna pravila i informacije vezane za cestarinu možete provjeriti na stranicama Hrvatskih autocesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene