Labudovi, ilustracija
Labudovi, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Potvrđena je ptičja gripa kod uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji.


Hrvatski veterinarski institut je nakon dojave o uočenom povećanom broju uginulih divljih ptica zaprimio sedam lešina crvenokljunih labudova s područja Parka prirode Lonjsko polje (naselja Čigoč i Mužilovčica) na području Sisačko- moslavačke županije te je 17. studenoga 2021. u svih sedam lešina labudova utvrđen pozitivan rezultat na virus Influence ptica, podtipa H5N1, odnosno ptičja gripa.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da su tijekom ove godine mnoge europske zemlje u populaciji i divljih ptica i domaće peradi već utvrdile prisustvo uzročnika visoko patogene influence ptica podtipa H5N1.

''Na području Republike Hrvatske su već na snazi mjere sprečavanja pojave i širenja influence ptica koje uključuju obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama'', ističu iz Ministarstva.

Naredbom je propisano i obavezno držanje domaćih pataka i gusaka odvojeno od ostalih vrsta peradi s obzirom da da patke i guske najčešće ne pokazuju kliničke znakove bolesti, a često prenose virus influence ptica.

Neke od preporuka za osiguravanje i održavanje higijene su: korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku i izlasku iz objekta, zabrana ulaska neovlaštenim osobama u objekt, dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji i slično.

Cijepljenje protiv gripe Od danas počinje sezonsko cijepljenje protiv gripe, saznajte gdje možete po svoju dozu: ''Nije zapreka za zaštitu od koronavirusa''

Ljekarna - 1 Osim na koronu, moramo misliti i na gripu: Prošle godine cjepiva su planula, a ove je interes puno manji

U tijeku je provedba dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica, zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju