Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRHOVNI SUD ODLUČIO

Potvrđena presuda Sanaderu i Hernadiju u slučaju MOL. "Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanader je osuđen na kaznu zatvora šest godina, a Hernadi na dvije godine. "Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini koja predstavlja izrazitu opasnost za temeljne vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska", zaključilo je vijeće Vrhovnog suda.

Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio žalbe USKOK-a i dvojice optuženika te potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu u slučaju mita. Time je postala pravomoćna presuda kojom je bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela primanje mita, a bivši predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi za počinjenje kaznenog djela davanje mita, objavio je Vrhovni sud.

Sanader je osuđen na kaznu zatvora šest godina, a Hernadi na dvije godine. Bivšem hrvatskom premijeru u kaznu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, dok se protiv Hernadija vodio postupak u odsutnosti.

Pročitajte i ovo Krešimir Devčić, glasnovornik i sudac Županijskog suda u Zagrebu Presuda za Fimi mediu Kako će država do Sanaderovih milijuna? Neće biti potrebno niti prodavati blokirane nekretnine

Prema navodima presude, Sanader i Hernadi su osuđeni su jer su dogovorili da će za mito od 10.000.000,00 Eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na trgovačko društvo - domaću naftnu kompaniju INA-u (u kojem Republika Hrvatska ima vlasnički udio). Tim izmjenama ugovora trebalo se omogućiti stranom trgovačkom društvu prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Fimi media Oporba većinom zadovoljna presudom Vrhovnog suda, neki su i cinični: ''Ustavni sud vas nikad nije iznevjerio, pa neće ni sada''

"Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga niti preblaga, nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Prvom je optuženiku kao olakotna okolnost cijenjena životna dob od 68 godina i narušeno zdravstveno stanje. Otegotna okolnost bila je činjenica da je koruptivno kazneno djelo počinio kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a to djelu daje dodatnu težinu. S obzirom na funkciju koju je obnašao, trebao je biti uzor ne samo ostalim članovima Vlade Republike Hrvatske nego i svim građanima Republike Hrvatske. Dijelom je nanio štetu i ugledu Republike Hrvatske u svijetu. Osnovni motiv za počinjenje ovog kaznenog djela je bilo njegovo osobno bogaćenje. U obzir je uzeta i prijašnja osuđivanosti zbog istovrsnog kaznenog djela", obrazloženo je u sudskoj odluci.

Okolnosti da je obiteljski čovjek i otac dvoje odrasle djece nisu okolnosti koje je trebalo posebno cijeniti kao olakotnima i koje bi imale utjecaj na blaže kažnjavanje. Jednako tako, olakotna okolnost nije niti sudjelovanje u Domovinskom ratu i vojni čin koji je stekao. Od takvih osoba se ne očekuje da čine kaznena djela, a osobito ne ovakva ili slična namjerna kaznena djela kojima se mogu ugroziti suverenost i nacionalni interesi iste države u čijem je stvaranju sudjelovao kao i ugroziti njezine temeljne vrijednosti. Koruptivna djela svakako to ugrožavaju, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Drugom optuženiku olakotnim je cijenjena prijašnja neosuđivanost. Otegotno je što je mito ponudio i dao predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

"Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini koja predstavlja izrazitu opasnost za temeljne vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska", zaključuje vijeće Vrhovnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene