Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDBLAGDANSKO VRIJEME

Potrošačko ludilo je na vrhuncu, a najbolji dani tek slijede: Građani su nakon dvije godine jednostavno pustili kočnicu

Aktualno Galerija Damir Novotny Damir Novotny Foto: DNEVNIK.hr Novac Novac Foto: DNEVNIK.hr Računi Računi Foto: DNEVNIK.hr Zvjezdana Blažić Zvjezdana Blažić Foto: DNEVNIK.hr +3 Tržnica u Zagrebu - 1 Galerija 1/8 >>
Jedna poslovica kaže da "novac možda ipak nije zlo, inače ga se sigurno ne bismo mogli tako lako osloboditi". A hrvatski građani i građanke se u ovo predblagdansko vrijeme, prema podacima Porezne uprave, jako lako "oslobađaju" svog novca.

Prvi put kraj godine mogli bismo dočekati s čak 200 milijardi kuna fiskaliziranih računa. No cijene rastu. I još će rasti. Rast inflacije pojest će tako i rast plaća i mirovina.

Potrošačko ludilo je na vrhuncu, a najbolji dani tek slijede. Troši se više nego najbolje 2019.

''Predblagdanska potrošnja je nešto viša, a s njom smo i računali'', kaže potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić koji ima razloga za zadovoljstvo jer dvije od tri kune dobije od PDV-a.

''Potrošnja građana čini veći dio proračunskih prihoda i to je svakako dobro'', ističe ekonomski analitičar Damir Novotny.

Hrvatski građani i građanke jednostavno su nakon dvije godine pustili kočnicu, a Novotny kaže. ''Ove godine vidimo da je javni i privatni sektor odlučio podijeliti 13. plaću''.

I dok drugi rastu na izvozu, mi smo na suncu, moru i osobnoj potrošnji.

''Bez rasta osobne potrošnje ne može naše gospodarstvo rasti. Dakle, padali bismo'', upozorava stručnjakinja za financije Mirna Marović.

A troši se više i za hranu. Najviše posljednjih godina. ''Ponovno i u listopadu i studenom došlo je do rasta cijena na najvišoj razini u zadnjih 10 godina'', ističe konzultantica za hranu Zvjezdana Blažić.

Podbacio je urod žitarica, a Blažić objašnjava: ''Gotovo u svim dijelovima velike su bile suše i loš urod, a i zalihe su bile male''.

Hrvatskom građaninu za razliku od njemačkog hrana čini velik dio obiteljskog proračuna. ''Hrana u hrvatskom kućnom proračunu čini 30 posto, a u ostalim zemljama 10 posto'', objašnjava Blažić.

Ne zna se koliko će još rasti cijena hrane. No ima i tu jedna dobra vijest. ''Imamo sreće da mljeko, svinjetina i piletina nisu jako rasle'', ističe Blažić.

No rasla je inflacija. Ove godine bi se zaustavila na 2,4 posto, a kako napominje Marić: ''Očekujemo da će se tren ubrzavanja inflacije nastaviti''.

''Inflacija je nešto što su centralni bankari do sada kontrolirali, ali inflacija ovisi i o očekivanjima'', kaže Marović.

Pročitajte i ovo Blagdanska potrošnja - 7 Najviše cijene unazad 10 godina Hrvati vole pune blagdanske košarice iako se prazne novčanici: ''Ne možeš se najesti, to je sitno...''
Pročitajte i ovo Tomislav Ćorić ĆORIĆ O TRŽIŠTU Cijene goriva rastu, a što radi Vlada? ''Ako dođe do značajnije eskalacije..."

Prije 40 godina imali smo hiperinflaciju, i prije 30, a ministar financija sada govori da je ova inflacija uvezena: ''Kada vidimo i ako osjetimo da se neke stvari ubrzavaju, vidjet ćemo koji manevarski prostor imamo''.

''Inflacija ima ozbiljan problem, a to je da se utrkuju plaće i cijene i tu nema kraja i zato ona nije dobra i ne znamo kada će završiti, s inflacijom nikad ne znate'', kaže Novotny.

Trošimo, trošimo i tako već tri desetljeća. Sada obaramo rekorde.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene