Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poslodavcima, posebice onima koji posluju na otocima i priobalju, unatoč velikom broju nezaposlenih, nedostaje tisuće radnika. Radnici, naime, nisu zadovoljni uvjetima koje poslodavci nude.


Posla ima, ali samo rijetki, tvrde poslodavci, žele raditi. Taj razmjer posla i neradnika, predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca izložili su na izvanrednom sastanku resornim ministrima, Nadi Šikić, ministrici rada, i Antonu Klimanu, ministru turizma, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Radnici nezadovoljni uvjetima, ilustracija - 5 Poslodavac će uskoro plesati kako zaposlenik svira? "Život nije ostao isti, ne mogu ni plaće" Ilustracija U tijeku bijeli štrajk na hrvatskim sudovima: Poznato na kojim slučajevima neće raditi

'Apsurdno je da, s jedne strane, imamo velik broj nezaposlenih, a s druge nam nedostaje radnika spremnih za rad u realnom sektoru', požalili su se HUP-ovci ministrima.

'Sezonaca' je u turizmu i ugostiteljstvu lani bilo nešto više od 22.000, a ove se godine potražnja penje i do 30.000. Bez pomoći stranaca, uvjereni su u HUP-u, ta će razlika biti nenadomjestiva. A gubici za gospodarstvo ogromni.

Ministri su iznenađeni podatkom da svega 10 posto prijavljenih na Zavod za zapošljavanje reagira na pozive kad im se nudi sezonski posao. Naime, ne slažu se s uvjetima zaposlenja koji im se nude.

'Prvi put se suočavamo s ucjenama. Radnici doslovno ucjenjuju poslodavce i traže od njih isplatu dnevnica, plaću u neto iznosu, plaćen smještaj, režije', ističe Natali Komen Bujas, direktorica HUP - udruge ugostiteljstva i turizma..

Radnici smatraju da su poslodvaci malo fleksibilniji i skrupulozniji, problema ne bi bilo.

Ovako, kad sezonski rad u većini slučajeva znači tri mjeseca rintanja bez slobodnoga dana uz desetosatno radno vrijeme, i to za prosječnu plaću od jedva 4.000 kuna, mnogi u potrazi za dostojanstvom i poštenom naknadom radije odlaze u sivu i crnu zonu i nije im ni na kraj pameti 'pasti' na kuknjavu poslodavaca.

Poručuju - ponudite bolju plaću, pa vam neće nedostajati radnika.

'S obzirom na to da je ljeto pred vratima, za neke neće biti drugog rješenja, bit će prisiljeni povisiti plaću ako misle doći do radne snage', kazala je Komen Bujas, te dodala da se najviše traže kuhari i konobari. Dobar dio radne snage koja je dosad od lipnja do rujna radila u Hrvatskoj, svoje usluge sada na nudi na njemačkom tržištu rada zbog većih plaća.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju