Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasli prihodi i izvoz

Poticaji u malom i srednjem poduzetništvu porasli za milijardu kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je svoje rezultate u posljednjih godinu dana te planove za sljedeću godinu.

Ministar Gordan Maras pohvalio se kako su za milijardu kuna porasli poticaji u malom i srednjem poduzetništvu. Također, rekao je, da je u tom sektoru u prvih devet mjeseci ove godine zaposleno 12.000 ljudi. Prihodi su u istom razdoblju rasli 1,5 posto, dok je izvoz rastao za 9,3 posto.

Pročitajte i ovo Darko Milinović, Gordan Maras i Hrvoje Krešić Krešendo Hrvoja Krešića Milinović otkrio zbog čega je u 4 ujutro probudio Sanadera: "Doći ću povraćati na Vladu" Slika nije dostupna PREVIŠE PRIJAVLJENIH Maras privremeno obustavlja prijave za bespovratna sredstva

'Sljedeće godine će se prvi puta od kad postoji hrvatska država u malo i srednje poduzetništvo uložiti više nego u brodogradnju. Uvjeren sam da ćemo rezultate toga vidjeti u narednim godinama', rekao je Maras.

Mjere Vlade koje su doprinijele pozitivnim trendovima u poduzetništvu i obrtništvu su oslobađanje od plaćanja poreza na dobit za reinvestriranu dobit, smanjenje stope zdravstvenog osiguranja za dva posto, te izravno kroz jamstvo potaknuto otvaranje 630 radnih mjesta, izvijestilo je Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Podsjetili su kako je od 2003. do 2010 država uložila 67,1 milijardi kuna u različite programe državnih potpora gospodarstvu, a u istom razdoblju je malom gospodarstvu dodijeljeno 998,4 milijuna kuna (oko 1,5 posto ukupno dodijeljenih potpora). Ove godine malo i srednje poduzetništvo i obrt je samo iz sredstava Ministarstva poduzetništva i obrta kroz poduzetnički impuls dobilo 378,5 milijuna kuna bespovratnih potpora, a za 2013. godinu za potpore poduzetnicima i obrtnicima osigurano je 730,37 milijuna kuna, što predstavlja gotovo 75 posto svih dodijeljenih potpora Ministarstva u razdoblju od 2002. do 2010. Kada se tom iznosu pridoda iznos od 500 milijuna kuna potpora iz drugih ministarstava, ukupne državne potpore za malo i srednje poduzetništvo za 2013. iznose više od 1,2 milijarde kuna.

Ulazni prag za porezne poticaje spušten je za 50 posto. Umjesto 300.000 eura minimalna vrijednost investicije treba biti 150.000 eura, a umjesto minimalno 10 radnih mjesta dovoljno je otvoriti pet novih radnih mjesta. Ovisno o vrijednosti investicije i broju novih radnih mjesta stopa poreza na dobit umanjit će se za 50 do 100 posto od propisane stope poreza na dobit.

>> Evo što ministri misle o prvih godinu dana Vlade

Investicije malog gospodarstva u odnosu na 2011. porasle su 3,2 posto. Broj otvorenih obrta u odnosu na prošlu godinu porastao je 2,5 posto.

U planu je i izgradnja regionalnog centra za poduzetničko učenje na Kajzerici. Njezina izgradnja, koja bi trebala stajati oko 30 milijuna eura financirat će se iz Strukturnih fondova. Ambicija Ministarstva jest da Hrvatska postane europski centar za razvoj poduzetničkih kompetencija i konkurentnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene