Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nastavku suđenja četrnaestorici optuženih za ratni zločin u Lovasu 1991. svjedokinja suda Katica Palijan je pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu kazala da joj je prvooptuženi Ljuban Devetak zabranjivao napustiti selo, prijeteći da će joj ubiti djecu.


Pozvana da u dokaznom postupku iznese svoje spoznaje o napadu na Lovas, svjedokinja je kazala da je među natjeranima u minsko polje bio i njezin muž, koji je tada poginuo, te da joj je, kad je došla u Zadrugu pitati za muža, Devetak rekao: 'Bolje idi kući da ne bi prošla kao i on. Sve vas treba tako poubijati, posebice gdje su muška djeca.'

Vezani članci Slika nije dostupna Tinejdžer putem video chata svjedočio ubojstvu Slika nije dostupna 'Nisam se uplašila krvi, ni mačete,samo sam im željela odvući pažnju'

Posvjedočila je da su, nakon zauzimanja Lovasa, svi Hrvati morali nositi bijele vrpce na rukama i ići na radnu obvezu te da je skupa sa svojom djecom, u autobusu u kojem je bilo 89 ljudi, 6. travnja 1992. bila protjerana iz Lovasa. Kao zapovjednika sela, kojega se za sve pitalo, prvooptuženog Devetaka je u ponedjeljak naveo i svjedok suda Nikola Vuković, koji je u doba napada na Lovas pripadao postrojbi 'Dušan Silni'. Devetaku su, po njegovim riječima, pomagali drugooptuženi Milan Devčić i trećeoptuženi Milan Radojčić,

Devetak i jedan od optuženih pripadnika postrojbe 'Dušan Silni' Aleksandar Nikolaidis u svojim obranama već su ustvrdili da je upravo kod Vukovića bio popis s imenima ljudi natjeranih u minsko polje. To je svjedok zanijekao, objasnivši da o stradanju civila na minskom polju 18. listopada 1991. nije ništa znao, već da je za to čuo nakon nekoliko dana.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008. pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u Lovasu. Suđenje se nastavlja 23. travnja saslušanjem svjedoka iz Hrvatske.

Po navodima optužnice, Devetak je u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove Mirka Jovića, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

U optužnici se dodaje da je teritorijalna vlast, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zadružne zgrade, a naredbu je poslušalo 70-ak ljudi. Taj i sljedeći dan pripadnici 'Dušana Silnog' okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada kolonu od oko 50 Lovašana natjerali su u minsko polje, u kojem je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.