Bandićev neuspjeh (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Bandićev neuspjeh (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Iako je planirao postati premijer, Milan Bandić zajedno sa svojom koalicijom osvojio je tek dva saborska mandata od kojih su jedan mandat osvojili Čačićevi reformisti.


Tako ispada da je Bandić puno uložio, a malo dobio. Kad kažemo "uložio", osim vremena i volje, mislimo i na novac iz gradske blagajne.

Otvarao je fontane, obećavao besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje svim umirovljenicima, donio odluku da grad Zagreb financira knjige učenicima u Petrinji i svim Romima u Hrvatskoj. Na napade je odgovarao ovako:

"To je moje legitimno pravo, predlagati gradskoj skupštini, a gradska skupština će odlučiti. Ne samo da imam pravo, nego vrijeme i tajming, oćete mi i to uzeti", požalio se Bandić.

Isplanirao je tako Milan Bandić gotovo sve - no izborni rezultati, umjesto pobjede, njegovoj koaliciji donijeli su tek dva saborska mandata, od kojih su jedan osvojili Čačićevi reformisti. Voditelj kampanje konačnim je rezultatima zadovoljan.

"Naravno kada uđete u jednu izbornu utrku da želite postići što bolji rezultat, međutim iskristaliziralo se je da je ovo realnost s kojom mi trebamo biti zadovoljni", smatra Ivica Lovrić.

Petrinjski gradonačelnik iz stranke reformista Darko Dumbović, čiji su mještani dobili besplatne knjige plaćene novcem građana Zagreba o toj predizbornoj odluci kaže slijedeće: "Mislim da što se tiče građana Zagreba, da oni nemaju ništa protiv, ako ima u proračunu sredstava."

Je li odluka o plaćanju udžbenika bila ispravna, danas voditelj kampanje o tome govori šturo. "Ja ću vam još jednom reći, predizborna utakmica je završila. Molim Vas i ova pitanja ste postavljali u vrijeme predizborne kampanje", rekao je.

No rezultatima svoje koalicije, Dumbović nije zadovoljan. "Za mene je to možda debakl, za nekog nije", ističe.

Legendarni ćiro Blažević, koji je bio na listi stranke BaNDIĆ MILAN 365 osvojio je tek 296 preferencijalnih glasova, razočaran je i kaže kako u Bosnu neće tako skoro. Bandiću nije pomogla niti olimpijska prvakinja Sandra Perković, koja je osvojila tek 221 preferencijalni glas.